vineri, ianuarie 7, 2022

Situații noi geostrategice: retrageri, replieri și posibile consecințe

foto 2 gorbaciov si regan (1)
A fost un moment istoric : Tratatul INF ((Intermediate Nuclear Forces Treaty) asupra armelor nucleare cu rază intermediară, semnat în 1987 de liderul sovietic de la acea vreme Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan.

Retragerea planificată de SUA dintr-un important tratat nuclear semnat în timpul Războiului Rece, anunţată în urmă cu două zile de preşedintele american Donald Trump, ‘va face lumea mai periculoasă’, a afirmat luni Kremlinul, citat de AFP.

‘Iniţiativele de acest gen, dacă sunt puse în aplicare, vor face lumea mai periculoasă’, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscova aşteaptă ‘explicaţii’ de la Washington. ‘Abolirea acestui document va submina stabilitatea şi securitatea mondiale’, a adăugat el.

foto 3 world-war-3-gorbachev-donald-trump-russia-soviet-cold-war-nuclear-1034553
Gorbachev atenționează lumea în privința consecințelor dramatice pe care le poate avea această retragere . WW3 ALERT: Trump QUITTING Cold War nuclear pact is ‘MISTAKE’ – Gorbachev warns.

Donald Trump a anunţat sâmbătă că SUA intenţionează să se retragă din Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) asupra armelor nucleare cu rază intermediară, semnat în 1987 de liderul sovietic de la acea vreme Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan.

Trump acuză Rusia că nu respectă ‘de mulţi ani’ acest tratat.

Kremlinul a declarat luni că este ‘categoric în dezacord’ cu aceste acuzaţii. ‘Rusia a fost şi rămâne ataşată acestui tratat’, a spus Peskov.

‘Am furnizat dovezi că tocmai Statele Unite au subminat baza acestui acord, dezvoltând rachete care pot fi folosite nu numai ca interceptoare, ci şi ca rachete cu rază scurtă şi medie’, a spus el în continuare.

Rusia ‘nu va ataca niciodată pe nimeni prima’ în caz de război nuclear, a asigurat Peskov, menţionând că recenta afirmaţie a preşedintelui Vladimir Putin că ‘ruşii vor merge în Rai’ în caz de război nuclear a fost o ‘alegorie’, prin care şeful statului a încercat să explice că doctrina militară a Federaţiei Ruse nu prevede atacul preventiv.

‘Agresorul trebuie să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus. Iar noi, ca victime ale agresiunii, vom merge în Rai ca martiri. În schimb, ei (agresorii) vor crăpa pur şi simplu, nu vor avea timp nici să se pocăiască’, a declarat joi Putin la o conferinţă a clubului de discuţii Valdai pe tema ‘Lumea în care vom trăi: stabilitatea şi dezvoltarea în secolul XXI’, potrivit RIA Novosti.

‘Nu vom ataca niciodată pe nimeni primii’, a ţinut să sublinieze luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, subliniind că Rusia ‘nu consideră că are dreptul să lovească prima’ şi nu ‘îşi rezervă dreptul la o lovitură preventivă’, conform TASS.
În acelaşi timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va riposta la orice acţiune de ieşire din INF, potrivit RIA Novosti.

‘Evident, aşa cum am spus de mai multe ori, iar preşedintele Vladimir Putin a confirmat acest lucru la forumul Valdai, orice acţiune în acest domeniu va primi o ripostă, deoarece stabilitatea strategică poate fi asigurată doar pe bază de paritate. O astfel de paritate va fi menţinută în orice condiţii’, a declarat Lavrov, citat de TASS.

În acelaşi timp, Lavrov a subliniat că, deocamdată, Washingtonul nu a declanşat procedurile de retragere din INF. ‘Tratatul conţine o procedură scrisă care prevede posibilitatea retragerii din acord. Această procedura nu a fost încă declanşată’, a menţionat ministrul de externe rus, care urmează să se întâlnească în cursul serii, la Moscova, cu consilierul pentru securitate naţionale al Casei Albe, John Bolton, de la care aşteaptă ‘explicaţii’ cu privire la viitorul INF.

foto 4 serghei lavrov
Lavrov a subliniat că, deocamdată, Washingtonul nu a declanşat procedurile de retragere din INF. ‘Tratatul conţine o procedură scrisă care prevede posibilitatea retragerii din acord.

Bolton a sosit duminică seara în capitala rusă şi s-a întâlnit deja cu secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, pe fondul agitaţiei stârnite de anunţul lui Donald Trump privind retragerea SUA din INF

https://www.youtube.com/watch?v=8orssp7UZb4

 


 

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.