sâmbătă, iulie 27, 2024

Societatea Română de Cardiologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

In România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii, cu circa 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, adică de trei ori mai mult decât decesele provocate de cancer. În plus, mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză pentru care speranţa de viaţă în România este cu circa zece ani mai redusă decât în Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

„60% dintre români mor prin boli cardiovasculare, faţă de 19% care mor prin cancer. Deci e clar că din acest punct de vedere bolile cardiovasculare omoară cei mai mulţi dintre cetăţenii României. Mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză a unei speranţe de viaţă reduse în România versus UE. În fapt, speranţa de viaţă în România este cu circa zece ani mai redusă decât în Uniunea Europeană. Ca atare, bolile cardiovasculare omoară cel mai frecvent românii şi le scurtează viaţa”, a precizat Vinereanu, la evenimentul de relansare a campaniei de conştientizare a impactului devastator al bolilor cardiovasculare, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.

foto 2 spitalul universitar
Evenimentul de sâmbătă a fost organizat de Societatea Română de Cardiologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

El a precizat că această situaţie prezentată este în strânsă legătură cu finanţarea sistemului de sănătate, cel din România fiind unul dintre cele mai mici din UE.

„Acestea sunt date din 2014. În 2018 lucrurile s-au mai ameliorat puţin, dar în continuare procentul din PIB acordat Sănătăţii este unul dintre cele mai mici din Europa. (…) Deşi populaţia României a scăzut din 2000 în 2016 cu aproape 15%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 3% la femei şi 8% la bărbaţi. Cu alte cuvinte, dacă ponderăm această reducere a bolilor vasculare în funcţie de reducerea populaţiei, constatăm că de fapt decesele prin boli cardiovasculare, în ultimii 16 ani, au crescut”, a afirmat preşedintele SRC.

Potrivit acestuia, bolile cardiovasculare „omoară” din ce în ce mai mulţi tineri cu vârsta medie de 30 de ani la femei şi 39 de ani la bărbaţi.

foto 3 razvan-vulcanescu
Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, OMS indică faptul că peste 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, în timp ce România se înscrie în tendinţele globale ale acestei patologii, ocupând primul loc în Europa din cauza bolilor cardiovasculare şi cel de-al doilea loc la accidentele vascular-cerebrale, cauzate tot de boli cardiovasculare. El mai spune că numărul românilor care beneficiază de tratament este de peste 30.000.

Societatea Română de Cardiologie îşi propune să se implice activ prin campanii de informare şi conştientizare, programe de screening ai factorilor de risc cardiovascular, programe de diagnostic precoce al ateriosclerozei (înfiinţarea centrelor regionale de coordonare a programelor de prevenţie cardiovasculară), optimizarea continuă a măsurilor medicale creative.

În context, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, Gabriel Tatochiţoiu, fost preşedinte al SRC, a arătat că situaţia bolilor cardiovasculare rămâne aceeaşi, deşi în ultimii 10 – 15 ani s-au făcut eforturi financiare „fantastice”, explicând că acest lucru este cauzat de o prevenţie primară precară prin care aceste boli ar putea fi reduse cu „până la 80%”.

„Punctul slab pe care îl avem este prevenţia primară, iar impactul măsurilor de prevenţie primară sunt, pe de o parte, mult mai puţin costisitoare, iar efectul este mult mai mare. Aici este rolul Fundaţiei Române a Inimii pe cei patru factori de risc: hipertensiunea, lipsa de mişcare, colesterolul crescut şi fumatul. Copiii şi tinerii trebuie să ştie să îşi măsoare singuri tensiunea arterială, acasă, şi să ajungă la medic atunci când este nevoie. La fel, facem eforturi pe educaţie, iar impactul trebuie să fie foarte scurt, prin materiale video. Este un lucru pe care încercăm să îl facem acum, inclusiv prin canalul de televiziune al SRC”, a spus el.

foto 4 vinereanu
„bolile cardiovasculare „omoară” din ce în ce mai mulţi tineri cu vârsta medie de 30 de ani la femei şi 39 de ani la bărbaţi.”a declarat sâmbătă Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Tatochiţoiu a arătat că eficienţa acestor măsuri de prevenţie primară se poate observa în ţări precum Finlanda, care ocupa locul întâi la mortalitatea prin boli cardiovasculare în anii ’70, cu 80% decese, iar în prezent a ajuns la doar 22 – 25%, sau Danemarca, ţară „care a acceptat să plătească amenzi către comunitatea europeană, interzicând importul anumitor alimente ce afectau starea de sănătate cardiovasculară” şi care are acum o mortalitate din cauza acestor boli de doar 25%, faţă de 60% România.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.