sâmbătă, aprilie 20, 2024

Raport: Guvernul turc a dispus deținerea a minim 187 de jurnaliști în 2017

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost deținuți, la ordinul guvernului turc, în anul 2017, potrivit unui raport publicat de Inițiativa Jurnaliștilor Liberi (ÖGİ) din Diyarbakır miercurea aceasta. 

La conferința de presă organizată miercuri la filiala Diyarnakır a Uniunii Jurnaliștilor Turci (TGS), ÖGİ a prezentat „Raportul privind încălcarea libertății mass-mediei în 2017”, atât în ​​limba turcă, cât și în limba kurdă. În timp ce versiunea kurdă a raportului a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al ÖGİ Hakkı Boltan, versiunea turcă a fost anunțată de jurnalistul Ömer Tur.

S-a adus la cunoştinţă că accesul la site-urile a 4 agenţii media a fost blocat de autoritățile turce cu doar câteva ore înainte de anunțarea raportului; s-a mai subliniat că presiunile exercitate asupra presei în 2017 continuă și în 2018.

OGI și-a dezvăluit constatările în ceea ce privește constrângerile vizând jurnaliștii și mass-media din Turcia, după cum urmează:

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost deținuți de guvernul turc pe anul 2017. Majoritatea jurnaliștilor au fost fie luați în custodie imediat după publiccarea unui articol critic, fie în urma unei razii efectuate asupra casei lor pe baza unuor informatori. Cel puțin 58 de jurnaliști au fost arestați, ajungând în instanțele turcești – iar cei mai mulți dintre acești jurnaliști arestați sunt în închisoare, în timp ce încă li se demarează procesele. Articolelepublicate și o serie de fotografii au fost prezentate drept dovezi de procurorii turci.

Până în prezent, cel puțin 165 de jurnaliști au ajuns în închisoare în întreaga Turcie. În 2017, 189 de jurnaliști au dați în judecată de autorități. Cel puțin 81 de jurnaliști au fost obligați să plătească amenzi, fiind și închişi pe deasupra. Instanțele judecătorești au dat pedepse de 183 de ani, 4 luni, 18 zile de închisoare per total; iar amenzile se ridică la 333,120 de lire turceşti – plătite de 81 de jurnaliști în 2017. Cel puțin 373 de jurnaliști au fost totuși judecați. Cel puțin 18 jurnaliști au fost atacați cât îşi făceau munca. Un jurnalist a fost răpit și amenințat cu moartea. Un altul a fost amenințat cu arme de foc, pentru simplul motiv că se afla la serviciu. Unul a fost chiar ucis.

Cel puțin 35 de agenții media au fost închise de guvernul turc, prin hotărâri executive (KHK), în conformitate cu starea de urgență neîntreruptă din 2016. Activele agenţiilor media care au fost închise de guvern în 2016 au fost vândute de către Fondul de Asigurări şi Depozite al Turciei (TMSF), aparţinând statului.

De asemenea, guvernul turc a interzis 3 canale de televiziune critice de la TURKSAT. Guvernul a revocat licența de funcţionare a 5 canale de televiziune critice. Guvernul a blocat accesul la 37 site-uri mass-media. Cel puțin 5 jurnaliști străini au fost deportați. Cel puțin 25 de jurnaliști au fost concediați, iar cel puțin 100 de cărți de identitate ale jurnaliștilor au fost anulate.

Statul turc este cel mai mare temnicer al jurnaliștilor din lume. Cele mai recente cifre înregistrate de către SCF sunt după cum urmează: 242 de jurnaliști și alţii care lucrează în domeniul presei se aflau în închisoare pe 30 decembrie 2017, cel mai mulţi dintre aceştia fiind în detenție provizorie, înainte de a li se fi intentat proces, zăcând în notoriile închisori turcești, fără să fi primit măcar condamnare. Din cei aflaţi în închisoare, 215 sunt în arest în așteptarea procesului, doar 27 de jurnaliști au fost condamnați, ispăşindu-şi pedeapsa în închisorile din Turcia. Un număr remarcabil de mare de mandate de arestare preventivă au fost emise în numele a 138 de jurnaliști din exil sau care rămân ascunşi în Turcia.

Deținând zeci de mii de persoane pe baza unor presupuse legături cu mișcarea Gülen, guvernul a închis peste 180 de posturi media ori organe de presă, în urma controversatului puci eşuat.

SURSA:  https://stockholmcf.org/report-turkish-government-detained-at-least-187-journalists-in-2017/

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.