luni, aprilie 15, 2024

Finala Competiţiei Naţionale de inventică în domeniul aerospaţial CanSat 2018

Nouă echipe de liceeni participă, în perioada 3-6 mai, la Constanţa, la finala Competiţiei Naţionale de inventică în domeniul aerospaţial CanSat 2018, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Spaţiale Română (ROSA).

„Competiţia CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare, provocarea pentru elevi constând în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — precum alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile, într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri”, se arată în comunicatul ROSA.

CanSat 2018 este un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în parteneriat cu ROSA, evenimentul de la Constanţa fiind organizat de European Space Education Resourses (ESERO) România.

La ediţia din acest an, CanSatul, ce va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune şi să aterizeze în condiţii de siguranţă.

Conform calendarului competiţiei, anunţat de organizatori, festivitatea de deschidere a finalei competiţiei şi prezentările iniţiale ale echipelor vor avea loc joi, de ora 14,30, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, din Constanţa. Lansarea sateliţilor CanSat din avion, de la o altitudine de 1000 m este programată pentru vineri, 4 mai, de ora 11,00, pe Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla, iar sâmbătă, 5 mai, de la 14,00 la 19,00, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, vor avea loc prezentările finale ale echipelor şi festivitatea de premiere.

Echipele selectate pentru etapa finală a competiţiei sunt: Echipa Sincron de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamţ, coordonată de Gheorghe Sauciuc; Echipa TOMIS 4 – Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, coordonată de Ion Băraru; Echipa Carmen Sylva 3: Inspiration de la Liceul Teoretic Carmen Sylva din Eforie Sud, coordonată de Florin Şerbu; Echipa IVEX (Ienăchiţă Văcărescu Explorers) de la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte, coordonată de Mihaela Voiculescu; Echipa Thunderbolt de la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu-Vâlcea, coordonată de Emilia Radu; Echipa Flying Bots, CoderDojo Timişoara @Startup Hub (Moisil), coordonată de Radu Ticiu; Echipa Team eXplorers de la Liceul Tehnologic Nicolae Teclu din Copşa Mică, coordonată de Denis Adrian Berger; Echipa Mikó18-CanSat, Liceul Teoretic Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, coordonată de Maria Peto şi Echipa Canescent de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, Bucureşti, coordonată de Ioana Stoica.

foto 3 premianti
Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat 2018, organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Ediţia de anul acesta are ca parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, din Constanţa, în colaborare cu Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..