duminică, aprilie 21, 2024

Toate sunt goale! Cum se descurcă turcii în criza economică? Baclavale goale, chiftele goale, gözleme goale.


Turcii se luptă cu o criză economică, cu inflația la nivel record din ultimii 20 de ani, cu instabilitatea lirei turcești și cu un cost ridicat al vieții.

Cu toate acestea, afaceriștii reușesc să se adapteze la lipsa de putere de cumpărare a oamenilor  și să creeze produse pentru buzunarul oricărui cetățean.

La începutul lunii februarie, baclavalele goale au ajuns virale pe rețelele de socializare, după ce în unele orașe, cofetarii au început să vândă „baklava goală”, care nu conține alune și nuci, cu 19,90 de lire turcești(6,40 de ron) pe kilogram.

Însă, afaceriștii nu s-au oprit aici și au început să vânză sendviș toast gol, plăcinte gözleme goale, clătite goale și ciftele goale pentru a putea oferi produse pe care turcii să și le permită.

Pâinea costă de 20 de ori mai mult

Mehmet Erol Sorgulu, care a devenit un fenomen sub numele de „Tostçu Erol”, a început să-l vândă cu 2 lire, sandviș la tost, punând ketchup și piper într-o jumătate de pâine.

„Vindeam această pâine prăjită cu 100 de kuruș în 2000, când am început să lucrez ca ucenic. Nu este un toast rău, de fapt. Acum vindem pâine prăjită la un preț care începe de la 20 de lire la 50 de lire. În ultimii 22 de ani, prețul pâinei prăjite goale a crescut de aproximativ 20 de ori. Scopul nostru este să oferim o alternativă într-o perioadă în care totul costă enorm”, susținute acesta.

Plăcintă goală, 10 lire

Consilierul șef al principalului partid din opoziției,  CHP, Deniz Demir a distribuit o fotografie a meniului unui restaurant.

”Baclavale și toas gol, iar acum gozleme gol”, a scris oficialul

În meniul postat, se vede că produsul cel mai ieftin e un gozleme gol care costă 10 lire, apoi plâcintele cu brânză feta, spanac și cartofi încep de la 17 lire, iar clătitele cu cheddar prăjit merg până la 33 lire turcești.


„Totul este gol”

Turcilor le lipsesc multe în momentul de față, dar nu umorul și creativitatea. Un youtuber faimos Ridvan Kevrek a făcut un sketch, intitulat „Totul este gol”

Videoclipul  care dezvăluie situația cetățenilor care suferă de dificultăți financiare, a fost urmărită de mii de oameni.

În videoclip, personajul principal spune: „Pe măsură ce capetele continuă să fie goale așa, vom vedea din ce în ce mai multe lucruri goale”. 

Un alt Youtuber, Roportaj Adam, a pus pe contul său de Twitter, ca formă de protest față de situația financiară în care se află turcii, un videoclip gol.

„Vă prezentăm un videoclip gol. Distracție plăcută”, a scris acesta în postarea de pe Twitter.

„Nici nu îi pot întreba dacă vor ceva”

Prețurile cresc zilnic, iar negustorii susțin că afacerile le sunt atât de afectate , mai ales că unii turci își permit doar un ardei roșu.

Bedirhan Çalışkan a povesti pentru portalul online, Birgun, că a primit o pensie de 3.700 de lire turcești și că a avut cel puțin 300 de lire turcești de cheltuieli la piață pe săptămână,

 „Soția mea a spus să cumpăr o conopidă mică de 5 lire, dar nu o voi putea obține. Săptămâna trecută, varza a fost 5 lire, acum este 10 TL. Stăm aproape de piață. Merg la piață de trei ori pe zi să cumpăr ceva mai ieftin cu unul sau două lire, Nepotul meu a vrut o banană, dar nu o voi putea cumpăra cu 12 lire pe kilogram. Acum nu pot să-mi întreb familia dacă vor ceva când ies din casă. Dacă ceea ce vor ei este prea scump”, a povestit bătrânul.

Ismail S./București

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.