sâmbătă, octombrie 17, 2020

Scriitorul închis, Ahmet Altan:”Eu nu sunt captiv. Eu sunt scriitor.”

Scriitorul aflat după grati, Ahmet Altan a vorbit într-un interviu acordat reporterului New York Times, Rod Nordland, despre operele sale, dar și despre viața din închisoare.

Altan a povestit cum memorează fiecare cuvânt pe care îl așterne pe foaie, în cazul în care i se confiscă creionul și hârtile.

„După ce creez un un text, în timp ce mă plimb în curtea închisorii repet în minte fiecare propoziție, până când le memorez. În cazul în care îmi vor confisca hârtiile, opera în sine nu va fi complet distrusă. Nu este deloc ușor, dar de trei ani m-am obișnuit”, a declarat Altan.

“Eu nu sunt captiv. Eu sunt scriitor…”

Ahmet Altan a vorbit și despre cartea sa, ”A scrie în spatele zidurilor groase mă eliberează”.

 „Nu este o carte a nesperanței, ci dimpotrivă strigătul realității crude”, a declarat scriitorul.

Mai mult, reporterul a subliniat vorbele scriitorului turc, despre viața din închisoare.

„ Nu m-am trezit niciodată în închisoare, eu scriu într-o celulă de închisoare, dar nu sunt captiv. Eu sunt scriitor..” 

Reporterului american  i s-a interzis să intre în Turcia 

După interviul publicat pe 24 octombrie, reporterului american Rod Nordland i s-a interzis intrarea în Turcia pe motiv că „ întrebările și răspunsurilor au fost  furișate din închisoare.”

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.