miercuri, septembrie 29, 2021

Finala Competiţiei Naţionale de inventică în domeniul aerospaţial CanSat 2018

Nouă echipe de liceeni participă, în perioada 3-6 mai, la Constanţa, la finala Competiţiei Naţionale de inventică în domeniul aerospaţial CanSat 2018, potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Spaţiale Română (ROSA).

„Competiţia CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare, provocarea pentru elevi constând în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — precum alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile, într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri”, se arată în comunicatul ROSA.

CanSat 2018 este un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în parteneriat cu ROSA, evenimentul de la Constanţa fiind organizat de European Space Education Resourses (ESERO) România.

La ediţia din acest an, CanSatul, ce va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune şi să aterizeze în condiţii de siguranţă.

Conform calendarului competiţiei, anunţat de organizatori, festivitatea de deschidere a finalei competiţiei şi prezentările iniţiale ale echipelor vor avea loc joi, de ora 14,30, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, din Constanţa. Lansarea sateliţilor CanSat din avion, de la o altitudine de 1000 m este programată pentru vineri, 4 mai, de ora 11,00, pe Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla, iar sâmbătă, 5 mai, de la 14,00 la 19,00, la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, vor avea loc prezentările finale ale echipelor şi festivitatea de premiere.

Echipele selectate pentru etapa finală a competiţiei sunt: Echipa Sincron de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamţ, coordonată de Gheorghe Sauciuc; Echipa TOMIS 4 – Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, coordonată de Ion Băraru; Echipa Carmen Sylva 3: Inspiration de la Liceul Teoretic Carmen Sylva din Eforie Sud, coordonată de Florin Şerbu; Echipa IVEX (Ienăchiţă Văcărescu Explorers) de la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte, coordonată de Mihaela Voiculescu; Echipa Thunderbolt de la Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Râmnicu-Vâlcea, coordonată de Emilia Radu; Echipa Flying Bots, CoderDojo Timişoara @Startup Hub (Moisil), coordonată de Radu Ticiu; Echipa Team eXplorers de la Liceul Tehnologic Nicolae Teclu din Copşa Mică, coordonată de Denis Adrian Berger; Echipa Mikó18-CanSat, Liceul Teoretic Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, coordonată de Maria Peto şi Echipa Canescent de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, Bucureşti, coordonată de Ioana Stoica.

foto 3 premianti
Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat 2018, organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Ediţia de anul acesta are ca parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, din Constanţa, în colaborare cu Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla.

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Justiție sub ordin. Mâna răzbunătoare a lui Erdogan acționează și peste 25 de ani, asupra unor bătrâni generali.

Justiție sub ordin.Mâna răzbunătoare a lui Erdogan acționează și peste 25 de ani, asupra unor bătrâni generali.