joi, aprilie 7, 2022

Suedia: Galerie de artă care atrage atenția asupra prizonierilor bolnavi din Turcia

Amnesty International, în colaborare cu un judecător expulzat din sistemul turcesc, a organizat o expoziție de artă la Göteborg, Suedia, pentru a atrage atenția asupra prizonierilor bolnavi din Turcia, conform Romanya Haber.

Expoziția, care a fost deschisă duminică, 13 decembrie, la Clubul Amnesty, cuprinde aproximativ 30 de picturi ale judecătorului exilat, Ramazan Faruk Güzel. Fiecare pictură includea un desen al unui prizonier bolnav, precum și povestea acestuia în suedeză și turcă.

Galeria a inclus și un colț de respect pentru cei care și-au pierdut viața pentru că nu au fost lăsați să fie tratați în închisori.

În această rubrică, erau imagini cu judecătorul decedat Mustafa Erdoğan, cu omul de afaceri, Medeni Arifoğlu și cu profesorul de engleză, Halime Gülsu. În programul care a durat aproximativ două ore, vizitatorii turci și străini, precum și participanții suedezi s-au arătat foarte interesați.

Fiica unei victime: ”Nici măcar nu este dus la spital”

Fatma Rana Özçelik a vorbit despre experinața tatălui ei, İsmet Özçelik, un profesor care a fost răpit din Malaezia de securitatea din Turcia și adus în țară, în ciuda faptului că era sub protecția ONU.

„Tatăl meu a avut un atac de cord, dar nu le-a păsat. S-a infectat cu COVID-19, dar nu le-a păsat din nou. Nu a primit medicamentul timp de 2-3 luni. Ori de câte ori sunam la închisoare, autoritățile de acolo mă ignorau. Nici ei nu au răspuns petițiilor tatălui meu. Eforturile noastre persistente l-au dus în cele din urmă la spital. Momentan, nu avem informații clare despre starea acestuia. El se află în carantină de aproximativ 5 luni, iar situația de acolo este și ea supărătoare. În ciuda tuturor acestor încălcări și condiții proaste, el nu este evacuat. Este un pacient în stare gravă și nici măcar nu este dus la spital.”, a povestit fiica, într-un discurs la expoziție.

Fatma Rana Özçelik a ținut un discurs în cadrul evenimentului în care a povestit despre experiența tatălui ei.

”Atins dimensiunile crimelor împotriva umanității și chiar genocidului”

Judecătorul Ramazan Faruk Güzel, în discursul său, a amintit că în închisorile din Turcia sunt 1.605 deținuți bolnavi, dintre care 604 grav bolnavi.

„Acești pacienți au dificultăți în accesarea tratamentului în închisoare. Unii ar putea crede că acești deținuți sunt reținuți în mod persistent pentru că sunt infractori foarte serioși. Am încercat să arătăm prin imaginile și explicațiile noastre că nu este cazul… În ciuda tuturor acestor legi și convenții naționale și internaționale, prizonierii bolnavi sunt ținuți cu insistență în interiorul Turciei. În ciuda pandemiei intense, aceste încălcări cu siguranță nu au fost abandonate în scopuri politice! Ceea ce s-a făcut a atins dimensiunile crimelor împotriva umanității și chiar genocidului. În această expoziție, am dezvăluit aceste încălcări cu exemple. Acum, spunem noi, să fim vocea acestor pacienți, bătrâni, handicapați și femei cu copii în închisorile din Turcia. Și să spunem cu tărie: Lasă-i să trăiască!” , a explicat judecătorul. 

Mai multe imagini de la galerie găsiți AICI

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.