miercuri, iulie 24, 2024

Proteste în Turcia după verdictul în procesului Gezi Park. Ambasada SUA din Istanbul a emis un avertisment

Verdictul unei instanțe turce de condamnare a filantropului Osman Kavala la închisoare pe viață și alți șapte la 18 ani fiecare, sub acuzația de instigare la protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013, a stârnit proteste la nivel național în Turcia, conform Turkish Minutes.

În urma anunțării verdictului, avocații din İstanbul au decis să lanseze un „Observator al justiției” la tribunalul principal Çağlayan din oraș, care a început marți la ora 11:00.

„A fost un dezastru în acest tribunal ieri. Am experimentat o rușine pe care nu o putem numi [statul de] drept, prin ofițeri desemnați de puterea politică”, a declarat avocatul Kemal Ataç în timpul protestului de la Çağlayan.

Mesajul unui dintre condamnați:„ Vrem dreptate”

Un mesaj al avocatului Can Atalay, unul dintre cei șapte inculpați condamnați la 18 ani de închisoare și arestați ca urmare a deciziei din dosarul Gezi, a fost citit în timpul protestului.

„Am apărat ultimul spațiu verde public rămas în centrul orașului Istanbul. Fiecare dintre noi care s-a opus violenței poliției a ieșit în semn de protest. Gezi este speranța acestor pământuri pentru egalitate, libertate și dreptate. Purtăm cu cinste rămășițele sociale, politice și juridice ale lui Gezi. Am apărat și vom apăra pe Gezi. Vrem dreptate. Dreptate pentru om, aer, pământ și apă. Vom lupta împreună, vom câștiga împreună”, a transmis, Atalay în mesajul său.

O mulțime mare s-a adunat marți în districtul Beyoğlu, din Istanbul, protestând împotriva verdictului de luni și scandând sloganuri pro-Gezi.

Un alt protest condus de Baroul Ankara a avut loc în fața tribunalului principal al orașului, avocații din diverse ONG-uri scandând sloganuri în sprijinul activiștilor întemnițați. Au existat și proteste în İzmir și în districtul Kadıköy, din Istanbul.

Ambasada SUA în Turcia a avertizat oamenii

Ambasada SUA în Turcia i-a avertizat pe americani să fie precauți și să evite aglomerațiile mari.

„Poliția Națională Turcă (TNP) a folosit măsuri, inclusiv tunuri cu apă, gaze lacrimogene și proiectile neletale, pentru a controla mulțimile la proteste similare din trecut. Există o mare posibilitate ca măsuri similare să fie utilizate la această demonstrație. Demonstrațiile sunt de așteptat să aibă loc și în alte orașe din Turcia, inclusiv Ankara, Bursa, Mersin, Izmir și Adana. Evitați zonele de demonstrații și proteste, deoarece acestea pot fi imprevizibile și uneori devin violente”, susține Ambasada SUA,  într-un comunicat.

Despre Dosarul Gezi

Protestele împotriva unui plan de dezvoltare urbană din parcul Gezi din Istanbul, care a început în 2013, s-au transformat rapid în uriașe proteste antiguvernamentale. Un răspuns aprig al autorităților a fost urmat de atacuri de ani de zile asupra oricărei persoane acuzate că a ajutat sau organizat mișcarea de protest.

Kavala a fost acuzat că a finanțat protestele după ce a plătit pentru o masă pliabilă și câteva gustări pentru protestatari și a fost arestat pe aeroportul din Istanbul în 2017. Ulterior, a fost achitat de toate acuzațiile în 2020, dar re-arestat rapid înainte de a se putea întoarce acasă. 

Kavala a fost ținut în arest preventiv de peste patru ani, fără o condamnare. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că întemnițarea lui Kavala este politică și a cerut Turciei să-l elibereze.

În sfârșit, Comitetul Miniștrilor, organul executiv al Consiliului Europei (CoE), pe 2 februarie, au votat cu privire la transferul cauzei Osman Kavala la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Prin această decizie, procedurile împotriva Turciei a început oficial.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.