luni, martie 20, 2023

Terra şi cutremurele..

2017 a fost al patrulea an consecutiv în care mișcarea de rotație a Terrei a încetinit.

Oamenii de știință americani spun că numărul seismelor devastatoare va crește pe Terra anul viitor din cauza unei încetiniri periodice a mișcării de rotație a Pământului. Rotația Terrei este un fenomen ciclic și ea încetinește periodic cu câteva milisecunde pe an, înainte de a se accelera din nou.

Legătura dintre rotația Terrei și activitatea seismică a fost prezentată într-un studiu publicat de Roger Bilham, cercetător la Universitatea Colorado din Boulder, și Rebecca Bendick, profesor la Universitatea Montana din Missoula. Cercetarea lor a fost prezentată la conferința anuală organizată de Geological Society of America, potrivit The Guardian.

Specialiștii în geofizică sunt capabili să măsoare viteza de rotație a Terrei într-o manieră extrem de precisă, calculând cele mai mici variații ale acesteia, ce pot fi de ordinul unor milisecunde.

foto 2
Legătura dintre rotația Terrei și activitatea seismică a fost prezentată într-un studiu publicat de Roger Bilham, cercetător la Universitatea Colorado din BoulderPotrivit profesorului Roger Bilham, cele mai multe cutremure puternice asociate cu modificări ale duratei zilei par să se producă în apropiere de ecuator.

Pentru început, cercetătorii americani au analizat fiecare cutremur de pământ cu magnitudinea de peste 7 grade, produs după anul 1900. Ei au căutat să identifice tipare și tendințe asociate producerii unor seisme de mare intensitate. În acest fel, oamenii de știință au observat că aproximativ la fiecare 32 de ani se produce o creștere a numărului de cutremure majore la scară globală.

Oamenii de știință au dorit să identifice și cauza principală aflată la baza acestei creșteri ciclice a numărului de seisme. Ei au comparat mai multe baze de date istorice și au descoperit că există o singură corelație puternică între ele — încetinirea mișcării de rotație a Terrei. Mai exact, ei au descoperit că la aproximativ 25-30 de ani, mișcarea de rotație a Pământului încetinește, iar această încetinire se produce exact înainte ca numărul seismelor să înceapă să crească pe plan global. Încetinirea rotației Terrei durează de cinci ani, iar 2016 a fost anul în care savanții au constatat o creștere a numărului de seisme.

Ce determină încetinirea mișcării de rotație a Pământului?

Deși cercetătorii nu sunt deocamdată siguri în privința mecanismelor care determină această variație, există totuși câteva ipoteze ce au fost formulate în cadrul comunității științifice.

Una dintre ipoteze vizează nucleul extern al Terrei, un strat de metal lichid al planetei noastre care circulă sub mantaua inferioară solidă a Pământului. Uneori, nucleul extern rămâne „lipit” de mantaua inferioară, cauzând o întrerupere a circulației sale. Acest fapt ar putea să influențeze câmpul magnetic al Terrei și să producă o încetinire a rotației Pământului.

Deocamdată, datele arată doar o corelație puternică între cele două fenomene, fără să poată demonstra însă o legătură de cauzalitate.

Rebecca Bendick, profesor la Universitatea Montana din Missoula. Cercetarea a fost prezentată la conferința anuală organizată de Geological Society of America, potrivit The Guardian.

În pofida acestui aspect, tendințele din ultimul secol sugerează că 2018 va fi un an neobișnuit de activ din punct de vedere seismic. De obicei, pe Terra se produc între 15 și 20 de seisme majore (peste 7 grade) pe an. În timpul celui de-al cincilea an de rotație încetinită a Terrei, numărul seismelor de mare intensitate a fost, în medie, cuprins între 25 și 30.

Seismele rămân fenomenele naturale cel mai dificil de prevăzut de pe Terra. Ele se produc de obicei fără nicio avertizare și pot fi extrem de distrugătoare. Adeseori, geologii au la dispoziție doar baze de date istorice pentru a încerca să prezică probabilitatea de producere a unui cutremur de pământ.

Nucleu
2017 a fost al patrulea an consecutiv în care mișcarea de rotație a Terrei a încetinit. Acesta este motivul pentru care autorii studiului sunt de părere că în 2018 se vor produce și mai multe cutremure, întrucât acela va fi ultimul an — din seria de cinci ani — asociat cu încetinirea rotației

De asemenea, este foarte dificil de identificat regiunea de pe Terra în care urmează să se producă un seism major. Potrivit profesorului Roger Bilham, cele mai multe cutremure puternice asociate cu modificări ale duratei zilei par să se producă în apropiere de ecuator. Aproximativ 1 miliard de oameni locuiesc în regiunile ecuatoriale și tropicale de pe Terra.

 

 

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...