vineri, aprilie 8, 2022

Finala Competiţiei Naţionale de inventică în domeniul aerospaţial CanSat 2018

Nouă echipe de liceeni participă, în perioada 3-6 mai, la Constanţa, la finala Competiţiei Naţionale de inventică în domeniul aerospaţial CanSat 2018, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Spaţiale Română (ROSA).

„Competiţia CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare, provocarea pentru elevi constând în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — precum alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile, într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri”, se arată în comunicatul ROSA.

CanSat 2018 este un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în parteneriat cu ROSA, evenimentul de la Constanţa fiind organizat de European Space Education Resourses (ESERO) România.

La ediţia din acest an, CanSatul, ce va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune şi să aterizeze în condiţii de siguranţă.

Conform calendarului competiţiei, anunţat de organizatori, festivitatea de deschidere a finalei competiţiei şi prezentările iniţiale ale echipelor vor avea loc joi, de ora 14,30, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, din Constanţa. Lansarea sateliţilor CanSat din avion, de la o altitudine de 1000 m este programată pentru vineri, 4 mai, de ora 11,00, pe Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla, iar sâmbătă, 5 mai, de la 14,00 la 19,00, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, vor avea loc prezentările finale ale echipelor şi festivitatea de premiere.

Echipele selectate pentru etapa finală a competiţiei sunt: Echipa Sincron de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamţ, coordonată de Gheorghe Sauciuc; Echipa TOMIS 4 – Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, coordonată de Ion Băraru; Echipa Carmen Sylva 3: Inspiration de la Liceul Teoretic Carmen Sylva din Eforie Sud, coordonată de Florin Şerbu; Echipa IVEX (Ienăchiţă Văcărescu Explorers) de la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte, coordonată de Mihaela Voiculescu; Echipa Thunderbolt de la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu-Vâlcea, coordonată de Emilia Radu; Echipa Flying Bots, CoderDojo Timişoara @Startup Hub (Moisil), coordonată de Radu Ticiu; Echipa Team eXplorers de la Liceul Tehnologic Nicolae Teclu din Copşa Mică, coordonată de Denis Adrian Berger; Echipa Mikó18-CanSat, Liceul Teoretic Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, coordonată de Maria Peto şi Echipa Canescent de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, Bucureşti, coordonată de Ioana Stoica.

foto 3 premianti
Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat 2018, organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Ediţia de anul acesta are ca parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, din Constanţa, în colaborare cu Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.