duminică, ianuarie 29, 2023

Suedia refuză cererea lui Erdogan de a extrăda un jurnalist, condiție pusă pentru deblocarea aderării în NATO

Curtea Supremă a Suediei oprește extrădarea jurnalistului turc în exil, Bülent Kenes, conform presei suedeze, svt.se

Decizia a fost anunțată, luni, de instanță, care consideră că există mai multe obstacole în calea extrădării.

„Este clar că în acest caz există mai multe obstacole în calea extrădării. Se aplică că cerința dublei incriminari nu este îndeplinită în ceea ce privește suspiciunea unică penală. Este și o chestiune de crime politice. Și există și riscul de persecuție pe baza opiniilor politice ale acestei persoane. Prin urmare, extrădarea nu poate avea loc”, se arată în comunicatul Ministerului de Justiției.

Președintele Publicistklubb, o organizație suedeză dedicată promovării libertății presei și a libertății de exprimare, Robert Aschberg, spune că este o decizie îmbucurătoare, dar și evidentă.

„În Suedia, instanțele sunt cele care decid dacă oamenii ar trebui extrădați și nu politicienii. Ar trebui să fim fericiți de asta.”, afirmă Aschberg.

„Sunt fericit, desigur. Dar decizia era așteptată”, declară Kenes, pentru presa suedeză, SVT.

Condiția pentru a intra în NATO

Keneş, un academic şi fost redactor-şef al cotidianului Today’s Zaman, în limbă engleză, se numără printre o serie de dizidenţi politici a căror extrădare este cerută de Turcia din Suedia în schimbul ca Turcia să renunţe la obiecţia faţă de aderarea ţării nordice la NATO.

Turcia, membru NATO, amenință că va îngheța încercările Suediei și Finlandei de a adera la NATO dacă nu extrădează zeci de persoane pe care Ankara le acuză de „terorism”.

Keneș a fost supus recent unei presiuni crescânde din partea guvernului turc și a instituțiilor media proguvernamentale.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan l-a numit pe Keneș „terorist” în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, de la Ankara.

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Turcia: Creștere record la benzină

O creștere record este așteaptă la benzină, în această seară, în Turcia

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Grecia va extinde cu 35 de kilometri gardul la granița cu Turcia

Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a...

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.