sâmbătă, aprilie 9, 2022

Toate sunt goale! Cum se descurcă turcii în criza economică? Baclavale goale, chiftele goale, gözleme goale.


Turcii se luptă cu o criză economică, cu inflația la nivel record din ultimii 20 de ani, cu instabilitatea lirei turcești și cu un cost ridicat al vieții.

Cu toate acestea, afaceriștii reușesc să se adapteze la lipsa de putere de cumpărare a oamenilor  și să creeze produse pentru buzunarul oricărui cetățean.

La începutul lunii februarie, baclavalele goale au ajuns virale pe rețelele de socializare, după ce în unele orașe, cofetarii au început să vândă „baklava goală”, care nu conține alune și nuci, cu 19,90 de lire turcești(6,40 de ron) pe kilogram.

Însă, afaceriștii nu s-au oprit aici și au început să vânză sendviș toast gol, plăcinte gözleme goale, clătite goale și ciftele goale pentru a putea oferi produse pe care turcii să și le permită.

Pâinea costă de 20 de ori mai mult

Mehmet Erol Sorgulu, care a devenit un fenomen sub numele de „Tostçu Erol”, a început să-l vândă cu 2 lire, sandviș la tost, punând ketchup și piper într-o jumătate de pâine.

„Vindeam această pâine prăjită cu 100 de kuruș în 2000, când am început să lucrez ca ucenic. Nu este un toast rău, de fapt. Acum vindem pâine prăjită la un preț care începe de la 20 de lire la 50 de lire. În ultimii 22 de ani, prețul pâinei prăjite goale a crescut de aproximativ 20 de ori. Scopul nostru este să oferim o alternativă într-o perioadă în care totul costă enorm”, susținute acesta.

Plăcintă goală, 10 lire

Consilierul șef al principalului partid din opoziției,  CHP, Deniz Demir a distribuit o fotografie a meniului unui restaurant.

”Baclavale și toas gol, iar acum gozleme gol”, a scris oficialul

În meniul postat, se vede că produsul cel mai ieftin e un gozleme gol care costă 10 lire, apoi plâcintele cu brânză feta, spanac și cartofi încep de la 17 lire, iar clătitele cu cheddar prăjit merg până la 33 lire turcești.


„Totul este gol”

Turcilor le lipsesc multe în momentul de față, dar nu umorul și creativitatea. Un youtuber faimos Ridvan Kevrek a făcut un sketch, intitulat „Totul este gol”

Videoclipul  care dezvăluie situația cetățenilor care suferă de dificultăți financiare, a fost urmărită de mii de oameni.

În videoclip, personajul principal spune: „Pe măsură ce capetele continuă să fie goale așa, vom vedea din ce în ce mai multe lucruri goale”. 

Un alt Youtuber, Roportaj Adam, a pus pe contul său de Twitter, ca formă de protest față de situația financiară în care se află turcii, un videoclip gol.

„Vă prezentăm un videoclip gol. Distracție plăcută”, a scris acesta în postarea de pe Twitter.

„Nici nu îi pot întreba dacă vor ceva”

Prețurile cresc zilnic, iar negustorii susțin că afacerile le sunt atât de afectate , mai ales că unii turci își permit doar un ardei roșu.

Bedirhan Çalışkan a povesti pentru portalul online, Birgun, că a primit o pensie de 3.700 de lire turcești și că a avut cel puțin 300 de lire turcești de cheltuieli la piață pe săptămână,

 „Soția mea a spus să cumpăr o conopidă mică de 5 lire, dar nu o voi putea obține. Săptămâna trecută, varza a fost 5 lire, acum este 10 TL. Stăm aproape de piață. Merg la piață de trei ori pe zi să cumpăr ceva mai ieftin cu unul sau două lire, Nepotul meu a vrut o banană, dar nu o voi putea cumpăra cu 12 lire pe kilogram. Acum nu pot să-mi întreb familia dacă vor ceva când ies din casă. Dacă ceea ce vor ei este prea scump”, a povestit bătrânul.

Suheila Ismail/București

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.