vineri, ianuarie 7, 2022

Raport: Guvernul turc a dispus deținerea a minim 187 de jurnaliști în 2017

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost deținuți, la ordinul guvernului turc, în anul 2017, potrivit unui raport publicat de Inițiativa Jurnaliștilor Liberi (ÖGİ) din Diyarbakır miercurea aceasta. 

La conferința de presă organizată miercuri la filiala Diyarnakır a Uniunii Jurnaliștilor Turci (TGS), ÖGİ a prezentat „Raportul privind încălcarea libertății mass-mediei în 2017”, atât în ​​limba turcă, cât și în limba kurdă. În timp ce versiunea kurdă a raportului a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al ÖGİ Hakkı Boltan, versiunea turcă a fost anunțată de jurnalistul Ömer Tur.

S-a adus la cunoştinţă că accesul la site-urile a 4 agenţii media a fost blocat de autoritățile turce cu doar câteva ore înainte de anunțarea raportului; s-a mai subliniat că presiunile exercitate asupra presei în 2017 continuă și în 2018.

OGI și-a dezvăluit constatările în ceea ce privește constrângerile vizând jurnaliștii și mass-media din Turcia, după cum urmează:

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost deținuți de guvernul turc pe anul 2017. Majoritatea jurnaliștilor au fost fie luați în custodie imediat după publiccarea unui articol critic, fie în urma unei razii efectuate asupra casei lor pe baza unuor informatori. Cel puțin 58 de jurnaliști au fost arestați, ajungând în instanțele turcești – iar cei mai mulți dintre acești jurnaliști arestați sunt în închisoare, în timp ce încă li se demarează procesele. Articolelepublicate și o serie de fotografii au fost prezentate drept dovezi de procurorii turci.

Până în prezent, cel puțin 165 de jurnaliști au ajuns în închisoare în întreaga Turcie. În 2017, 189 de jurnaliști au dați în judecată de autorități. Cel puțin 81 de jurnaliști au fost obligați să plătească amenzi, fiind și închişi pe deasupra. Instanțele judecătorești au dat pedepse de 183 de ani, 4 luni, 18 zile de închisoare per total; iar amenzile se ridică la 333,120 de lire turceşti – plătite de 81 de jurnaliști în 2017. Cel puțin 373 de jurnaliști au fost totuși judecați. Cel puțin 18 jurnaliști au fost atacați cât îşi făceau munca. Un jurnalist a fost răpit și amenințat cu moartea. Un altul a fost amenințat cu arme de foc, pentru simplul motiv că se afla la serviciu. Unul a fost chiar ucis.

Cel puțin 35 de agenții media au fost închise de guvernul turc, prin hotărâri executive (KHK), în conformitate cu starea de urgență neîntreruptă din 2016. Activele agenţiilor media care au fost închise de guvern în 2016 au fost vândute de către Fondul de Asigurări şi Depozite al Turciei (TMSF), aparţinând statului.

De asemenea, guvernul turc a interzis 3 canale de televiziune critice de la TURKSAT. Guvernul a revocat licența de funcţionare a 5 canale de televiziune critice. Guvernul a blocat accesul la 37 site-uri mass-media. Cel puțin 5 jurnaliști străini au fost deportați. Cel puțin 25 de jurnaliști au fost concediați, iar cel puțin 100 de cărți de identitate ale jurnaliștilor au fost anulate.

Statul turc este cel mai mare temnicer al jurnaliștilor din lume. Cele mai recente cifre înregistrate de către SCF sunt după cum urmează: 242 de jurnaliști și alţii care lucrează în domeniul presei se aflau în închisoare pe 30 decembrie 2017, cel mai mulţi dintre aceştia fiind în detenție provizorie, înainte de a li se fi intentat proces, zăcând în notoriile închisori turcești, fără să fi primit măcar condamnare. Din cei aflaţi în închisoare, 215 sunt în arest în așteptarea procesului, doar 27 de jurnaliști au fost condamnați, ispăşindu-şi pedeapsa în închisorile din Turcia. Un număr remarcabil de mare de mandate de arestare preventivă au fost emise în numele a 138 de jurnaliști din exil sau care rămân ascunşi în Turcia.

Deținând zeci de mii de persoane pe baza unor presupuse legături cu mișcarea Gülen, guvernul a închis peste 180 de posturi media ori organe de presă, în urma controversatului puci eşuat.

SURSA:  https://stockholmcf.org/report-turkish-government-detained-at-least-187-journalists-in-2017/

 

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă