joi, martie 28, 2024

Accident aviatic în Kârgâzstan: Cauza prăbușirii, o eroare de pilotaj

Prăbușirea unui avion cargo al companiei turce ACT Airlines în apropiere de Bișkek, capitala Kârgâzstanului, luni dimineață, a fost provocată de eroare de pilotaj, conform primelor concluzii oficiale anunțate de autoritățile locale despre accidentul soldat cu cel puțin 37 de victime, transmit AFP și DPA.

‘Conform primelor concluzii ale specialiștilor, a fost vorba de o eroare de pilotaj’, a declarat prim-vicepremierul kârgâz Muhametkali Abulgaziev, într-o conferință de presă transmisă la televiziunea publică.

Aeronava, un Boeing 747-400 cu patru motoare, urma să facă o escală la Bișkek pentru realimentare. Aparatul a ratat aterizarea, în condiții de ceață densă, și s-a prăbușit peste câteva clădiri de locuit.

‘Condițiile meteo permiteau aterizarea’, a afirmat prim-vicepremierul kârgâz, precizând că 11 avioane efectuaseră deja aterizarea înaintea aparatului Boeing.

Acesta decolase din Hong Kong și s-a prăbușit peste satul Datcha-Suu, în apropierea aeroportului din Manas, la ora locală 07:40 (01:40 GMT), iar resturile sale în flăcări au avariat 43 de case, dinte care 15 au fost complet distruse, a indicat Ministerul pentru Situații de Urgență.

‘Cel puțin 37 de oameni au fost uciși în accident’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Muhammed Svarov.

Potrivit Ministerului Sănătății, marea majoritate a victimelor sunt localnici. Printre ele se află și șase copii, precum și cei patru piloți ai avionului.

Aeronava aparținea companiei aeriene turce ACT Airlines, cunoscută și ca myCARGO. Aceasta a confirmat că unul din avioanele sale a fost implicat într-un accident pe ruta între Hong Kong și Bișkek.

‘Cauza accidentului este necunoscută în acest moment, detalii suplimentare urmând să fie furnizate de îndată ce vor deveni disponibile’, a indicat ACT Airlines într-un comunicat.

Guvernul kârgâz anunțase inițial că avionul prăbușit aparținea Turkish Airlines, informație dezmințită însă de companie.

Potrivit autorităților aeroportuare, avionul prăbușit avea ca destinație finală orașul Istanbul.

Constructorul american Boeing a dat asigurări că echipele sale sunt pregătite să ia parte la anchetă.

Șeful statului kârgâz, Almazbek Atambaiev, a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a ordonat guvernului o anchetă aprofundată asupra cauzelor tragediei, se arată într-un comunicat al președinției, conform căruia pentru ziua de marți a fost decretat doliu național.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.