vineri, aprilie 8, 2022

Revoltă după moartea cetățenilor turci în Marea Egee: “Să se termine odată aceste drame!”

 “Să se termine odată aceste drame!” , editorialul despre moartea victimelor concedierii prin decret de stat, oameni care au încercat să fugă din Turcia spre Grecia, a fost publicat ca răspuns după un discurs  al președintele turc, Reccep Erdogan.

Kâzım Güleçyüz, redactorului șef al ziarului Yeni Asya, a scris un articol cu titlul „Să se termine odată aceste drame!”, în care vorbește despre victimele concedierii prin decret, care și-au pierdut viața, acum 10 zile, când barca în care erau oamenii s-a răsturnat în apele Mării Egee.

În discursul său din Consiliul Natiunilor Unite la New York, Președintele Erdogana adus pe ordinea de zi tragedia bebelușului sirian Aylan Kurdi, care s-a înecat în Marea Egee în anul 2015. După acest eveniment, Kazım Güleçyüz a atras atenția că pe Marea Egee se petrec multe tragedii asemănătoare cu a bebelușului Aylan, dar nu sunt mediatizate.

“ Înainte, aceste tragedii erau mediatizate în  ziare și televiziuni ca subiecte care îți revoltau conștiința. Barca care îi transporta pe cei demiși prin decret de la guvern s-a scufundat, au murit atâția copii, dar acum nu a mai  apărut în nici o emisiune, nici o știre, au aplicat o campanie de ponegrire.”, a scris Güleçyüz.

“ Tragedia nu i-a interesat nici pe cei de la conducere.”

 Güleçyüz a atras atenția în articol asupra incidentului în care doi frați de 3 luni, respectiv 3 ani și sora lor mai mare care avea  8 ani au murit în apropierea Insulei Chios, din Grecia după ce barca gonflabilă în care erau cu părinții lor demiși prin decret, s-a răstunat.

“Nu știm câte persoane și-au pierdut viața până acum, atât în Marea Egee, cât și în fluviul Marița, dar indiferența afișată, insensibilitatea conștiinței devin o povară grea.”, a scris  Güleçyüz.

“Când aflăm că părinții care au pornit într-o călătorie atât de periculoasă spre moarte cu copiii lor, majoritatea oameni educați, e inevitabil să nu ne întrebăm ce fel de disperare îi obligă să recurgă la acest lucru? Răspunsul celor care nu sunt afectați de nimic, este simplu <<Aceștia sunt părinți iresponsabili care au  fugit de justiție și au dus cu ei și pe  copiii lor la moarte, fugari iresponsabili! Ei sunt răspunzători de ce se întâmplă!>>”

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.