vineri, noiembrie 18, 2022

Suedia modifică constituția pe fondul cererilor de extrădare ale Turciei

Parlamentul Suediei a adoptat, miercuri, un amendament constituțional care va face posibilă adoptarea unor legi anti-terorism mai dure, o cerere esențială din partea Turciei de a aprobarea aderăriila NATO, conform Stockholm Center For Freedom.

Amendamentul, care a fost adoptat cu 278 din 349 de voturi în parlamentul suedez, face posibilă introducerea de noi legi pentru „limitarea libertății de asociere atunci când vine vorba de asociațiile care se implică în terorism sau susțin terorismul”.

Potrivit comisiei permanente pentru afaceri constituționale a parlamentului, care a recomandat parlamentarilor să aprobe propunerea, aceasta va permite „incriminarea mai largă a participării la o organizație teroristă sau interzicerea organizației teroriste”.

Experții susțin că noua legislație ar facilita urmărirea în justiție a membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat pe lista neagră de Ankara și de majoritatea aliaților săi occidentali.

Modificarea va intra în vigoare la 1 ianuarie.

„Un pas mare” pentru Suedia

În timpul unei vizite la Ankara, săptămâna trecută, noul prim-ministru al Suediei, Ulf Kristersson, a descris modificarea constituțională drept un „pas mare”.

„Suedia va face pași mari până la sfârșitul anului și la începutul anului viitor, care vor oferi autorităților legale suedeze mai multă putere pentru a lupta împotriva terorismului”, a spus Kristersson, la o conferință de presă comună cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia și Finlanda și-au abandonat politica îndelungată de de neutralitate și au solicitat să se alăture alianței militare.

Turcia a blocat cererile de aderare a Suediei și Finlandei la NATO, acuzând în special Suedia că este un refugiu pentru „terorişti”.

Erdogan s-a întâlnit cu Biden. SUA „umăr la umăr cu aliatul nostru NATO, Turcia, în combaterea terorismului”.

În cadrul întâlnirii, Biden a transmis condoleanțe Turciei în urma unui bombardament de duminică de la Istanbul, care a provocat moartea a șase persoane. 

Brațul lung a lui Erdogan: Om de afaceri turc răpit din Azerbaidjan și adus în Turcia

Demirok, în vârstă de 42 de ani, care a lucra în ultimii șapte ani în afacerea cu echipamente medicale în Baku, Azerbaidja, și-a părăsit casa pentru a merge la muncă în dimineața zilei de 6 septembrie.

Detalii despre explozia din Istanbul. Erdogan: „Miroase a atac terorist”

„Oamenii noștri pot fi siguri că vinovații din spatele atacului vor fi pedepsiți așa cum merită. Ar fi greșit să spun că acesta este, fără îndoială, un atac terorist, dar informațiile arată că miroase a terorism”, susține Erdogan.

Primarul Istanbulului riscă să fie interzis 5 ani din politică și 4 ani de închisoare. Procesul amânat pentru 14 decembrie

Primarul Municipiului Metropolitan din Istanbul (IMM), Ekrem İmamoğlu, s-a prezentat în fața judecătorului vineri, 11 noiembrie, sub acuzații de insultă a membrilor Colegiului Suprem Electoral (YSK), conform presei turcești.

Turcia:Prețurile caselor au crescut cu 189 la sută într-un an

Indicele prețurilor proprietăților rezidențiale (RPPI) a crescut cu 189,2% în septembrie față de anul precedent. RPPI a înregistrat o creștere de 4,9 la sută pe o bază lunară, potrivit datelor.

Drepturile omului încălcate în Turcia: Aproape 3000 de persoane au murit în 2021

Raportul precizează că patru copii au murit în nouă accidente provocate de poliție, jandarmerie și alte vehicule blindate de securitate în 2021. În plus, 12 persoane au fost ucise și 31 au fost rănite în 27 de atacuri rasiste, inclusiv opt împotriva refugiaților și cetățenilor altor țări și 19 împotriva kurzilor.

Olimpicii la nivel internaționali invitați de Monica Anisie, în Senatul României

Olimpicii internaționali ai României au participat la o ședință în plenul Senatului României, la invitația președintelui Comisiei de Învățământ, Monica Anisie.

Turcia anchetează compania italiană, Ferrero pentru monopolizarea pieței de alune

„Am început procesul nostru legal cu autoritatea de concurență în septembrie împotriva companiei italiene Ferrero, care încearcă să monopolizeze industria alunelor”, susține Hilmi Güler, primarul provinciei Ordu, de la malul Mării Neagră, a cărei economie se bazează în mare parte pe veniturile din alune.