sâmbătă, aprilie 1, 2023

Toate sunt goale! Cum se descurcă turcii în criza economică? Baclavale goale, chiftele goale, gözleme goale.


Turcii se luptă cu o criză economică, cu inflația la nivel record din ultimii 20 de ani, cu instabilitatea lirei turcești și cu un cost ridicat al vieții.

Cu toate acestea, afaceriștii reușesc să se adapteze la lipsa de putere de cumpărare a oamenilor  și să creeze produse pentru buzunarul oricărui cetățean.

La începutul lunii februarie, baclavalele goale au ajuns virale pe rețelele de socializare, după ce în unele orașe, cofetarii au început să vândă „baklava goală”, care nu conține alune și nuci, cu 19,90 de lire turcești(6,40 de ron) pe kilogram.

Însă, afaceriștii nu s-au oprit aici și au început să vânză sendviș toast gol, plăcinte gözleme goale, clătite goale și ciftele goale pentru a putea oferi produse pe care turcii să și le permită.

Pâinea costă de 20 de ori mai mult

Mehmet Erol Sorgulu, care a devenit un fenomen sub numele de „Tostçu Erol”, a început să-l vândă cu 2 lire, sandviș la tost, punând ketchup și piper într-o jumătate de pâine.

„Vindeam această pâine prăjită cu 100 de kuruș în 2000, când am început să lucrez ca ucenic. Nu este un toast rău, de fapt. Acum vindem pâine prăjită la un preț care începe de la 20 de lire la 50 de lire. În ultimii 22 de ani, prețul pâinei prăjite goale a crescut de aproximativ 20 de ori. Scopul nostru este să oferim o alternativă într-o perioadă în care totul costă enorm”, susținute acesta.

Plăcintă goală, 10 lire

Consilierul șef al principalului partid din opoziției,  CHP, Deniz Demir a distribuit o fotografie a meniului unui restaurant.

”Baclavale și toas gol, iar acum gozleme gol”, a scris oficialul

În meniul postat, se vede că produsul cel mai ieftin e un gozleme gol care costă 10 lire, apoi plâcintele cu brânză feta, spanac și cartofi încep de la 17 lire, iar clătitele cu cheddar prăjit merg până la 33 lire turcești.


„Totul este gol”

Turcilor le lipsesc multe în momentul de față, dar nu umorul și creativitatea. Un youtuber faimos Ridvan Kevrek a făcut un sketch, intitulat „Totul este gol”

Videoclipul  care dezvăluie situația cetățenilor care suferă de dificultăți financiare, a fost urmărită de mii de oameni.

În videoclip, personajul principal spune: „Pe măsură ce capetele continuă să fie goale așa, vom vedea din ce în ce mai multe lucruri goale”. 

Un alt Youtuber, Roportaj Adam, a pus pe contul său de Twitter, ca formă de protest față de situația financiară în care se află turcii, un videoclip gol.

„Vă prezentăm un videoclip gol. Distracție plăcută”, a scris acesta în postarea de pe Twitter.

„Nici nu îi pot întreba dacă vor ceva”

Prețurile cresc zilnic, iar negustorii susțin că afacerile le sunt atât de afectate , mai ales că unii turci își permit doar un ardei roșu.

Bedirhan Çalışkan a povesti pentru portalul online, Birgun, că a primit o pensie de 3.700 de lire turcești și că a avut cel puțin 300 de lire turcești de cheltuieli la piață pe săptămână,

 „Soția mea a spus să cumpăr o conopidă mică de 5 lire, dar nu o voi putea obține. Săptămâna trecută, varza a fost 5 lire, acum este 10 TL. Stăm aproape de piață. Merg la piață de trei ori pe zi să cumpăr ceva mai ieftin cu unul sau două lire, Nepotul meu a vrut o banană, dar nu o voi putea cumpăra cu 12 lire pe kilogram. Acum nu pot să-mi întreb familia dacă vor ceva când ies din casă. Dacă ceea ce vor ei este prea scump”, a povestit bătrânul.

Ismail S./București

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.