marți, aprilie 16, 2024

Recensământ în Turcia: Familiile cu un singur părinte au înregistrat o creștere

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a publicat Recensământul Populației și Locuințelor din 2021 pe baza registrelor administrative, conform Bianet.org.

Populația țării a ajuns la 84.680.273, cu ritmul de creștere urcând de la 5,5 la sută la 12,7 la sută într-un an. Populația țării era de 13.648.270 în 1927, când a fost efectuat un recensământ al populației pentru prima dată după înființarea republicii în 1923.

În timp ce numărul femeilor a depășit numărul bărbaților în primii ani ai republicii din cauza perioadei precedente de război, populația femeilor și bărbaților a atins un număr aproape egal de-a lungul anilor.

Vârsta medie

Vârsta medie, unul dintre indicatorii importanți utilizați în interpretarea structurii de vârstă a populației, a crescut la 33,1 în 2021 de la 21,2 în 1935. Vârsta mediană a crescut de la 19,1 la 32,4 pentru bărbați și de la 23,4 la 33,8 pentru femei.

Vârsta de muncă

Proporția populației în vârstă de 15-64 de ani a crescut de la 54,7% în 1935 la 67,9% în 2021. În timp ce proporția populației de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani era de 41,4% în 1935, aceasta a prezentat o tendință de scădere de-a lungul anilor și a scăzut la 22,4% în 2021. 

Proporția populației în vârstă de 65 de ani și peste, care a fost de 3,9% în 1935 a devenit 9,7% în 2021.

Starea civilă

Proporția persoanelor necăsătorite este mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor, în timp ce proporția persoanelor văduve și divorțate este mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Pe de altă parte, s-a văzut că proporția persoanelor căsătorite, care constitua majoritate, a fost apropiată una de alta pentru ambele sexe de-a lungul anilor.

Gospodăriile

Proporția gospodăriilor cu o singură persoană și a gospodăriilor fără familie cu mai multe persoane a înregistrat o creștere de-a lungul anilor.

S-a înregistrat o scădere a proporțiilor gospodăriilor unifamiliale, care sunt definite ca fiind gospodăriile cuprinzând un cuplu fără copii sau un cuplu cu cel puțin un copil sau un părinte singur cu cel puțin un copil, și gospodăriile cu familie extinsă, care sunt definite ca gospodării care acoperă cel puțin o gospodărie familială nucleară împreună cu membrii care nu fac parte din familie.

Pe de altă parte, proporția gospodăriilor familiale nucleare compuse din părinți singuri cu cel puțin un copil rezident a înregistrat o creștere.

Numărul de gospodării

Numărul gospodăriilor, definite ca o persoană care locuiește singură sau un grup de persoane care locuiește la aceeași adresă, cu sau fără orice fel de rudenie, a crescut de la 21.091.075 în 2014 la 25.329.833 în 2021.

Mărimea medie a gospodăriilor din Turcia, care era de 4 persoane în 2008, a arătat o tendință de scădere de-a lungul anilor și a devenit 3,23 persoane în 2021.

Oameni care locuiesc în propriile locuințe

Ponderea gospodăriilor care dețin locuința în care locuiesc a fost de 60,7 la sută, în timp ce ponderea celor care locuiesc într-o casă închiriată a fost de 27,6 la sută. Ponderea celor care nu plătesc chirie deși nu locuiesc în locuințe proprii a fost de 8,4 la sută, iar ponderea a fost de 0,9 la sută pentru cei care locuiesc în locuință.

Rata de participare a fortei de munca

Rata de participare la forța de muncă pentru populația de 15 ani și peste a fost de 51,9 la sută în Turcia. A fost de 69,9% pentru bărbați și 34% pentru femei. Rata de ocupare a fost de 46,2 la sută, din care 63,3 la sută sunt bărbați și 29,2 la sută sunt femei.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..