joi, septembrie 12, 2024

Somi, o cântăreaţă-activistă a marilor teme ale umanităţii, la Bucureşti

Muziciana americană Somi susține în premieră un concert în România, la 13 aprilie, la Sala Radio, în cadrul unui turneu început în luna martie în Philadelphia și care se va încheia în 22 aprilie la Hamburg, Germania. Artista va prezenta la București albumul ”The Lagos Music Salon”, lansat în august 2014.Albumul este inspirat din experiența trăită în Lagos, Nigeria, unde cântăreața s-a mutat din New York în urmă cu câțiva ani și unde a petrecut un an și jumătate. ”The Lagos Music Salon” a urcat pe locul 1 în topurile de jazz din SUA. Albumul, care include ca invitați speciali pe Angelique Kidjo, Common (Lonnie Rashid Lynn, Jr) și Ambrose Akinmusire, împletește stilurile jazz, soul și pop cu o ușurință nou descoperită și o voce pe care Vogue Magazine o numește pur și simplu ”Superbă!”.

Născută în Illinois din părinți imigranți din Rwanda și Uganda, Laura Audrey Kabasomi ”Somi” Kakoma a petrecut mare parte din tinerețe în Zambia și mai multe țări din Africa, înainte de a reveni în Statele Unite ale Americii. Cu o voce excepțională, care acoperă patru octave, Somi se înscrie în tradiția pură a marilor cântăreți de jazz și soul. Ea a cântat alături de Hugh Masekela, Mos Def, Baaba Maal, John Legend sau Ibrahim Maalouf.

Discografia cantautoarei de 37 de ani conține șapte albume: Red Soil in My Eyes, 2007; If the Rains Come First, 2009; Sabai To Sukhi Hote Chay, 2010; Live at Jazz Standard, 2011; The Lagos Music Salon, 2014; Akobi: First Born S(u)n — QB’s Remix Collection (album de studio, 2015) și Petite Afrique, 2017. Acesta din urmă, lansat la 31 martie, aduce un omagiu diasporei africane din Harlem. Muziciana pune în muzică bogăția culturală și demnitatea acestor locuitori din celebrul cartier newyorkez, de multe ori veniți din Africa francofonă, musulmană, precum și modul în care aceștia au transformat și au fost ei înșiși transformați de acest cartier.

În baladele sale captivante, artista abordează cu exactitate ideile transnaționalismului, ale diferențelor culturale și asimilării.

Teme fierbinți mai mult ca oricând în America lui Donald Trump și într-un moment în care gentrificarea acestui cartier împinge aceste comunități să se îndepărteze de această ”mică Africă”. Somi abordează toate aceste probleme cu o eleganță și o putere rare, îmbinând jazzul modern, muzici tradiționale africane, orchestrații de coarde și muzică urbană, relatează fipradio.fr.

Larg recunoscută atât ca artist cât și ca intelectual, Somi este, între altele membră a TED Senior Fellow și a Association of Performing Arts Presenters Fellow și, de asemenea, este fondatoarea New Africa Live, organizație non-profit dedicată celebrării celor mai buni artiști africani în arta muzicală, vizuală sau literară, conform site-ului său.

Recunoscută pentru activismul său, Somi a fost invitată în 2013 de secretarul general al ONU Ban Ki-Moon să concerteze la sediul Națiunilor Unite, cu ocazia Zilei internaționale a victimelor sclaviei și traficului transatlantic. Anul trecut, artista a fost invitată să cânte la Carnegie Hall alături de Hugh Masekela, Dave Matthews și Vusi Mahlesela pentru celebrarea a 20 de ani de democrație sud-africană.


Sursa foto:eventim.ro

Caz șocant în Turcia! Cadavrul unei fete de 8 ani, găsit după 19 zile

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya a declarat, pe 8 septembrie, că forțele de jandarmerie au găsit cadavrul lui Güran.

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere.