joi, aprilie 7, 2022

Târg caritabil de mâncare organizat de elevii unui liceu privat, în campania „Împreună pentru Ucraina”


Elevii Liceului Internațional de Informatică din Constanța au organizat un festival de mâncare cu scop caritabil, în cadrul campaniei „Împreună pentru Ucraina”.

Students International Food Fair și-a continuat tradiția din ultimii doi ani, dar de data aceasta la sugestia Consiliul Elevilor, sumele de bani strânse mergând către refugiații din Ucraina, prin intermediul campaniei „Împreună pentru Ucraina” a Fundației Tuna.

Tinerii s-au pregătit pentru a aduce preparate și bucate în spiritul culturii alese de fiecare clasă, din bucătăria specifică țărilor precum: Grecia, Olanda Anglia, Liban, Danemarca, Spania, Franța, România, America, Italia, Japonia, Mexic, Turcia.

„Foarte interesat! Implică copiii, le dezvoltă anumite abilități și se și distrează. Unele le-au gătit ei. Cât despre Ucraina, să ajutăm cât putem. E important dacă fiecare ajută câte puțin”, susține Mihaela Lucaci, părintele unui elev din clasa a IX-a.

„Evenimentul este unul extraordinar prin prisma faptului că reflectă multiculturalitate spațiului dobrogean. În Dobrogea, cel puțin 18 minorități trăiesc împreună de sute de ani în pace, în armonie. Din respect pentru elevii mei și colegii mei a căror standuri sunt absolut fabuloase, am trecut pe la fiecare și am venit pregătită financiar, încât să putem ajuta oamenii mai puțin norocoși, care trăiesc în mijlocul unui coșmar în momentul acesta. Sperăm să fie pace și sper ca gestul nostru să fie un exemplu. ”, afirmă Botoșanu Alexandra, profesoară de matematică la ICHC.

„No uniform day”: Donații în fiecare vineri

Pe lângă târgul de mâncare, elevii au venit cu mai multe idei pentru a strânge bani, precum „No  uniform day”

„Noi avem o activitate ⟨No uniform day⟩, pe care o făceam pentru campania ⟨Un Paște mai Bun ⟩ și de Crăciun, pentru copiii nevoiași din județ. Având în vedere situația din Ucraina, ne-am mobilizat să o facem în fiecare vineri pentru a colecta bănuți, câte 10 lei. Colegii au fost foarte afectați, mulți elevi având cunoștințe sau rude în Ucraina. Mulți au donat mai mult de cei zece lei pentru pentru a suplimenta donația”, povestește Daria Pacea, președinta Consiliului Elevilor.

3 elevi din Ucraina au început cursurile

Colectivul de la ICHC au primit în sânul său o familie cu trei tineri refugiați din Ucraina, care să studieze în cadrul instituției de învățământ.

Murat Agce, managerul Liceului Internațional de Informatică din Constanța.

„Găzduim trei elevi cu vârste între 13 și 17 ani a căror familie a venit în România, după ce au fugit din Ucraina. S-au integrat foarte bine. Momentan cursurile sunt parțial în engleză. Dacă nu înțeleg ceva, profesorii și colegii le mai explică în pauze. În cadrul Instituției Lumina derulăm un proiect în care profesorii din Ucraina să facă orele online, în ucraineană pentru elevii refugiați. Elevii refugiați nu plătesc taxa de școlarizare, dacă familia dorește poate dona în cadrul campaniilor pe care le derulăm”, explică Murat Agce, managerul ICHC.

„Colegii care au venit din Ucraina s-au adaptat foarte bine și profesorii și elevii au fost foarte primitori. Am încercat să comunicăm cu ei, să ne imprietenim și profesorii predau în engleză pentru a putea înțelege și elevii din Ucraina. Nu au primit un tratament special pentru a se simți diferiți. Am vorbit cu ei și ne-a spus că le place foarte mult la școala noastră”, adăugă Daria, președinta Consiliului Elevilor.

Festivalul caritabil continuă în București

Un eveniment, asemănător a avut loc și în București, vineri și continuă sâmbătă, pe 26 martie 2022.

În intervalul 10.00-18.00, Fundația Tuna organizează Festivalul Culinar de primăvară, un eveniment care se va desfăşura în curtea interioară a Campusului Şcolar Pallady, din strada Balta Albina nr 9, sector 3.

„Prin toate acţiunile pe care le desfăşurăm în această perioadă ne dorim să aducem o mână de ajutor oamenilor care au fost nevoiţi să fugă din calea bombelor. Sunt multe mame şi mulţi copii care au nevoie de sprijin în aceste zile dificile pentru ei, iar noi nu putem asista nepăsători la tragediile umanitare din jurul nostru”, a declarat preşedintele Fundaţiei Tuna, Emin Korkut.

Fundaţia Lumina, Fundaţia Tuna, în parteneriat cu Crucea Roşie Română şi FAN Courier şi-au unit eforturile pentru organizarea campania „Împreună pentru Ucraina”.Toate fondurile strânse în cadrul Festivalului Culinar vor fi donate în sprijinul refugiaţilor ucraineni care ajung în România în această perioadă tragică pentru poporul ucrainean.

De asemenea, tot pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni, cele două Fundaţii, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dialog şi Valori Universale, au organizat un meci caritabil între Naţionala Artiştilor şi echipa Prietenii lui Lucian Sănmărtean, toate fondurile strânse au ajuns de asemenea la campania „Împreună pentru Ucraina”.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.