miercuri, aprilie 27, 2022

Proteste în Turcia după verdictul în procesului Gezi Park. Ambasada SUA din Istanbul a emis un avertisment

Verdictul unei instanțe turce de condamnare a filantropului Osman Kavala la închisoare pe viață și alți șapte la 18 ani fiecare, sub acuzația de instigare la protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013, a stârnit proteste la nivel național în Turcia, conform Turkish Minutes.

În urma anunțării verdictului, avocații din İstanbul au decis să lanseze un „Observator al justiției” la tribunalul principal Çağlayan din oraș, care a început marți la ora 11:00.

„A fost un dezastru în acest tribunal ieri. Am experimentat o rușine pe care nu o putem numi [statul de] drept, prin ofițeri desemnați de puterea politică”, a declarat avocatul Kemal Ataç în timpul protestului de la Çağlayan.

Mesajul unui dintre condamnați:„ Vrem dreptate”

Un mesaj al avocatului Can Atalay, unul dintre cei șapte inculpați condamnați la 18 ani de închisoare și arestați ca urmare a deciziei din dosarul Gezi, a fost citit în timpul protestului.

„Am apărat ultimul spațiu verde public rămas în centrul orașului Istanbul. Fiecare dintre noi care s-a opus violenței poliției a ieșit în semn de protest. Gezi este speranța acestor pământuri pentru egalitate, libertate și dreptate. Purtăm cu cinste rămășițele sociale, politice și juridice ale lui Gezi. Am apărat și vom apăra pe Gezi. Vrem dreptate. Dreptate pentru om, aer, pământ și apă. Vom lupta împreună, vom câștiga împreună”, a transmis, Atalay în mesajul său.

O mulțime mare s-a adunat marți în districtul Beyoğlu, din Istanbul, protestând împotriva verdictului de luni și scandând sloganuri pro-Gezi.

Un alt protest condus de Baroul Ankara a avut loc în fața tribunalului principal al orașului, avocații din diverse ONG-uri scandând sloganuri în sprijinul activiștilor întemnițați. Au existat și proteste în İzmir și în districtul Kadıköy, din Istanbul.

Ambasada SUA în Turcia a avertizat oamenii

Ambasada SUA în Turcia i-a avertizat pe americani să fie precauți și să evite aglomerațiile mari.

„Poliția Națională Turcă (TNP) a folosit măsuri, inclusiv tunuri cu apă, gaze lacrimogene și proiectile neletale, pentru a controla mulțimile la proteste similare din trecut. Există o mare posibilitate ca măsuri similare să fie utilizate la această demonstrație. Demonstrațiile sunt de așteptat să aibă loc și în alte orașe din Turcia, inclusiv Ankara, Bursa, Mersin, Izmir și Adana. Evitați zonele de demonstrații și proteste, deoarece acestea pot fi imprevizibile și uneori devin violente”, susține Ambasada SUA,  într-un comunicat.

Despre Dosarul Gezi

Protestele împotriva unui plan de dezvoltare urbană din parcul Gezi din Istanbul, care a început în 2013, s-au transformat rapid în uriașe proteste antiguvernamentale. Un răspuns aprig al autorităților a fost urmat de atacuri de ani de zile asupra oricărei persoane acuzate că a ajutat sau organizat mișcarea de protest.

Kavala a fost acuzat că a finanțat protestele după ce a plătit pentru o masă pliabilă și câteva gustări pentru protestatari și a fost arestat pe aeroportul din Istanbul în 2017. Ulterior, a fost achitat de toate acuzațiile în 2020, dar re-arestat rapid înainte de a se putea întoarce acasă. 

Kavala a fost ținut în arest preventiv de peste patru ani, fără o condamnare. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că întemnițarea lui Kavala este politică și a cerut Turciei să-l elibereze.

În sfârșit, Comitetul Miniștrilor, organul executiv al Consiliului Europei (CoE), pe 2 februarie, au votat cu privire la transferul cauzei Osman Kavala la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Prin această decizie, procedurile împotriva Turciei a început oficial.

Fostul imam turc demis pentru că a cântat rock ‘n’ roll și-a dus cazul la CEDO

Un fost imam care a fost demis în 2018 pentru că a cântat într-o trupă rock în timpul liber și-a dus cazul...

Arestat la 19 de ani: „Voi fi primul terorist din istorie care are o inimă de aur.”

Într-o scrisoarea care a ajuns virală pe Twitter, Ibrahim Enes Gacar, în vârstă de 21 de ani, a spus că a fost student premiant înainte de arestare.

Dezvăluiri în controversatul caz Khashoggi: O doză de substanță nespecificată l-a ucis

O scrisoare trimisă de autoritățile saudite omologilor lor turci în legătură cu Jamal Khashoggi afirmă că jurnalistul a fost ucis de o doză de 40 mg dintr-o substanță fără a preciza care a fost substanța.

Gest extrem în Turcia: Politician rămas fără curent, după ce a refuzat să plătească facturile în semn de protest

Liderul al principalului  partid de opoziției din Turcia a anunțat că i-a fost întreruptă electricitatea, după ce în februarie a susținut că...

 2,9 milioane de case au rămas fără electricitate, după ce turcii nu și-au permis să plătească facturile

ministrul Dönmez a informat că facturile în valoare totală de 850,1 milioane de lire nu au fost plătite în 2021, în timp ce această cifră a fost de 368,5 milioane de lire pentru facturile la gaze naturale.

Proteste în Turcia după verdictul în procesului Gezi Park. Ambasada SUA din Istanbul a emis un avertisment

Verdictul unei instanțe turce de condamnare a filantropului Osman Kavala la închisoare pe viață și alți șapte la 18 ani fiecare, sub acuzația de instigare la protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013, a stârnit proteste la nivel național în Turcia, conform Turkish Minutes.

 Zeci de personalități ale lumii culturale și academice la Cina de Iftar dedicată Dialogului și Toleranței 

Numeroase personalități ale lumii culturale, academice, jurnalistice, reprezentanți ai diferitelor culte religioase și ai mediului de afaceri au fost prezenți luni, 18 aprilie 2022, la Cina de Iftar organizată de Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU), în parteneriat cu Lumina Instituții de Învățământ.

Turcia: Copiii suferă de malnutriție pe fondul crizei economice

Turcia: Copiii suferă de malnutriție pe fondul crizei economice