miercuri, septembrie 7, 2022

Toate sunt goale! Cum se descurcă turcii în criza economică? Baclavale goale, chiftele goale, gözleme goale.


Turcii se luptă cu o criză economică, cu inflația la nivel record din ultimii 20 de ani, cu instabilitatea lirei turcești și cu un cost ridicat al vieții.

Cu toate acestea, afaceriștii reușesc să se adapteze la lipsa de putere de cumpărare a oamenilor  și să creeze produse pentru buzunarul oricărui cetățean.

La începutul lunii februarie, baclavalele goale au ajuns virale pe rețelele de socializare, după ce în unele orașe, cofetarii au început să vândă „baklava goală”, care nu conține alune și nuci, cu 19,90 de lire turcești(6,40 de ron) pe kilogram.

Însă, afaceriștii nu s-au oprit aici și au început să vânză sendviș toast gol, plăcinte gözleme goale, clătite goale și ciftele goale pentru a putea oferi produse pe care turcii să și le permită.

Pâinea costă de 20 de ori mai mult

Mehmet Erol Sorgulu, care a devenit un fenomen sub numele de „Tostçu Erol”, a început să-l vândă cu 2 lire, sandviș la tost, punând ketchup și piper într-o jumătate de pâine.

„Vindeam această pâine prăjită cu 100 de kuruș în 2000, când am început să lucrez ca ucenic. Nu este un toast rău, de fapt. Acum vindem pâine prăjită la un preț care începe de la 20 de lire la 50 de lire. În ultimii 22 de ani, prețul pâinei prăjite goale a crescut de aproximativ 20 de ori. Scopul nostru este să oferim o alternativă într-o perioadă în care totul costă enorm”, susținute acesta.

Plăcintă goală, 10 lire

Consilierul șef al principalului partid din opoziției,  CHP, Deniz Demir a distribuit o fotografie a meniului unui restaurant.

”Baclavale și toas gol, iar acum gozleme gol”, a scris oficialul

În meniul postat, se vede că produsul cel mai ieftin e un gozleme gol care costă 10 lire, apoi plâcintele cu brânză feta, spanac și cartofi încep de la 17 lire, iar clătitele cu cheddar prăjit merg până la 33 lire turcești.


„Totul este gol”

Turcilor le lipsesc multe în momentul de față, dar nu umorul și creativitatea. Un youtuber faimos Ridvan Kevrek a făcut un sketch, intitulat „Totul este gol”

Videoclipul  care dezvăluie situația cetățenilor care suferă de dificultăți financiare, a fost urmărită de mii de oameni.

În videoclip, personajul principal spune: „Pe măsură ce capetele continuă să fie goale așa, vom vedea din ce în ce mai multe lucruri goale”. 

Un alt Youtuber, Roportaj Adam, a pus pe contul său de Twitter, ca formă de protest față de situația financiară în care se află turcii, un videoclip gol.

„Vă prezentăm un videoclip gol. Distracție plăcută”, a scris acesta în postarea de pe Twitter.

„Nici nu îi pot întreba dacă vor ceva”

Prețurile cresc zilnic, iar negustorii susțin că afacerile le sunt atât de afectate , mai ales că unii turci își permit doar un ardei roșu.

Bedirhan Çalışkan a povesti pentru portalul online, Birgun, că a primit o pensie de 3.700 de lire turcești și că a avut cel puțin 300 de lire turcești de cheltuieli la piață pe săptămână,

 „Soția mea a spus să cumpăr o conopidă mică de 5 lire, dar nu o voi putea obține. Săptămâna trecută, varza a fost 5 lire, acum este 10 TL. Stăm aproape de piață. Merg la piață de trei ori pe zi să cumpăr ceva mai ieftin cu unul sau două lire, Nepotul meu a vrut o banană, dar nu o voi putea cumpăra cu 12 lire pe kilogram. Acum nu pot să-mi întreb familia dacă vor ceva când ies din casă. Dacă ceea ce vor ei este prea scump”, a povestit bătrânul.

Ismail S./București

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,

Povestea cutremurătoare a unui polițist, victimă a puciul eșuat, care s-a sinucis

Viața polițistului turc, Mehmet Ali Gündoğan, a luat o întorsătură tragică, de la puciul eșuat din 15 iulie, fiind una dintre zecile de mii de victime ale guvernului turc. 

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.