joi, aprilie 25, 2024

Turcia: Trei ziarişti de renume, condamnaţi la închisoare pe viaţă în legătură cu puciul eşuat din 2016

Un tribunal din Turcia a condamnat vineri la închisoare pe viaţă trei ziarişti renumiţi care erau acuzaţi de legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, au relatat media turce preluate de AFP şi Reuters.

Este vorba de fraţii Ahmet şi Mehmet Altan şi de jurnalista Nazli Ilicak, care au negat toţi orice implicare în puciul eşuat din 15 iulie 2016.

Alţi trei coacuzaţi au fost de asemenea condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru tentativă de abolire a constituţiei şi răsturnare a guvernului.

Luna trecută, un tribunal turc a refuzat să îl elibereze pe Mehmet Altan, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale conform căreia încarcerarea sa este o „încălcare” a drepturilor sale. În vârstă de 65 de ani, Mehmet Altan este autorul mai multor cărţi despre politică. El a fost arestat în septembrie 2016 împreună cu fratele său Ahmet, un romancier şi jurnalist în vârstă de 67 de ani care a înfiinţat ziarul de opoziţie Taraf.

Nazli Ilicak, jurnalistă şi scriitoare în vârstă de 73 de ani şi care a lucrat până în 2013 pentru marele cotidian pro-guvernamental Sabah, este în detenţie de la sfârşitul lunii iulie 2016.

Acuzaţi între altele că au transmis „mesaje subliminale” în ajunul puciului, Altan şi Ilicak şi-a susţinut permanent nevinovăţia, respingând acuzaţiile formulate împotriva lor drept „absurde”.

Tentativa de lovitură de stat a fost imputată de Ankara predicatorului Fethullah Gülen, instalat în SUA şi care respinge orice implicare. De atunci, guvernul a lansat o campanie de represiune fără precedent care, în afară de presupuşii susţinători ai lui Gülen, a afectat şi opozanţi politici ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi mass-media. Peste 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost demise sau suspendate din posturi. Turcia ocupă locul 155 din 180 în clasamentul libertăţii presei stabilit de Reporteri fără Frontiere. (AGERPRES)


 

 

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org