joi, aprilie 7, 2022

Tragedie în Turcia: Un filantrop, deținut politic, ținut închis până la ultima suflare, în ciuda bolilor grave de care suferea


Un om de afaceri și filantrop turc, în vârstă de 82 de ani, a murit, duminică, în închisoare, în ciuda faptului că este grav bolnav, fiind al doilea deces al unui deținut în ultima săptămână, conform presei turcești.

Familia lui Yusuf Bekmezc s-a luptat să primească un raport care să ateste faptul că bărbatul bolnav de alzheimer, postată și pierderea severă a auzului nu este apt să fie ținut în închisoare.

Medicina legală a dat un aviz pentru eliberarea temporară din penitenciar, însă Curtea de Apel din Izmir s-a opus, susținând că bărbatul poate să stea în spital până la trei luni, unde a și murit, în secția de terapie intensivă, după 47 de zile.

„Ultima dată când a fost internat la oftalmologie pentru operație de cataractă, a fost pe 4 ianuarie 2022. Ca urmare, inima i s-a oprit din cauza complicaților de la interventie chirurgicala.A fost readus la viata cu un tratament de urgenta,controlul si tratamentul i-au continuat in sectia de terapie intensiva. Condamnatul Bekmezci nu se afla in inchisoare de aproximativ 48 de zile din 3 ianuarie și a fost sub tratament la spital Universitar din  İzmir”, se arată în declarația Direcției Generale a Închisorii, conform Haber7.com

Yusuf Bekmezc fost condamnat la 17 ani și 4 luni de închisoare pentru presupusa legătură cu  Mișcarea Gulen.

„L-am putut vedea pe bunicul Yusuf Bekmezc, timp de 46 de zile, în timpul în care a stat la secției de terapie intensivă. Fie ca Allah să nu lase pe nimeni altcineva să experimenteze această cruzime și să nu dea o oportunitate celor care o fac.”, a scris avocata bărbatului, Saadet Aytekin.

Executarea vieții, nu a pedepsei”

Moartea lui Yusuf Bekmezc a cutremurat viața socială a turcilor, mulți politicieni, activiști și simpli cetățeni și-au exprimat atât tristețea, cât și furia.

„Întotdeauna spunem că acesta să fie sfârșitul. Săptămâna trecută, unchiul Yusuf Bekmezci , în vârstă de 84 de ani, a fost ținut în închisoare în ciuda tuturor bolilor.”, a comentat activista, Natalia Avazyan.

”Executarea vieții, nu executarea pedepsei! Uciderea deliberată a prizonierilor bolnavi!”, a exclamat Filiz Kerestecioglu, politician din opoziție.

„Două persoane au fost eliberate din închisoare într-o săptămână.Nusret Mugla și Yusuf Bekmezci…Amandoi au murit în spital fără cei dragi. Nu există o astfel de înțelegere a dreptății, nu poate fi. Nu mai torturați prizonierii bolnavi și familiile lor…”, a scris Meral Daniș Bestaș, politician din principalul partid de opoziție, HDP, din Ankara.

„Nusret Muğla săptămâna trecută, Yusuf Bekmezci ieri. Doi condamnați în vârstă și bolnavi și-au pierdut viața într-o săptămână în timp ce erau arestați în spital. Alegerile și abordarea dumneavoastră față de drepturile omului trage Turcia pas cu pas în abis.”, a comentat Sezgin Tanrıkulu, politician din opoziție, din Istanbul.

Doi deținuți morți într-o săptămână

În urmă cu o săptămână, Nusret Muğla, în vârstă de 84 de ani, grav bolnav, care executa o pedeapsă pentru condamnarea legăturilor cu mișcarea Gülen, a murit, după ce s-a infectat cu COVID-19 în închisoare.

Muğla a fost încarcerat într-o închisoare din vestul provinciei Manisa, în ciuda faptului că suferea de multiple probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și rinichi și cancer de prostată. Muğla a avut nevoie de îngrijiri medicale frecvente și a fost ținută într-o celulă de carantină pentru perioade lungi de timp.

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în închisorile din Turcia sunt 1.605 deținuți bolnavi, dintre care 604 grav bolnavi.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.