vineri, aprilie 8, 2022

Avertisment pentru Erdogan..

Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu apartenența unui stat la Consiliul Europei, avertizează Thorbjorn Jagland.

Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu apartenența unui stat la Consiliul Europei, a avertizat joi secretarul general al organizației paneuropene, Thorbjorn Jagland, în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă un posibil referendum pe tema reintroducerii acestei pedepse, transmite AFP.

”Niciunul din statele noastre membre nu poate aplica pedeapsa cu moartea”, a subliniat Jagland, cu ocazia prezentării, la Strasbourg, a raportului său anual referitor la starea democrației în Europa.

”Este de la sine înțeles că, dacă doriți să o reintroduceți, nu puteți fi membru al Consiliului Europei. Acesta este un punct fundamental al Convenției Europene a Drepturilor Omului”, a insistat secretarul general. El a estimat totuși că este încă prea devreme pentru discutarea condițiilor unei eventuale excluderi a Turciei din organizația paneuropeană, ce are sediul la Strasbourg și numără 47 de membri.

Jagland a insistat pe necesitatea de a se urmări îndeaproape punerea în aplicare a reformei constituționale în Turcia, care va spori considerabil puterile președintelui Erdogan, dar împotriva căreia, a atras atenția oficialul Consiliului Europei, au votat aproape 50% dintre cei prezenți la urne. ”Noua Constituție spune că Convenția Europeană a Drepturilor Omului este superioară legii turce și, prin urmare, pedepsa cu moartea nu este autorizată. Atunci de ce să fie întrebat poporul dacă vrea să abolească un articol pentru care tocmai a votat? Nu are absolut niciun sens”, s-a întrebat Jagland, apreciind că dezbaterea legată de acest nou referendum are un caracter ”în mult mai mare măsură politic decât juridic”.

Statutele Consiliului Europei prevăd că un membru care încalcă grav principiile din Convenția Europeană a Drepturilor Omului poate fi invitat să se retragă din organizație. Dacă statul în cauză nu dă curs acestei invitații, Consiliul Europei îl exclude din rândurile sale. Un precedent îl constituie Grecia, obligată să iasă din Consiliul Europei în timpul dictaturii coloneilor, și reintegrată în 1974.

Thorbjorn Jagland a reamintit că pedeapsa capitală reprezintă unul din motivele principale pentru care Belarus nu este membru al Consiliului Europei.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii