miercuri, iulie 17, 2024

Suedia: Galerie de artă care atrage atenția asupra prizonierilor bolnavi din Turcia

Amnesty International, în colaborare cu un judecător expulzat din sistemul turcesc, a organizat o expoziție de artă la Göteborg, Suedia, pentru a atrage atenția asupra prizonierilor bolnavi din Turcia, conform Romanya Haber.

Expoziția, care a fost deschisă duminică, 13 decembrie, la Clubul Amnesty, cuprinde aproximativ 30 de picturi ale judecătorului exilat, Ramazan Faruk Güzel. Fiecare pictură includea un desen al unui prizonier bolnav, precum și povestea acestuia în suedeză și turcă.

Galeria a inclus și un colț de respect pentru cei care și-au pierdut viața pentru că nu au fost lăsați să fie tratați în închisori.

În această rubrică, erau imagini cu judecătorul decedat Mustafa Erdoğan, cu omul de afaceri, Medeni Arifoğlu și cu profesorul de engleză, Halime Gülsu. În programul care a durat aproximativ două ore, vizitatorii turci și străini, precum și participanții suedezi s-au arătat foarte interesați.

Fiica unei victime: ”Nici măcar nu este dus la spital”

Fatma Rana Özçelik a vorbit despre experinața tatălui ei, İsmet Özçelik, un profesor care a fost răpit din Malaezia de securitatea din Turcia și adus în țară, în ciuda faptului că era sub protecția ONU.

„Tatăl meu a avut un atac de cord, dar nu le-a păsat. S-a infectat cu COVID-19, dar nu le-a păsat din nou. Nu a primit medicamentul timp de 2-3 luni. Ori de câte ori sunam la închisoare, autoritățile de acolo mă ignorau. Nici ei nu au răspuns petițiilor tatălui meu. Eforturile noastre persistente l-au dus în cele din urmă la spital. Momentan, nu avem informații clare despre starea acestuia. El se află în carantină de aproximativ 5 luni, iar situația de acolo este și ea supărătoare. În ciuda tuturor acestor încălcări și condiții proaste, el nu este evacuat. Este un pacient în stare gravă și nici măcar nu este dus la spital.”, a povestit fiica, într-un discurs la expoziție.

Fatma Rana Özçelik a ținut un discurs în cadrul evenimentului în care a povestit despre experiența tatălui ei.

”Atins dimensiunile crimelor împotriva umanității și chiar genocidului”

Judecătorul Ramazan Faruk Güzel, în discursul său, a amintit că în închisorile din Turcia sunt 1.605 deținuți bolnavi, dintre care 604 grav bolnavi.

„Acești pacienți au dificultăți în accesarea tratamentului în închisoare. Unii ar putea crede că acești deținuți sunt reținuți în mod persistent pentru că sunt infractori foarte serioși. Am încercat să arătăm prin imaginile și explicațiile noastre că nu este cazul… În ciuda tuturor acestor legi și convenții naționale și internaționale, prizonierii bolnavi sunt ținuți cu insistență în interiorul Turciei. În ciuda pandemiei intense, aceste încălcări cu siguranță nu au fost abandonate în scopuri politice! Ceea ce s-a făcut a atins dimensiunile crimelor împotriva umanității și chiar genocidului. În această expoziție, am dezvăluit aceste încălcări cu exemple. Acum, spunem noi, să fim vocea acestor pacienți, bătrâni, handicapați și femei cu copii în închisorile din Turcia. Și să spunem cu tărie: Lasă-i să trăiască!” , a explicat judecătorul. 

Mai multe imagini de la galerie găsiți AICI

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.