luni, martie 1, 2021

La limita absurdului: un cuplu arestat pentru că a vizionat într-un cybercafé, un videoclip cu Gülen

cupluUn tribunal din Ankara a arestat un locotenent care a fost demis din armată și pe soția sa pentru că aceştia au vizionat un videoclip cu Fethullah Gülen.

(Reamintim că binecunoscutul cleric musulman este acuzat (fără vreo dovadă) de autoritățile turce că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat eșuată din Turcia, în vara trecută.)

Acționând în urma unui denunț, poliția din capitală a percheziționat miercuri un cybercafé în cartierul Belsin şi ca urmare i-a luat  în custodie pe fostul ofițer militar și pe soția sa. Cuplul a fost trimis la o instanță din Ankara după ce a fost interogat la Poliția din Ankara.

Potrivit unui articol publicat miercuri în cotidianul Birgün, M.M., fost locotenent la Școala de Jandarmerie din Ankara Beytepe, a fost epurat din armata turcă în cadrul unei anchete privind legăturile sale cu mișcarea Gülen.

El și soția sa, Y.M., se aflau într-un internet café când poliția i-a reținut după ce un informator a susținut că vizionau un videoclip cu Gülen.

Birgün a relatat că poliția a confiscat trei telefoane mobile de la Y.M. pe care  era instalată aplicația ByLock. ByLock este o aplicație smart phone pe care autoritățile o consideră un instrument de comunicare între membrii mișcării Gülen.

Tentativă de lovitură de stat militară din  15 iulie 2016 care a provocat moartea a peste 240 de persoane și rănirea a mai mult de o mie de persoane. Imediat după puci, guvernul, alături de președintele Recep Tayyip Erdoğan, au dat  vina pe mișcarea Gülen.

Peste 135.000 de persoane, inclusiv mii din cadrul armatei, au fost epurate pe fondul conexiunii lor reale sau presupuse cu mișcarea Gülen după tentativa de lovitură de stat, potrivit unei declarații a ministrului muncii din 10 ianuarie.

La data de 23 martie, 94.982 de persoane erau reținute fără acuzație, iar alte 47.128 de persoane au fost reținute în arest preventiv pe fondul presupuselor lor legături cu mișcarea. Un număr de 7.317 de cadre universitare au fost epurate, precum și 4.272 de judecători și procurori, care au fost concediați pe motivul unei presupuse implicări în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/04/19/couple-detained-for-watching-gulen-video-in-a-cybercafe/

 

 

 

 

 

Turcia:Bărbat paralizat trimis după gratii sub acuzații de terorism

Curtea Supremă de Apel a Turciei a decis ieri, condamnarea, lui Bilal Konakçı, sub acuzația de terorism , în ciuda faptului că este paralizat,

Interviu cu scriitoarea celei mai citite rubrici politice din Turcia: ”Potrivit lui Erdoğan, cetățeanul ideal este cel ascultător”

Una dintre cele mai populare scriitoare din Turcia, Ece Temelkuran a vorbit despre societatea turcă și situația politică din țară

Turcia: 219 femei însărcinate și mame cu copii mici au fost reținute

219 de femei însărcinate și femei cu copii sub șase ani au fost reținute sau arestate sub acuzația unor presupuse legături cu Mișcarea Gulen, conform raportului unei organizații care luptă pentru drepturile omului

Turcia lansează o aplicația pentru a „contracara minciunile din social media”

Directorul comunicațiilor prezidențiale turcești, Fahrettin Altun, a declarat că Turcia va lansa o aplicație de verificare a faptelor pentru a „contracara minciunile din social media”

Libertatea presei în Turcia: 1 din 4 jurnaliști, supus violenței fizice și verbale

Unul din patru jurnaliști a fost supuși violenței fizice și verbale în 2020, conform unui raport al Asociației Jurnaliștilor Turci (TGC), care dezvăluie presiunea crescândă asupra jurnaliștilor din Turcia

Turcia: Cântăreață de renume mondial acuză că a fost supusă perchezițiilor până la piele

Bağcan a răspuns într-o postare pe Twitter, de pe 20 februarie, la declarațiile vicepreședintelui al AKP, care a subminat zeci de rapoarte ale femeilor cu privire la percheziția până la piele.

Turcia:Un contrabandist a murit într-un accident rutier suspect

Heysem Topalca, care era cunoscut sub pseudonimul „Comandantul Fantomelor”, a murit într-un accident, fără ca o singură știre despre moartea lui să fie relatată în presa din Turcia.

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia