vineri, aprilie 26, 2024

SEA SHIELD 18

Forţe ce însumează 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă, un submarin şi 2.300 de militari din mai multe ţări vor participa începând de joi, timp de opt zile, la Sea Shield 18, cel mai mare exerciţiu aliat de pe flancul sud-estic al NATO(din   comunicatul de presă al Statului Major al Forţele Navale Române (SMFN).

Participanţii la Sea Shield 18 – americani, britanici, bulgari, greci, români, spanioli şi turci – vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva ameninţărilor asimetrice, aeriene, submarine şi maritime, conform unui scenariu bazat pe o situaţie geopolitică fictivă.

foto 2 Concentrare de forţe
Marinarii militari români şi străini vor desfăşura o serie de activităţi specifice pentru coordonarea tuturor acţiunilor de pe mare, planificate în perioada 7-11 mai

„Forţele Navale Române participă la exerciţiul Sea Shield 18 cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detaşamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare şi scafandri de luptă, Forţele Aeriene Române asigură secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer şi, în premieră, Forţele Terestre Române participă cu un detaşament de infanterişti de la Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti”.

Aceeaşi sursă afirmă că Marina Militară Turcă a mobilizat un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria va participa cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Orion, Marea Britanie cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofiţeri de stat major.

foto 3
„Exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 este cel mai mare exerciţiu NATO organizat pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord Atlantice în anul 2018 şi demonstrează capacitatea deosebită a marinarilor militari români de a planifica, organiza şi conduce activităţi de instruire întrunite în cele trei medii de acţiune, terestru, aerian şi maritim”.

Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfăşoară activităţi în Marea Neagră, în perioada 1-21 mai, şi este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria şi fregata românească „Regele Ferdinand”.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale în anul 2018 şi oferă cadrul tactic de antrenament întrunit pentru operaţiile de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianţei Nord Atlantice.

Deschiderea oficială a exerciţiului va avea loc vineri, 4 mai, la Terminalul Pasageri din Portul Constanţa, în prezenţa Şefului Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, iar în perioada 5-6 mai sunt planificate vizite oficiale ale reprezentanţilor militari străini la Comandamentul Flotei şi la autorităţile publice locale din Municipiul Constanţa.

SEA SHIELD 18: Concentrare de forte in Marea Neagra sub conducerea Marinei Militare Române

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.