marți, decembrie 6, 2022

Avertisment pentru Erdogan..

Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu apartenența unui stat la Consiliul Europei, avertizează Thorbjorn Jagland.

Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu apartenența unui stat la Consiliul Europei, a avertizat joi secretarul general al organizației paneuropene, Thorbjorn Jagland, în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă un posibil referendum pe tema reintroducerii acestei pedepse, transmite AFP.

”Niciunul din statele noastre membre nu poate aplica pedeapsa cu moartea”, a subliniat Jagland, cu ocazia prezentării, la Strasbourg, a raportului său anual referitor la starea democrației în Europa.

”Este de la sine înțeles că, dacă doriți să o reintroduceți, nu puteți fi membru al Consiliului Europei. Acesta este un punct fundamental al Convenției Europene a Drepturilor Omului”, a insistat secretarul general. El a estimat totuși că este încă prea devreme pentru discutarea condițiilor unei eventuale excluderi a Turciei din organizația paneuropeană, ce are sediul la Strasbourg și numără 47 de membri.

Jagland a insistat pe necesitatea de a se urmări îndeaproape punerea în aplicare a reformei constituționale în Turcia, care va spori considerabil puterile președintelui Erdogan, dar împotriva căreia, a atras atenția oficialul Consiliului Europei, au votat aproape 50% dintre cei prezenți la urne. ”Noua Constituție spune că Convenția Europeană a Drepturilor Omului este superioară legii turce și, prin urmare, pedepsa cu moartea nu este autorizată. Atunci de ce să fie întrebat poporul dacă vrea să abolească un articol pentru care tocmai a votat? Nu are absolut niciun sens”, s-a întrebat Jagland, apreciind că dezbaterea legată de acest nou referendum are un caracter ”în mult mai mare măsură politic decât juridic”.

Statutele Consiliului Europei prevăd că un membru care încalcă grav principiile din Convenția Europeană a Drepturilor Omului poate fi invitat să se retragă din organizație. Dacă statul în cauză nu dă curs acestei invitații, Consiliul Europei îl exclude din rândurile sale. Un precedent îl constituie Grecia, obligată să iasă din Consiliul Europei în timpul dictaturii coloneilor, și reintegrată în 1974.

Thorbjorn Jagland a reamintit că pedeapsa capitală reprezintă unul din motivele principale pentru care Belarus nu este membru al Consiliului Europei.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.