duminică, septembrie 26, 2021

Situații noi geostrategice: retrageri, replieri și posibile consecințe

foto 2 gorbaciov si regan (1)
A fost un moment istoric : Tratatul INF ((Intermediate Nuclear Forces Treaty) asupra armelor nucleare cu rază intermediară, semnat în 1987 de liderul sovietic de la acea vreme Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan.

Retragerea planificată de SUA dintr-un important tratat nuclear semnat în timpul Războiului Rece, anunţată în urmă cu două zile de preşedintele american Donald Trump, ‘va face lumea mai periculoasă’, a afirmat luni Kremlinul, citat de AFP.

‘Iniţiativele de acest gen, dacă sunt puse în aplicare, vor face lumea mai periculoasă’, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscova aşteaptă ‘explicaţii’ de la Washington. ‘Abolirea acestui document va submina stabilitatea şi securitatea mondiale’, a adăugat el.

foto 3  world-war-3-gorbachev-donald-trump-russia-soviet-cold-war-nuclear-1034553
Gorbachev atenționează lumea în privința consecințelor dramatice pe care le poate avea această retragere . WW3 ALERT: Trump QUITTING Cold War nuclear pact is ‘MISTAKE’ – Gorbachev warns.

Donald Trump a anunţat sâmbătă că SUA intenţionează să se retragă din Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) asupra armelor nucleare cu rază intermediară, semnat în 1987 de liderul sovietic de la acea vreme Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan.

Trump acuză Rusia că nu respectă ‘de mulţi ani’ acest tratat.

Kremlinul a declarat luni că este ‘categoric în dezacord’ cu aceste acuzaţii. ‘Rusia a fost şi rămâne ataşată acestui tratat’, a spus Peskov.

‘Am furnizat dovezi că tocmai Statele Unite au subminat baza acestui acord, dezvoltând rachete care pot fi folosite nu numai ca interceptoare, ci şi ca rachete cu rază scurtă şi medie’, a spus el în continuare.

Rusia ‘nu va ataca niciodată pe nimeni prima’ în caz de război nuclear, a asigurat Peskov, menţionând că recenta afirmaţie a preşedintelui Vladimir Putin că ‘ruşii vor merge în Rai’ în caz de război nuclear a fost o ‘alegorie’, prin care şeful statului a încercat să explice că doctrina militară a Federaţiei Ruse nu prevede atacul preventiv.

‘Agresorul trebuie să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus. Iar noi, ca victime ale agresiunii, vom merge în Rai ca martiri. În schimb, ei (agresorii) vor crăpa pur şi simplu, nu vor avea timp nici să se pocăiască’, a declarat joi Putin la o conferinţă a clubului de discuţii Valdai pe tema ‘Lumea în care vom trăi: stabilitatea şi dezvoltarea în secolul XXI’, potrivit RIA Novosti.

‘Nu vom ataca niciodată pe nimeni primii’, a ţinut să sublinieze luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, subliniind că Rusia ‘nu consideră că are dreptul să lovească prima’ şi nu ‘îşi rezervă dreptul la o lovitură preventivă’, conform TASS.
În acelaşi timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va riposta la orice acţiune de ieşire din INF, potrivit RIA Novosti.

‘Evident, aşa cum am spus de mai multe ori, iar preşedintele Vladimir Putin a confirmat acest lucru la forumul Valdai, orice acţiune în acest domeniu va primi o ripostă, deoarece stabilitatea strategică poate fi asigurată doar pe bază de paritate. O astfel de paritate va fi menţinută în orice condiţii’, a declarat Lavrov, citat de TASS.

În acelaşi timp, Lavrov a subliniat că, deocamdată, Washingtonul nu a declanşat procedurile de retragere din INF. ‘Tratatul conţine o procedură scrisă care prevede posibilitatea retragerii din acord. Această procedura nu a fost încă declanşată’, a menţionat ministrul de externe rus, care urmează să se întâlnească în cursul serii, la Moscova, cu consilierul pentru securitate naţionale al Casei Albe, John Bolton, de la care aşteaptă ‘explicaţii’ cu privire la viitorul INF.

foto 4 serghei lavrov
Lavrov a subliniat că, deocamdată, Washingtonul nu a declanşat procedurile de retragere din INF. ‘Tratatul conţine o procedură scrisă care prevede posibilitatea retragerii din acord.

Bolton a sosit duminică seara în capitala rusă şi s-a întâlnit deja cu secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, pe fondul agitaţiei stârnite de anunţul lui Donald Trump privind retragerea SUA din INF

https://www.youtube.com/watch?v=8orssp7UZb4

 


 

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan