miercuri, aprilie 24, 2024

Te costă LIBERTATEA sau VIAŢA dacă eşti SCRIITOR, JURNALIST, POLITICIAN. Condamnările din Turcia sunt REVOLTĂTOARE

Nu putem trece peste abuzurile care se petrec într-un stat ce se doreşte democratic şi demn de Uniunea Europeană. Bucuria libertăţii (programată artistic) în Turcia lui Deniz Yucel, corespondent turc de naţionalitate germană la Die Welt, după un an de închisoare unde a aşteptat procesul cu acuzaţia de propagandă pentru terorism, a durat puţine ore deoarece a venit ca un tunet altă veste.

Cea care a umbrit-o a fost condamnarea la închisoare pe viaţă, specială, care prevede izolarea deţinuţilor, o oră la aer, restricţii mai severe pentru a telefona şi a fi vizitaţi de rude. Condamnaţii sunt Ahmet Altan, scriitor şi jurnalist, fratele său Mehmet Altan, economist şi editorialist şi veterana jurnalismului turc Nazli Ilıcak, 74 de ani, notează  Huffpost.

Curtea Tribunalului din Istanbul, la sfârşitul celei de a 5-a audieri din proces, care-i acuza de a fi încercat să ”răstoarne ordinea constituţională prin intermediul forţei şi violenţelor”, a admis cererea Procuraturii pentru închisoare pe viaţă pentru cei trei, ca şi pentru alţi acuzaţi, jurnalistul Şükrü Tuğrul Özşengül, Fevzi Yazıcı, expert designer şi Yakup Şimşek, art director, toţi colaboratori ai cotidianului Zaman. Toţi aceştia pentru nicio altă vină, în afara aceleia de a-şi fi făcut propria meserie. Ahmet şi Mehmet Altan au fost ambii arestaţi pe 10 septembrie 2016, în timp ce Ilıcak şi ceilalţi trei au ajuns în carceră în prima rundăde arestări a regimului după eşuarea loviturii de stat.

Ce s-a întâmplat ieri, a fost socant: o sentinţă prin una din multele proceduri judiciare împotriva jurnaliştilor acuzaţi că au avut legătură cu tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Toţi aceştia riscă să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă, fără cale de întoarcere. Folosind cuvintele lui Ahmet Altan, scriitorul de faimă internaţională, unicul romancier aflat închis din Europa, ne aflăm în faţa unui ”mizerabil surogat de act de acuzare, lipsit nu numai de inteligenţă, dar şi de respect pentru lege şi prea slab pentru a susţine greutatea imensă a condamnării pe viaţă cerută de Ministerul public”.

Acuzaţii atât de paradoxale că n-ar merita nici măcar o apărare serioasă. Jurnalişti şi intelectuali turci sunt acuzaţi de a fi trimis ”mesaje subliminale” (concepute să fie transmise sub limitele normale ale percepţiei), în zilele precedente loviturii de stat, pentru a-i favoriza reuşita. Plecând de la vreun oarecare articol şi o apariţie Tv, nu e nimic altceva care să susţină acuzaţiile de lovitură de stat şi de legături cu oameni acuzaţi de a fi pus la cale puciul falimentar.

Nu putem decât să fim îngrijoraţi şi deziluzionaţi. N-a folosit la nimic sentinţa Curţii Constituţionale care dispusese eliberarea imputaţilor fiindcă le fuseseră violate drepturile elementare ale omului. Această sentinţă a decretat dispariţia statului de drept în Turcia. Nimeni nu mai are acum nicio justificare să nege acest lucru. Turcia s-a „teleportat” în cea mai urâtă perioadă a omenirii când nu avea dreptul nici să ridice capul darămite să se revolte…ar fi fost decapitat.


SURSA: http://evz.ro/te-costa-libertatea-sau-viata-daca-esti-scriitor-jurnalist-pol.html

 

 

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.