vineri, aprilie 26, 2024

Suedia modifică constituția pe fondul cererilor de extrădare ale Turciei

Parlamentul Suediei a adoptat, miercuri, un amendament constituțional care va face posibilă adoptarea unor legi anti-terorism mai dure, o cerere esențială din partea Turciei de a aprobarea aderăriila NATO, conform Stockholm Center For Freedom.

Amendamentul, care a fost adoptat cu 278 din 349 de voturi în parlamentul suedez, face posibilă introducerea de noi legi pentru „limitarea libertății de asociere atunci când vine vorba de asociațiile care se implică în terorism sau susțin terorismul”.

Potrivit comisiei permanente pentru afaceri constituționale a parlamentului, care a recomandat parlamentarilor să aprobe propunerea, aceasta va permite „incriminarea mai largă a participării la o organizație teroristă sau interzicerea organizației teroriste”.

Experții susțin că noua legislație ar facilita urmărirea în justiție a membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat pe lista neagră de Ankara și de majoritatea aliaților săi occidentali.

Modificarea va intra în vigoare la 1 ianuarie.

„Un pas mare” pentru Suedia

În timpul unei vizite la Ankara, săptămâna trecută, noul prim-ministru al Suediei, Ulf Kristersson, a descris modificarea constituțională drept un „pas mare”.

„Suedia va face pași mari până la sfârșitul anului și la începutul anului viitor, care vor oferi autorităților legale suedeze mai multă putere pentru a lupta împotriva terorismului”, a spus Kristersson, la o conferință de presă comună cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia și Finlanda și-au abandonat politica îndelungată de de neutralitate și au solicitat să se alăture alianței militare.

Turcia a blocat cererile de aderare a Suediei și Finlandei la NATO, acuzând în special Suedia că este un refugiu pentru „terorişti”.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.