joi, martie 28, 2024

Salve de artilerie în Poligonul Babadag, în memoria bătăliei de la Mărăști

Militarii forțelor terestre din Divizia 2 Infanterie ‘Getica’, aflați în poligoanele de instrucție din Cincu, Smârdan și Babadag pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 17, au marcat, în noaptea de luni spre marți, împlinirea a 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști, potrivit unui comunicat de de Brigada 9 Mecanizată ‘Mărășești’. Activitatea face parte din programul Centenarului Primului Război Mondial, iar, potrivit sursei, militarii Batalionului 345 Artilerie ‘Tomis’ din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată ‘Mărășești’ au executat, în noaptea de luni spre marți, la ora 3,50, în poligonul Babadag, salve de artilerie, în amintirea faptelor de eroism ale înaintașilor care, în urmă cu un secol, începeau, la această oră, ofensiva de la Mărăști.

thumbnail_FOTO 2 Alexandru_Averescu_-_Foto01
Alexandru Averescu (n. 3 aprilie 1859, Babele, 2 octombrie – d. 1938, București, România a fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial (sursa Wikipedia)

‘Brigada 9 Mecanizată ‘Mărășești’ este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei 9 Infanterie care a participat în Primul Război Mondial la luptele crâncene de la Mărășești și duce mai departe gloria, onoarea și eroismul militarilor dobrogeni’, se mai arată în comunicatul de presă semnat de locotenent colonel Cătălin Crăcea din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată ‘Mărășești’.

Bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie din istoria Armatei României, plătită cu prețul a 1.469 de morți și 3.052 de răniți, potrivit sursei citate. Ofensiva de acum un secol a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 03.50, și s-a încheiat pe data de 19 iulie, Armata a 2-a fiind condusă de generalul Alexandru Averescu.

Poligonul din apropierea orașului tulcean Babadag este unul din locurile în care în această perioadă se desfășoară cel mai mare exercițiu militar multinațional din istoria României moderne, Saber Guardian 17.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, acest exercițiu se desfășoară simultan în trei state, Bulgaria, România și Ungaria, în perioada 10-22 iulie.

 

 

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.