duminică, decembrie 3, 2023

„NOAPTEA CERCETĂTORILOR” LA UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

Peste 2.000 de persoane au participat, vineri seara, la „Noaptea cercetătorilor” la Universitatea din Craiova, un eveniment cu experimente trăsnite şi conferinţe fascinante din diverse domenii ştiinţifice.

Programul serii a cuprins şi Science Café, standuri de prezentare ale facultăţilor Universităţii din Craiova, concursuri pentru elevi de liceu şi gimnaziu, activităţi destinate copiilor

În holul central al Universităţii din Craiova participanţii au putut vizita standuri din mai multe domenii: fizică, chimie, matematică, horticultură, agricultură, mecanică, geologie, inginerie electrică, automatică, educaţie fizică şi kinetoterapie, litere, pictură, baze de date.

Fiecare experiment a fost prezentat de profesori şi studenţi specializaţi în domeniu, astfel încât fenomenele ştiinţifice să fie înţelese de cei prezenţi la eveniment, indiferent de nivelul cunoştinţelor. Facultatea de Fizică, de exemplu, a prezentat principiul de funcţionare a unui computer tomograf, un simulator de planuri de tratament utilizate în oncologie, screening oftalmologic şi auditiv gratuit. Experimente au fost prezentate şi la Facultăţile de Chimie, Matematică, Mecanică, Automatică, Horticultură, Agricultură.

foto 3 noaptea cercetatorilor
Peste 2.000 de persoane au participat, vineri seara, la „Noaptea cercetătorilor” la Universitatea din Craiova, un eveniment cu experimente trăsnite şi conferinţe fascinante din diverse domenii ştiinţifice.

„Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfăşoară anual în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând ştiinţa în mijlocul publicului. Tema anului 2018 este „HandlewithScience”/”Tratează cu ştiinţă”, un îndemn de a folosi „mintea ştiinţifică” în faţa provocărilor societăţii actuale – pseudoştiinţă, fake news, ideologii inflexibile.

Universitatea din Craiova se alătură eforturilor a douăsprezece dintre cele mai prestigioase universităţi şi institute de cercetare din România. Printre parteneri se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Fizică Atomică, ELI – Extreme Light Infrastructure, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai, Institutul pentru Fizica Pământului, Universitatea de Vest din Timişoara. „Este o unire de forţe fără precedent pentru promovarea ştiinţei”, au precizat reprezentanţii Universităţii din Craiova.

foto 4 invitat premiu nobel fizica
În cadrul Science Café s-a desfăşurat conferinţa ştiinţifică „Alfred Nobel şi premiile Nobel”, susţinută de prof. dr. Lars Brink de la Institutul de Tehnologie Chalmers, membru al Academiei Suedeze de Ştiinţe şi al Comitetului Nobel pentru Fizică.

Programul serii a cuprins şi Science Café, standuri de prezentare ale facultăţilor Universităţii din Craiova, concursuri pentru elevi de liceu şi gimnaziu, activităţi destinate copiilor. În cadrul Science Café s-a desfăşurat conferinţa ştiinţifică „Alfred Nobel şi premiile Nobel”, susţinută de prof. dr. Lars Brink de la Institutul de Tehnologie Chalmers, membru al Academiei Suedeze de Ştiinţe şi al Comitetului Nobel pentru Fizică.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade