sâmbătă, aprilie 9, 2022

Terorism pe Champs Elysées

„Daesch atacă pe Champs Elysées”titrează ziarele franceze căci Stat Islamic şi-a făcut din vestul Europei o ţintă predilectă. Dar şi „ Nu trebuie să cedăm în faţa fricii”. Franţa solidară, bastion al luptei împotriva nebuniei Stat Islamic ( Daesch).

Franța: Atentat înainte de alegerile prezidențiale, un polițist ucis pe Champs Elysées

 

Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, ultima zi de campanie este bulversată de atentatul jihadist în cursul căruia un polițist a fost ucis pe Champs Elysées, în centrul Parisului. Alți doi polițiști au fost răniți, dintre care unul grav, iar o turistă a fost rănită mai „ușor” de un glonț, potrivit autorităților. Atacatorul a fost împușcat de poliție.Atacul, care a avut loc în jurul orelor 21.00 (19.00 GMT), a fost revendicat aproape imediat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), la originea majorității atentatelor care, din 2015, au făcut alți 238 de morți în Franța.”Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul și este unul dintre combatanții (organizației) Stat Islamic”, a declarat SI într-un comunicat dat publicității în cursul nopții de organul său de propagandă Amaq. Potrivit unor surse apropiate anchetei, agresorul împușcat este un francez de 39 de ani care făcea deja obiectul unei anchete antiteroriste. Rămâne deci să se stabilească dacă este vorba despre aceleași individ cu cel numit de SI.photo-afp„Identitatea atacantului este cunoscută și a fost verificată”, a declarat în fața presei, în apropiere de locul atacului, procurorul Parisului, François Molins. Dar a refuzat să o dezvăluie pentru a nu afecta ancheta deschisă de parchetul antiterorist.Bărbatul era vizat de o anchetă antiteroristă pentru că și-a manifestat intenția de a ucide polițiști și fusese arestat la 23 februarie, înainte de a fi pus în libertate de justiție în lipsă de probe suficiente, potrivit unor surse apropiate anchetei. El a fost condamnat în 2005 la 15 ani de temniță pentru tentative de asasinare a unui polițist și a fratelui acestuia, în regiunea Parisului.O percheziție a fost efectuată la domiciliul atacatorului, titular al documentelor de înmatriculare a mașinii utilizate pentru atac. Individul se pare că a acționat singur în cursul agresiunii și sunt în curs de desfășurare investigații pentru a stabili „dacă a beneficiat de complicitate”, a adăugat François Molins.Președintele Franței, François Hollande, a promis într-o alocuțiune televizată de la Palatul Elysee că autoritățile vor fi de „o vigilență absolută” pentru alegerile prezidențiale, al căror prim tur va fi organizat duminică.Principalii candidați, care au defilat joi seară pe platoul de televiziune pentru ultima dezbatere, au denunțat atentatul și și-au exprimat sprijinul pentru forțele de ordine. Marine Le Pen (extrema dreaptă), François Fillon (dreapta) și Emmanuel Macron

(centru) și-au anulat ultimele deplasări de campanie prevăzute vineri înainte de primul tur. „Agresorul a venit cu mașina și a coborât. El a deschis focul asupra unui vehicul al poliției cu o armă automată, l-a ucis pe unul dintre polițiști și a încercat să vizeze alții în timp ce fugea”, a informat o sursă din cadrul forțelor de ordine.Cartierul a fost izolat și importante forțe de poliție au fost desfășurate pe binecunoscutul bulevard din centrul Parisului. Un elicopter a survolat zona.Choukri Chouanine, managerul unui restaurant situat pe o stradă laterală, a povestit că a auzit un „schimb de focuri de scurtă durată”, dar cu „tiruri intense”. „A trebuit să ne ascundem clienții la subsol”, a adăugat el.Mai multe capitale și-au exprimat sprijinul față de Franța. Președintele american, Donald Trump, referindu-se la „un atac terorist”, a prezentat „condoleanțe poporului francez”. Cancelarul german, Angela Merkel, a dat asigurări că țara sa rămâne „cu fermitate și hotărâre alături de Franța”. Alegerile prezidențiale, foarte indecise, se vor ține pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici sub regimul stării de urgență, decretat în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015.Ultimele atentate jihadiste din Franța au avut loc în vara lui 2016. Celebra Promenade des Anglais de la Nisa, pe Coasta de Azur, a fost scena unui atac cu un camion care, la 14 iulie 2016, a intrat în mulțime, omorând 86 de persoane.Un polițist și partenera sa au fost uciși, de asemenea, în iunie, într-un atac la domiciliul lor din Magnanville, în regiunea Parisului, devenind simbolul forțelor de ordine vizate cu predilecție de jihadiști. Potrivit autorităților, un nou atentat a fost dejucat odată cu arestarea, marți, a doi indivizi suspectați că pregăteau o „acțiune violentă” în plină campanie electorală.

Clement Baur, în vârstă de 23 de ani, și Mahiedine Merabet, 29 de ani, au fost reținuți la ieșirea dintr-un apartament din Marsilia, unde anchetatorii au descoperit un arsenal incluzând trei kilograme de exploziv de tip TATP, arme, muniție și un drapel al organizației jihadiste Stat Islamic.

http://www.ledauphine.com/france-monde/2017/04/20/des-tirs-entendus-sur-les-champs-elysees

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.