duminică, aprilie 10, 2022

Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc – un proiect semnat Mircea Diaconu

Europarlamentarul Mircea Diaconu a anunţat, sâmbătă, la Constanţa, că va lansa, pe faleza cazinoului – monument UNESCO aflat în paragină, proiectul „Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc”, ce vizează constituirea unei reţele de centre culturale şi de cercetare, cu o administraţie unitară şi un buget anual, inspirată de modelul francez în domeniu.

El a precizat că, fără o coordonare între aceste centre, care există şi în prezent dar funcţionează dispersat iar „produsul lor e spart în bucăţi”, nu se pot „aşeza lucrurile într-un concept”, nu se poate ajunge la „civilizaţia spaţiului românesc”.

foto 2 mircea diaconu
Cu acest prilej Mircea Diaconu a acordat un interesant interviu Danei Lebed pentru Radio Constanța

„Proiectul meu, pentru Centenar, (…) din care cazinoul face parte integrantă, se numeşte ‘Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc’, ceea ce înseamnă că pe teritoriul întregii ţări detectăm un număr de repere efectiv de patrimoniu, reprezentative fiecare pentru zona sa, şi ele devin becurile aprinse, să zic aşa, despre cine suntem, cine am fost, etc, asta e România. La 5 după-amiază, exact în faţa dânsului, că nu pot să îi spun cazinoului ca şi cum ne-am tutui, încerc să lansez public acest proiect. (…) Mă aşez acolo şi am să zic că în clipa asta îl lansez public. Deşi l-am trimis peste tot, de la academie, universităţi, până la Preşedinţie, Guvern, Parlament, peste tot, şi am primit în mare măsură răspunsuri bune”, a afirmat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, reţeaua de centre culturale şi de cercetare va determina un concept cultural identitar.

„Această reţea devine coordonată, cu o administraţie unitară, cu un buget anual. În aceste centre se face cercetare, se face expunere, se face dezbatere şi multe alte evenimente conexe. Şi aceste centre, prin cercetare, determină un fel de ADN naţional, un fel de concept cultural identitar, aşa cum a fost Şcoala Ardeleană cu latinitatea noastră acum o sută şi ceva de ani”, a declarat Mircea Diaconu.

El a mai spus că fondurile europene ar putea fi folosite pentru reabilitarea monumentelor culturale, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent din cauza, probabil, a „prostiei, incompetenţei, a omului nepotrivit la locul potrivit, a hoţiei”.

„De câte ori am tot venit (la Constanţa – n.r.), de ani de zile încoace, m-am dus şi am stat măcar un pic lângă el (lângă cazinou – n.r.), acolo, lângă grilajele alea groaznice… aşa, ca să îi mărturisesc că încă îl iubesc, încă ţin la el şi încă sper să reziste, să rămână în viaţă. Adică nu-i mai spune nimeni că îl iubeşte…, s-a stabilit cumva că este ruina României. Este un coşmar, pur şi simplu”, a afirmat Diaconu.

Europarlamentarul a menţionat, totodată, că renovarea oricărui obiectiv trebuie făcută după ce se stabileşte destinaţia acestuia.

Referitor la cazinoul de pe faleza municipiului Constanţa, europarlamentarul a spus că „s-a stabilit cumva că este ruina României”, situaţie considerată drept „coşmar”.

„Prima dată când m-am îngrozit cu adevărat, de tot, de tot, a fost cred acum un an, doi, când am cerut toate informaţiile pe tema asta (a cazinoului din Constanţa – n.r.) şi am înţeles că el este în proceduri de licitaţie spre a fi renovat, etc,… e text oficial ce spun acum, care venea de la Ministerul Dezvoltării, Compania Naţională de Investiţii… Şi că, după ce va fi renovat, va fi oferit autorităţilor locale spre a-i găsi destinaţia. Şi în clipa asta mi-a sărit capacul până în cer. Nu poţi renova nicio toaletă fără să-i ştii destinaţia, nimic, niciun closet, niciun coteţ. Trebui să ştii când renovezi, trebuie să ştii la ce foloseşte lucrul ăla. Decizia este anterioară. Deci sunt nişte amatori, poate, sus acolo, nişte… sau le pasă prea puţin, sau nu au niciun chef, habar nu am”, a spus Mircea Diaconu.

În martie anul acesta, cazinoul din Constanţa a fost inclus de Europa Nostra, principala organizaţie de patrimoniu de pe continent, pe lista „Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu în 2018”

Sursa: http://radioconstanta.ro

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.