vineri, martie 31, 2023

Tragedie în Turcia: Un filantrop, deținut politic, ținut închis până la ultima suflare, în ciuda bolilor grave de care suferea


Un om de afaceri și filantrop turc, în vârstă de 82 de ani, a murit, duminică, în închisoare, în ciuda faptului că este grav bolnav, fiind al doilea deces al unui deținut în ultima săptămână, conform presei turcești.

Familia lui Yusuf Bekmezc s-a luptat să primească un raport care să ateste faptul că bărbatul bolnav de alzheimer, postată și pierderea severă a auzului nu este apt să fie ținut în închisoare.

Medicina legală a dat un aviz pentru eliberarea temporară din penitenciar, însă Curtea de Apel din Izmir s-a opus, susținând că bărbatul poate să stea în spital până la trei luni, unde a și murit, în secția de terapie intensivă, după 47 de zile.

„Ultima dată când a fost internat la oftalmologie pentru operație de cataractă, a fost pe 4 ianuarie 2022. Ca urmare, inima i s-a oprit din cauza complicaților de la interventie chirurgicala.A fost readus la viata cu un tratament de urgenta,controlul si tratamentul i-au continuat in sectia de terapie intensiva. Condamnatul Bekmezci nu se afla in inchisoare de aproximativ 48 de zile din 3 ianuarie și a fost sub tratament la spital Universitar din  İzmir”, se arată în declarația Direcției Generale a Închisorii, conform Haber7.com

Yusuf Bekmezc fost condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare pentru presupusa legătură cu  Mișcarea Gulen.

„L-am putut vedea pe bunicul Yusuf Bekmezc, timp de 46 de zile, în timpul în care a stat la secției de terapie intensivă. Fie ca Allah să nu lase pe nimeni altcineva să experimenteze această cruzime și să nu dea o oportunitate celor care o fac.”, a scris avocata bărbatului, Saadet Aytekin.

Executarea vieții, nu a pedepsei”

Moartea lui Yusuf Bekmezc a cutremurat viața socială a turcilor, mulți politicieni, activiști și simpli cetățeni și-au exprimat atât tristețea, cât și furia.

„Întotdeauna spunem că acesta să fie sfârșitul. Săptămâna trecută, unchiul Yusuf Bekmezci , în vârstă de 84 de ani, a fost ținut în închisoare în ciuda tuturor bolilor.”, a comentat activista, Natalia Avazyan.

”Executarea vieții, nu executarea pedepsei! Uciderea deliberată a prizonierilor bolnavi!”, a exclamat Filiz Kerestecioglu, politician din opoziție.

„Două persoane au fost eliberate din închisoare într-o săptămână.Nusret Mugla și Yusuf Bekmezci…Amandoi au murit în spital fără cei dragi. Nu există o astfel de înțelegere a dreptății, nu poate fi. Nu mai torturați prizonierii bolnavi și familiile lor…”, a scris Meral Daniș Bestaș, politician din principalul partid de opoziție, HDP, din Ankara.

„Nusret Muğla săptămâna trecută, Yusuf Bekmezci ieri. Doi condamnați în vârstă și bolnavi și-au pierdut viața într-o săptămână în timp ce erau arestați în spital. Alegerile și abordarea dumneavoastră față de drepturile omului trage Turcia pas cu pas în abis.”, a comentat Sezgin Tanrıkulu, politician din opoziție, din Istanbul.

Doi deținuți morți într-o săptămână

În urmă cu o săptămână, Nusret Muğla, în vârstă de 84 de ani, grav bolnav, care executa o pedeapsă pentru condamnarea legăturilor cu mișcarea Gülen, a murit, după ce s-a infectat cu COVID-19 în închisoare.

Muğla a fost încarcerat într-o închisoare din vestul provinciei Manisa, în ciuda faptului că suferea de multiple probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și rinichi și cancer de prostată. Muğla a avut nevoie de îngrijiri medicale frecvente și a fost ținută într-o celulă de carantină pentru perioade lungi de timp.

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în închisorile din Turcia sunt 1.605 deținuți bolnavi, dintre care 604 grav bolnavi.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan