joi, aprilie 25, 2024

Spre ce se îndreaptă Rusia ? Îngrijorări motivate în blocul comunitar .

Rusia desfăşoară rachete Iskander în Kaliningrad. Operaţiunea rusă îngrijorează statele vecine

„Desfășurarea în apropiere de granițele Alianței a unor rachete care pot transporta focoase nucleare nu ajută la diminuarea tensiunilor”, a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt al NATO.

„Avem nevoie de mai multă — și nu de mai puțină — transparență și predictibilitate în privința activităților militare, pentru a evita incidentele și riscul unor neînțelegeri”, a spus el.

NATO a decis în cursul verii să trimită un număr mare de trupe în statele baltice și Polonia, care se simt tot mai amenințate de posibilitatea unui atac din partea Rusiei de când aceasta a anexat de la Ucraina peninsula Crimeea în 2014.

Rusia a desfăşurat rachete Iskander M în regiunea Kaliningrad, în apropierea Lituaniei şi Poloniei. Rachetele sunt capabile să penetreze orice scut antibalistic şi pot transporta chiar şi focoase nucleare. Cum explică Rusia prezenţa acestui tip de armament în imediata apropiere a frontirelor NATO, ne spune Liviu Iurea.

 Ministerul rus al Apărării nu face niciun secret din faptul că are în Kaliningrad acest tip de rachete. Mai mult , Moscova precizează că rachetele sunt desfăşurate în cadrul programului de pregătire militară a forţelor armate ruse.

„În primul rand, cei care fac atâta galagie trebuie să ştie că sistemul tactic operativ de rachete „Iskander” este unul mobil. În cadrul planurilor de pregătire de luptă unităţile de rachete se deplasează permanent, depăşind distanţe mari pe teritoriul Federaţiei pe cale aeriană, maritimă şi terestră” (Sursa: Igor Konashenkov – reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării).

 

Tot Konashenkov mai precizează că o rachetă Iskander a fost transportată la vedere şi expusă deliberat tocmai pentru a urmări traiectoria şi parametrii de lucru ai unui satelit spion american care monitorizează activitatea forţelor armate ruse.

Statelele vecine urmăresc cu îngrijorare demonstraţiile de forţă pe care Rusia le face destul de des în ultima perioadă.

Antoni Maciarewicz, ministrul polonez al Apărării: „Recentele acţiuni ale Federaţiei Ruse sunt  percepute cu foarte mare îngrijorare. Urmărim cu atenţie toate aceste acţiuni  inclusiv posibila prezenţă a rachetelor  Iskander în regiunea Kaliningrad.”

Sistemele de rachetă de tip Iskander M au o rază de acţiune de 500 de kilometri, pot transporta focoase nucleare şi sunt capabile să distrugă obiecte de infrastructură şi centre de comandă ale inamicului.În cadrul procesului de modernizare a forţelor armate ruse, unităţile de rachete terestre primesc în dotare sisteme Iskader M în locul celor vechi de tip Tochka şi Tochka. www.opex360.com,ouest-france,TVR1,specialdefense,le figaro).

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.