sâmbătă, februarie 4, 2023

Proteste în Turcia după verdictul în procesului Gezi Park. Ambasada SUA din Istanbul a emis un avertisment

Verdictul unei instanțe turce de condamnare a filantropului Osman Kavala la închisoare pe viață și alți șapte la 18 ani fiecare, sub acuzația de instigare la protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013, a stârnit proteste la nivel național în Turcia, conform Turkish Minutes.

În urma anunțării verdictului, avocații din İstanbul au decis să lanseze un „Observator al justiției” la tribunalul principal Çağlayan din oraș, care a început marți la ora 11:00.

„A fost un dezastru în acest tribunal ieri. Am experimentat o rușine pe care nu o putem numi [statul de] drept, prin ofițeri desemnați de puterea politică”, a declarat avocatul Kemal Ataç în timpul protestului de la Çağlayan.

Mesajul unui dintre condamnați:„ Vrem dreptate”

Un mesaj al avocatului Can Atalay, unul dintre cei șapte inculpați condamnați la 18 ani de închisoare și arestați ca urmare a deciziei din dosarul Gezi, a fost citit în timpul protestului.

„Am apărat ultimul spațiu verde public rămas în centrul orașului Istanbul. Fiecare dintre noi care s-a opus violenței poliției a ieșit în semn de protest. Gezi este speranța acestor pământuri pentru egalitate, libertate și dreptate. Purtăm cu cinste rămășițele sociale, politice și juridice ale lui Gezi. Am apărat și vom apăra pe Gezi. Vrem dreptate. Dreptate pentru om, aer, pământ și apă. Vom lupta împreună, vom câștiga împreună”, a transmis, Atalay în mesajul său.

O mulțime mare s-a adunat marți în districtul Beyoğlu, din Istanbul, protestând împotriva verdictului de luni și scandând sloganuri pro-Gezi.

Un alt protest condus de Baroul Ankara a avut loc în fața tribunalului principal al orașului, avocații din diverse ONG-uri scandând sloganuri în sprijinul activiștilor întemnițați. Au existat și proteste în İzmir și în districtul Kadıköy, din Istanbul.

Ambasada SUA în Turcia a avertizat oamenii

Ambasada SUA în Turcia i-a avertizat pe americani să fie precauți și să evite aglomerațiile mari.

„Poliția Națională Turcă (TNP) a folosit măsuri, inclusiv tunuri cu apă, gaze lacrimogene și proiectile neletale, pentru a controla mulțimile la proteste similare din trecut. Există o mare posibilitate ca măsuri similare să fie utilizate la această demonstrație. Demonstrațiile sunt de așteptat să aibă loc și în alte orașe din Turcia, inclusiv Ankara, Bursa, Mersin, Izmir și Adana. Evitați zonele de demonstrații și proteste, deoarece acestea pot fi imprevizibile și uneori devin violente”, susține Ambasada SUA,  într-un comunicat.

Despre Dosarul Gezi

Protestele împotriva unui plan de dezvoltare urbană din parcul Gezi din Istanbul, care a început în 2013, s-au transformat rapid în uriașe proteste antiguvernamentale. Un răspuns aprig al autorităților a fost urmat de atacuri de ani de zile asupra oricărei persoane acuzate că a ajutat sau organizat mișcarea de protest.

Kavala a fost acuzat că a finanțat protestele după ce a plătit pentru o masă pliabilă și câteva gustări pentru protestatari și a fost arestat pe aeroportul din Istanbul în 2017. Ulterior, a fost achitat de toate acuzațiile în 2020, dar re-arestat rapid înainte de a se putea întoarce acasă. 

Kavala a fost ținut în arest preventiv de peste patru ani, fără o condamnare. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că întemnițarea lui Kavala este politică și a cerut Turciei să-l elibereze.

În sfârșit, Comitetul Miniștrilor, organul executiv al Consiliului Europei (CoE), pe 2 februarie, au votat cu privire la transferul cauzei Osman Kavala la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Prin această decizie, procedurile împotriva Turciei a început oficial.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.