miercuri, octombrie 9, 2024

SĂLAJ: LA CASTRUL ROMAN „POROLISSUM”

Câteva sute de spectatori au fost prezenţi, sâmbătă seara, în amfiteatrul Castrului Roman „Porolissum”, la concertul multimedia vocal – simfonic de deschidere a turneului muzical „Dacika – Tribut Eroilor”, prin care compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma oferă, în anul Centenarului, un concept original asupra folclorului românesc.

foto 2 Tribut-Eroilor-în-Salaj-la-Centenar-Zalau-07
Concertul care a avut loc sâmbătă seara în Castrul Porolissum a fost organizat în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj şi şi-a propus să marcheze şi ediţia din 2018 a Zilelor Europene ale Patrimoniului.

„Gândindu-mă la muzica pe care o veţi asculta, îmi vin în minte cuvintele lui Nicolae Iorga, că o naţiune fără trecut nu are viitor. Prin muzica noastră încercăm să răstălmăcim aceste cuvinte, în felul următor: dacă nu ne orientăm spre viitor, trecutul e în zadar. Dacă muzica pe care o facem, dacă actele pe care le împlinim nu conţin o tradiţie, o bază întoarsă către viitor, atunci ele au fost în zadar. Pentru voi, pentru generaţiile care vin, această muzică vine să vă aducă în atenţie tradiţiile, să vă aducă trecutul, dar aşa cum ştiţi să-l înţelegeţi mai bine. Muzică folclorică, transformată în muzică modernă, într-o muzică pe care să o primiţi, aşa cum ştiţi să primiţi tot ce înseamnă modern şi vă place”, a precizat, în deschiderea concertului, pianistul Ştefan Doniga.

foto 3centenar_salaj_dacika__9_
Turneul ce a avut primul concert la Zalău poartă numele „Dacika – Tribut eroilor” şi este susţinut de Ministerul Culturii, în cadrul programului Centenar, oferind o nouă viziune asupra folclorului românesc, o reinterpretare a unor faimoase teme, într-o varietate foarte mare de stiluri.

Concertul, conceput de compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma, a avut în prim-plan cinci muzicieni care au evoluat atât solo, cât şi împreună cu orchestra şi corul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti.

Repertoriul spectacolului a inclus piese cere au fost, în cea mai mare parte, prelucrări după mai multe categorii de piese muzicale: muzică folclorică solemnă – „Aşa-i românul”, „Cântec despre Bucovina”; teme folclorice româneşti celebre – „Barbu lăutaru”, „Tudoriţo nene”, „Mociriţa”, „Unde e Târgoviştea”, „Lie Ciocârlie”, etc.; muzică românească de factură cultă – „Balada” de Ciprian Porumbescu, „Balada pentru vioară” de George Enescu, „Rapsodiile” pentru orchestră de George Enescu; melodii originale de inspiraţie folclorică.

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului. 

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.