miercuri, august 31, 2022

Statistic: Erdogan ar pierde în fața opoziției, în cazul unor alegeri

Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan, ar pierde alegerile în fața principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), dacă ar fi avut loc alegeri generale în august, conform Turkish Minutes.

Potrivit unui sondaj public realizat de Eurasia Centrul Public de Cercetare (AKAM), care se bazează pe interviuri față în față realizate în perioada 30 iulie – 8 august în 26 de provincii.

La întrebarea „Pentru ce partid politic ați vota dacă ar avea loc alegeri anticipate?” 29,9% dintre ei au declarat că vor vota pentru principalul partid din opoziție, CHP, în timp ce 28,5% au spus că vor sprijini conducerea AKP.

În timp ce Partidul IYI, un aliat al CHP, ar fi ajuns la 13,3%, aliatul AKP, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), dar și Partidul Democrat al Poporului pro-kurd (HDP) ar fi primit 7,1, respectiv 10,5% din voturi.

La ultimele alegeri generale din iunie 2018, AKP a obținut un vot la nivel național de 42,6 la sută. Cu toate acestea, sondajele publice au arătat tot mai mult că sprijinul public al partidului este în scădere.

Compania de Cercetare ORC a lansat, vineri, un grafic care arată schimbările în sprijinul guvernamental AKP la nivel național în ultimul an. Potrivit cifrelor, partidul a continuat să scadă de la 33,4% la 27,3% într-un an.

Erdogan, a cărui partid AKP este la putere din 2002, a fost ales președinte în 2014 și reales în 2018.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.