marți, aprilie 16, 2024

Suedia modifică constituția pe fondul cererilor de extrădare ale Turciei

Parlamentul Suediei a adoptat, miercuri, un amendament constituțional care va face posibilă adoptarea unor legi anti-terorism mai dure, o cerere esențială din partea Turciei de a aprobarea aderăriila NATO, conform Stockholm Center For Freedom.

Amendamentul, care a fost adoptat cu 278 din 349 de voturi în parlamentul suedez, face posibilă introducerea de noi legi pentru „limitarea libertății de asociere atunci când vine vorba de asociațiile care se implică în terorism sau susțin terorismul”.

Potrivit comisiei permanente pentru afaceri constituționale a parlamentului, care a recomandat parlamentarilor să aprobe propunerea, aceasta va permite „incriminarea mai largă a participării la o organizație teroristă sau interzicerea organizației teroriste”.

Experții susțin că noua legislație ar facilita urmărirea în justiție a membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat pe lista neagră de Ankara și de majoritatea aliaților săi occidentali.

Modificarea va intra în vigoare la 1 ianuarie.

„Un pas mare” pentru Suedia

În timpul unei vizite la Ankara, săptămâna trecută, noul prim-ministru al Suediei, Ulf Kristersson, a descris modificarea constituțională drept un „pas mare”.

„Suedia va face pași mari până la sfârșitul anului și la începutul anului viitor, care vor oferi autorităților legale suedeze mai multă putere pentru a lupta împotriva terorismului”, a spus Kristersson, la o conferință de presă comună cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia și Finlanda și-au abandonat politica îndelungată de de neutralitate și au solicitat să se alăture alianței militare.

Turcia a blocat cererile de aderare a Suediei și Finlandei la NATO, acuzând în special Suedia că este un refugiu pentru „terorişti”.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești