joi, octombrie 29, 2020

La limita absurdului: un cuplu arestat pentru că a vizionat într-un cybercafé, un videoclip cu Gülen

cupluUn tribunal din Ankara a arestat un locotenent care a fost demis din armată și pe soția sa pentru că aceştia au vizionat un videoclip cu Fethullah Gülen.

(Reamintim că binecunoscutul cleric musulman este acuzat (fără vreo dovadă) de autoritățile turce că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat eșuată din Turcia, în vara trecută.)

Acționând în urma unui denunț, poliția din capitală a percheziționat miercuri un cybercafé în cartierul Belsin şi ca urmare i-a luat  în custodie pe fostul ofițer militar și pe soția sa. Cuplul a fost trimis la o instanță din Ankara după ce a fost interogat la Poliția din Ankara.

Potrivit unui articol publicat miercuri în cotidianul Birgün, M.M., fost locotenent la Școala de Jandarmerie din Ankara Beytepe, a fost epurat din armata turcă în cadrul unei anchete privind legăturile sale cu mișcarea Gülen.

El și soția sa, Y.M., se aflau într-un internet café când poliția i-a reținut după ce un informator a susținut că vizionau un videoclip cu Gülen.

Birgün a relatat că poliția a confiscat trei telefoane mobile de la Y.M. pe care  era instalată aplicația ByLock. ByLock este o aplicație smart phone pe care autoritățile o consideră un instrument de comunicare între membrii mișcării Gülen.

Tentativă de lovitură de stat militară din  15 iulie 2016 care a provocat moartea a peste 240 de persoane și rănirea a mai mult de o mie de persoane. Imediat după puci, guvernul, alături de președintele Recep Tayyip Erdoğan, au dat  vina pe mișcarea Gülen.

Peste 135.000 de persoane, inclusiv mii din cadrul armatei, au fost epurate pe fondul conexiunii lor reale sau presupuse cu mișcarea Gülen după tentativa de lovitură de stat, potrivit unei declarații a ministrului muncii din 10 ianuarie.

La data de 23 martie, 94.982 de persoane erau reținute fără acuzație, iar alte 47.128 de persoane au fost reținute în arest preventiv pe fondul presupuselor lor legături cu mișcarea. Un număr de 7.317 de cadre universitare au fost epurate, precum și 4.272 de judecători și procurori, care au fost concediați pe motivul unei presupuse implicări în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/04/19/couple-detained-for-watching-gulen-video-in-a-cybercafe/

 

 

 

 

 

IFCL: Festivalul de Muzică online despre viața și importanța iubirii aproapelui

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), la 19 a ediție, prezintă online un spectacol de muzică despre viața și importanța iubirii aproapelui.

București: Oficialii de la Ambasada Turciei au dat afară un jurnalist turc de la înmormântarea istoricului Mustafa Ali Mehmed

Oficialii de la Ambasada Turciei din București au dat afară un jurnalist turc de la înmormântarea istoricului Mustafa Ali Mehmed.

Rusia cere experților UNESCO, raportul pentru renovarea Hagia Sofia

Rusia a cerut experților UNESCO să lanseze raportul cu privire la transformarea Hagia Sofia din Istanbul într-o moschee, relatează Duvar English.

Turcia: Familie distrusă pentru gesturile de filantropie

Familia unui afacerist cunoscut din Gaziantep, din sud-estul Turciei a fost distrusă de către autoritățile turce, pentru că au ajutat asociațiile afiliate cu guleniști, relatează portalul turcesc, Bold Media.

Turcia critică Reuters pentru știrea legată de carantină care ar fi planificate de autoritățile turce

Turcia a declarat, miercuri, că știrile referitoare la planurile guvernului pentru noi restricții pentru limitarea răspândirii COVID-19 sunt nefondate, relatează Ahval News.

Istanbul: Șoferii de taxi trebuie să învețe engleză. Turiștii pot plăti cu Istanbulkart

Șoferii de taxi din Istanbul vor fi nevoiți să învețe limba engleză, iar călătorii vor putea plătii cu ajutorulstanbulkart ca partea a unui proiect condus de primăria, informează Hurriyet Daily News.

Tânără împușcată de fratele ei pe stradă, după ce s-a despărțit de iubitul ei abuziv

O tânără fost împușcată pe stradă de către fratele ei în provincia Diyarbakır din sud-estul țării, relatează Duvar English.

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.