miercuri, martie 15, 2023

Recensământ în Turcia: Familiile cu un singur părinte au înregistrat o creștere

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a publicat Recensământul Populației și Locuințelor din 2021 pe baza registrelor administrative, conform Bianet.org.

Populația țării a ajuns la 84.680.273, cu ritmul de creștere urcând de la 5,5 la sută la 12,7 la sută într-un an. Populația țării era de 13.648.270 în 1927, când a fost efectuat un recensământ al populației pentru prima dată după înființarea republicii în 1923.

În timp ce numărul femeilor a depășit numărul bărbaților în primii ani ai republicii din cauza perioadei precedente de război, populația femeilor și bărbaților a atins un număr aproape egal de-a lungul anilor.

Vârsta medie

Vârsta medie, unul dintre indicatorii importanți utilizați în interpretarea structurii de vârstă a populației, a crescut la 33,1 în 2021 de la 21,2 în 1935. Vârsta mediană a crescut de la 19,1 la 32,4 pentru bărbați și de la 23,4 la 33,8 pentru femei.

Vârsta de muncă

Proporția populației în vârstă de 15-64 de ani a crescut de la 54,7% în 1935 la 67,9% în 2021. În timp ce proporția populației de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani era de 41,4% în 1935, aceasta a prezentat o tendință de scădere de-a lungul anilor și a scăzut la 22,4% în 2021. 

Proporția populației în vârstă de 65 de ani și peste, care a fost de 3,9% în 1935 a devenit 9,7% în 2021.

Starea civilă

Proporția persoanelor necăsătorite este mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor, în timp ce proporția persoanelor văduve și divorțate este mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Pe de altă parte, s-a văzut că proporția persoanelor căsătorite, care constitua majoritate, a fost apropiată una de alta pentru ambele sexe de-a lungul anilor.

Gospodăriile

Proporția gospodăriilor cu o singură persoană și a gospodăriilor fără familie cu mai multe persoane a înregistrat o creștere de-a lungul anilor.

S-a înregistrat o scădere a proporțiilor gospodăriilor unifamiliale, care sunt definite ca fiind gospodăriile cuprinzând un cuplu fără copii sau un cuplu cu cel puțin un copil sau un părinte singur cu cel puțin un copil, și gospodăriile cu familie extinsă, care sunt definite ca gospodării care acoperă cel puțin o gospodărie familială nucleară împreună cu membrii care nu fac parte din familie.

Pe de altă parte, proporția gospodăriilor familiale nucleare compuse din părinți singuri cu cel puțin un copil rezident a înregistrat o creștere.

Numărul de gospodării

Numărul gospodăriilor, definite ca o persoană care locuiește singură sau un grup de persoane care locuiește la aceeași adresă, cu sau fără orice fel de rudenie, a crescut de la 21.091.075 în 2014 la 25.329.833 în 2021.

Mărimea medie a gospodăriilor din Turcia, care era de 4 persoane în 2008, a arătat o tendință de scădere de-a lungul anilor și a devenit 3,23 persoane în 2021.

Oameni care locuiesc în propriile locuințe

Ponderea gospodăriilor care dețin locuința în care locuiesc a fost de 60,7 la sută, în timp ce ponderea celor care locuiesc într-o casă închiriată a fost de 27,6 la sută. Ponderea celor care nu plătesc chirie deși nu locuiesc în locuințe proprii a fost de 8,4 la sută, iar ponderea a fost de 0,9 la sută pentru cei care locuiesc în locuință.

Rata de participare a fortei de munca

Rata de participare la forța de muncă pentru populația de 15 ani și peste a fost de 51,9 la sută în Turcia. A fost de 69,9% pentru bărbați și 34% pentru femei. Rata de ocupare a fost de 46,2 la sută, din care 63,3 la sută sunt bărbați și 29,2 la sută sunt femei.

Victimă a epurărilor guvernului s-a sinucis: „Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă.”

Moartea lui Fehmiye Çelenk, în vârstă de 44 de ani, a fost anunțată de deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu pe Twitter.

Medic suspendat după ce a comparat remarcile lui Erdogan cu ale lui Ataturk despre medici

În provincia vestică Eskişehir, dr. Senem Kaser, care lucrează la Centrul de Sănătate al Familiei Alanönü, a pus observațiile lui Erdoğan la monitorul din fața cabinetului său.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Familia unui profesor, victimă a epurărilor, a fost interzisă din căminul alocat supraviețuitorilor cutremurului

M.Ç. și familia sa locuiau în Kahramanmaraș. Casa lor s-a prăbușit în urma cutremurelor și au solicitat să rămână într-un cămin studențesc din provincia centrală a Turciei, Niğde, dar cererea lor a fost respinsă în urma unui control de securitate de către poliție.

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm...

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...