joi, aprilie 7, 2022

Singurul expert în Covid19 a fost concediat prin decret de către guvernul lui Erdogan

Cercătorul turc Mustafa Ulasli, singurul specialist în Covid19, a fost concediat prin decret de către guvernul turc și i s-a refuzat să  facă parte din Comisia Corona a țării.

Mustafa Ulasli lucra la Universitatea din Gaziantep din Turcia, când a fost concediat după lovitura de stat din 2016, pentru că avea un cont la o bancă care aparținea Mișcării Gülen.

Deși, procurorii au renunțat la acuzațiile împotriva cercetătorului în 2017, el a așteptat în zadar să revină la postul său.

Având în vedere numărul din ce în ce mai mare de infecții în Turcia, Ulasli și oficialii din opoziție solicită reagajarea și numirea expertului în Comisia Corona. 

„Sunt singurul om de știință din Turcia care are un doctorat cu privire la virusul Corona. Probabil că nu există nimeni în țară care să știe la fel de multe despre virus.Nu este o pierdere pentru omenire să mă țină pe margine timp de trei ani și jumătate în ciuda achitării judecătorești?”, a tranmis Ulasli pe Twitter către Ministerul Sănătății.

„Vreau să iau parte la această luptă”

Ulasli a continuat, de asemenea, cercetarea cu privire la virusurile corona. Cel mai recent, în ianuarie, a publicat cercetări pe această temă într-o revistă internațională. Când a izbucnit pandemia, cercătătorul a scris comisiei guvernamentale și și-a oferit expertiza, dar nu a primit nici un răspuns. 

„Vreau să iau parte la această luptă. Indiferent dacă îmi primesc sau nu postul,asta  nu este important. Vreau să pun cunoștințele mele în slujba omenirii” a declarat cercetătorul.

Mai mult, autoritățile a fost deschisă, vineri, o anchetă pe numele său, în urma declarațiilor unui martor sub acoperire pe motiv că ar face parte de Mișcarea Gulen.

Până la 20.000 de cadre medicale concediate

Medicul și parlamentarul de opoziție Habip Eksik, care este membru al Comitetului de sănătate al Parlamentului turc, estimează  că numărul profesioniștilor din domeniul sănătății care au fost concediați din motive politice din 2016 este de aproximativ 20.000. 

În calitate de membru al partidului kurd HDP, Eksik însuși este o victimă a epurării politice în 2016.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.