vineri, martie 29, 2024

POZIŢIE SIRIANĂ EXPRIMATĂ LA ONU

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite permite exprimarea poziţilor politice de către toate ţările reprezentate . Aşadar iată şi punctul de vedere sirian, precizând faptul că de ani buni regimul sirian  are o credibilitate pusă frecvent sub semnul întrebării.

Forţele militare ale SUA, Turciei şi Franţei trebuie să părăsească „imediat” Siria, a cerut sâmbătă de la tribuna ONU şeful diplomaţiei siriene, Walid al-Moualem, îndemnând totodată refugiaţii sirieni să revină în ţară, informează France Presse.

„Ele trebuie să se retragă imediat şi fără nicio condiţie”, a afirmat ministrul de externe sirian în faţa Adunării Generale anuale a Naţiunilor Unite, denunţând o „coaliţie internaţională ilegitimă condusă de Statele Unite”, desfăşurată în Siria „sub pretextul combaterii terorismului”.

„Bătălia împotriva terorismului este aproape terminată”, a spus ministrul sirian, precizând că Damascul nu va termina cu adevărat decât după ce va „curăţa Siria de terorişti şi de prezenţe străine ilegale”.

Potrivit Damascului, „situaţia în prezent pe teren este mai stabilă şi sigură” şi „toate condiţiile sunt reunite pentru a permite revenirea de bună voie acasă a refugiaţilor”, a spus în continuare Walid al-Moualem.

„Uşa le este larg deschisă” şi „toţi sirienii din străinătate se pot întoarce”, a insistat ministrul, afirmând că „mii de refugiaţi sirieni din străinătate au revenit deja”.

„Guvernul sirian va face tot ce îi stă în putere pentru a facilita această revenire. Un comitet special a fost creat recent pentru a-i ajuta să revină în locurile lor de origine”, a mai spus el.

foto 2Siria a cerut „un ajutor internaţional” pentru această revenire, dar „unele ţări propagă temeri iraţionale, politizând o problemă care nu ar trebui să fie decât umanitară”, şi-a exprimat regretul ministrul sirian, fără să citeze nume.

Referitor la reconstruirea ţării, „prioritatea va fi acordată prietenilor noştri”. Ceilalţi „nu sunt nici invitaţi, nici bineveniţi”, a adăugat el, în timp ce Rusia solicitase în ajun de la aceeaşi tribună a ONU un ajutor internaţional pentru această reconstrucţie.

Ţările occidentale, SUA, Franţa şi Germania în special, refuză totuşi să acorde orbeşte un ajutor, în special, din partea Uniunii Europene, fără un angajament real pentru o soluţie politică.

Apel la apărarea dreptului internaţional

Viceprim ministrul a cerut comunităţii internaţionale să facă o alegere fără echivoc: să apere dreptul internaţional şi Charta Naţiunilor Unite şi să rămână de partea justiţiei , sau în cealaltă situaţie , s-ar supune tendinţelor hegemonice şi aplicării legii junglei pe care unii încearcă să o impună la ONU şi în lume.

https://news.un.org/fr/story/2018/09/1025342

 

 

 

 

 

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.