vineri, aprilie 19, 2024

Suedia refuză cererea lui Erdogan de a extrăda un jurnalist, condiție pusă pentru deblocarea aderării în NATO

Curtea Supremă a Suediei oprește extrădarea jurnalistului turc în exil, Bülent Kenes, conform presei suedeze, svt.se

Decizia a fost anunțată, luni, de instanță, care consideră că există mai multe obstacole în calea extrădării.

„Este clar că în acest caz există mai multe obstacole în calea extrădării. Se aplică că cerința dublei incriminari nu este îndeplinită în ceea ce privește suspiciunea unică penală. Este și o chestiune de crime politice. Și există și riscul de persecuție pe baza opiniilor politice ale acestei persoane. Prin urmare, extrădarea nu poate avea loc”, se arată în comunicatul Ministerului de Justiției.

Președintele Publicistklubb, o organizație suedeză dedicată promovării libertății presei și a libertății de exprimare, Robert Aschberg, spune că este o decizie îmbucurătoare, dar și evidentă.

„În Suedia, instanțele sunt cele care decid dacă oamenii ar trebui extrădați și nu politicienii. Ar trebui să fim fericiți de asta.”, afirmă Aschberg.

„Sunt fericit, desigur. Dar decizia era așteptată”, declară Kenes, pentru presa suedeză, SVT.

Condiția pentru a intra în NATO

Keneş, un academic şi fost redactor-şef al cotidianului Today’s Zaman, în limbă engleză, se numără printre o serie de dizidenţi politici a căror extrădare este cerută de Turcia din Suedia în schimbul ca Turcia să renunţe la obiecţia faţă de aderarea ţării nordice la NATO.

Turcia, membru NATO, amenință că va îngheța încercările Suediei și Finlandei de a adera la NATO dacă nu extrădează zeci de persoane pe care Ankara le acuză de „terorism”.

Keneș a fost supus recent unei presiuni crescânde din partea guvernului turc și a instituțiilor media proguvernamentale.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan l-a numit pe Keneș „terorist” în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, de la Ankara.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.