sâmbătă, ianuarie 9, 2021

Revoltă după moartea cetățenilor turci în Marea Egee: “Să se termine odată aceste drame!”

 “Să se termine odată aceste drame!” , editorialul despre moartea victimelor concedierii prin decret de stat, oameni care au încercat să fugă din Turcia spre Grecia, a fost publicat ca răspuns după un discurs  al președintele turc, Reccep Erdogan.

Kâzım Güleçyüz, redactorului șef al ziarului Yeni Asya, a scris un articol cu titlul „Să se termine odată aceste drame!”, în care vorbește despre victimele concedierii prin decret, care și-au pierdut viața, acum 10 zile, când barca în care erau oamenii s-a răsturnat în apele Mării Egee.

În discursul său din Consiliul Natiunilor Unite la New York, Președintele Erdogana adus pe ordinea de zi tragedia bebelușului sirian Aylan Kurdi, care s-a înecat în Marea Egee în anul 2015. După acest eveniment, Kazım Güleçyüz a atras atenția că pe Marea Egee se petrec multe tragedii asemănătoare cu a bebelușului Aylan, dar nu sunt mediatizate.

“ Înainte, aceste tragedii erau mediatizate în  ziare și televiziuni ca subiecte care îți revoltau conștiința. Barca care îi transporta pe cei demiși prin decret de la guvern s-a scufundat, au murit atâția copii, dar acum nu a mai  apărut în nici o emisiune, nici o știre, au aplicat o campanie de ponegrire.”, a scris Güleçyüz.

“ Tragedia nu i-a interesat nici pe cei de la conducere.”

 Güleçyüz a atras atenția în articol asupra incidentului în care doi frați de 3 luni, respectiv 3 ani și sora lor mai mare care avea  8 ani au murit în apropierea Insulei Chios, din Grecia după ce barca gonflabilă în care erau cu părinții lor demiși prin decret, s-a răstunat.

“Nu știm câte persoane și-au pierdut viața până acum, atât în Marea Egee, cât și în fluviul Marița, dar indiferența afișată, insensibilitatea conștiinței devin o povară grea.”, a scris  Güleçyüz.

“Când aflăm că părinții care au pornit într-o călătorie atât de periculoasă spre moarte cu copiii lor, majoritatea oameni educați, e inevitabil să nu ne întrebăm ce fel de disperare îi obligă să recurgă la acest lucru? Răspunsul celor care nu sunt afectați de nimic, este simplu <<Aceștia sunt părinți iresponsabili care au  fugit de justiție și au dus cu ei și pe  copiii lor la moarte, fugari iresponsabili! Ei sunt răspunzători de ce se întâmplă!>>”

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.