luni, octombrie 2, 2023

Singurul expert în Covid19 a fost concediat prin decret de către guvernul lui Erdogan

Cercătorul turc Mustafa Ulasli, singurul specialist în Covid19, a fost concediat prin decret de către guvernul turc și i s-a refuzat să  facă parte din Comisia Corona a țării.

Mustafa Ulasli lucra la Universitatea din Gaziantep din Turcia, când a fost concediat după lovitura de stat din 2016, pentru că avea un cont la o bancă care aparținea Mișcării Gülen.

Deși, procurorii au renunțat la acuzațiile împotriva cercetătorului în 2017, el a așteptat în zadar să revină la postul său.

Având în vedere numărul din ce în ce mai mare de infecții în Turcia, Ulasli și oficialii din opoziție solicită reagajarea și numirea expertului în Comisia Corona. 

„Sunt singurul om de știință din Turcia care are un doctorat cu privire la virusul Corona. Probabil că nu există nimeni în țară care să știe la fel de multe despre virus.Nu este o pierdere pentru omenire să mă țină pe margine timp de trei ani și jumătate în ciuda achitării judecătorești?”, a tranmis Ulasli pe Twitter către Ministerul Sănătății.

„Vreau să iau parte la această luptă”

Ulasli a continuat, de asemenea, cercetarea cu privire la virusurile corona. Cel mai recent, în ianuarie, a publicat cercetări pe această temă într-o revistă internațională. Când a izbucnit pandemia, cercătătorul a scris comisiei guvernamentale și și-a oferit expertiza, dar nu a primit nici un răspuns. 

„Vreau să iau parte la această luptă. Indiferent dacă îmi primesc sau nu postul,asta  nu este important. Vreau să pun cunoștințele mele în slujba omenirii” a declarat cercetătorul.

Mai mult, autoritățile a fost deschisă, vineri, o anchetă pe numele său, în urma declarațiilor unui martor sub acoperire pe motiv că ar face parte de Mișcarea Gulen.

Până la 20.000 de cadre medicale concediate

Medicul și parlamentarul de opoziție Habip Eksik, care este membru al Comitetului de sănătate al Parlamentului turc, estimează  că numărul profesioniștilor din domeniul sănătății care au fost concediați din motive politice din 2016 este de aproximativ 20.000. 

În calitate de membru al partidului kurd HDP, Eksik însuși este o victimă a epurării politice în 2016.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.