joi, septembrie 1, 2022

Raport: Guvernul turc a dispus deținerea a minim 187 de jurnaliști în 2017

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost deținuți, la ordinul guvernului turc, în anul 2017, potrivit unui raport publicat de Inițiativa Jurnaliștilor Liberi (ÖGİ) din Diyarbakır miercurea aceasta. 

La conferința de presă organizată miercuri la filiala Diyarnakır a Uniunii Jurnaliștilor Turci (TGS), ÖGİ a prezentat „Raportul privind încălcarea libertății mass-mediei în 2017”, atât în ​​limba turcă, cât și în limba kurdă. În timp ce versiunea kurdă a raportului a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al ÖGİ Hakkı Boltan, versiunea turcă a fost anunțată de jurnalistul Ömer Tur.

S-a adus la cunoştinţă că accesul la site-urile a 4 agenţii media a fost blocat de autoritățile turce cu doar câteva ore înainte de anunțarea raportului; s-a mai subliniat că presiunile exercitate asupra presei în 2017 continuă și în 2018.

OGI și-a dezvăluit constatările în ceea ce privește constrângerile vizând jurnaliștii și mass-media din Turcia, după cum urmează:

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost deținuți de guvernul turc pe anul 2017. Majoritatea jurnaliștilor au fost fie luați în custodie imediat după publiccarea unui articol critic, fie în urma unei razii efectuate asupra casei lor pe baza unuor informatori. Cel puțin 58 de jurnaliști au fost arestați, ajungând în instanțele turcești – iar cei mai mulți dintre acești jurnaliști arestați sunt în închisoare, în timp ce încă li se demarează procesele. Articolelepublicate și o serie de fotografii au fost prezentate drept dovezi de procurorii turci.

Până în prezent, cel puțin 165 de jurnaliști au ajuns în închisoare în întreaga Turcie. În 2017, 189 de jurnaliști au dați în judecată de autorități. Cel puțin 81 de jurnaliști au fost obligați să plătească amenzi, fiind și închişi pe deasupra. Instanțele judecătorești au dat pedepse de 183 de ani, 4 luni, 18 zile de închisoare per total; iar amenzile se ridică la 333,120 de lire turceşti – plătite de 81 de jurnaliști în 2017. Cel puțin 373 de jurnaliști au fost totuși judecați. Cel puțin 18 jurnaliști au fost atacați cât îşi făceau munca. Un jurnalist a fost răpit și amenințat cu moartea. Un altul a fost amenințat cu arme de foc, pentru simplul motiv că se afla la serviciu. Unul a fost chiar ucis.

Cel puțin 35 de agenții media au fost închise de guvernul turc, prin hotărâri executive (KHK), în conformitate cu starea de urgență neîntreruptă din 2016. Activele agenţiilor media care au fost închise de guvern în 2016 au fost vândute de către Fondul de Asigurări şi Depozite al Turciei (TMSF), aparţinând statului.

De asemenea, guvernul turc a interzis 3 canale de televiziune critice de la TURKSAT. Guvernul a revocat licența de funcţionare a 5 canale de televiziune critice. Guvernul a blocat accesul la 37 site-uri mass-media. Cel puțin 5 jurnaliști străini au fost deportați. Cel puțin 25 de jurnaliști au fost concediați, iar cel puțin 100 de cărți de identitate ale jurnaliștilor au fost anulate.

Statul turc este cel mai mare temnicer al jurnaliștilor din lume. Cele mai recente cifre înregistrate de către SCF sunt după cum urmează: 242 de jurnaliști și alţii care lucrează în domeniul presei se aflau în închisoare pe 30 decembrie 2017, cel mai mulţi dintre aceştia fiind în detenție provizorie, înainte de a li se fi intentat proces, zăcând în notoriile închisori turcești, fără să fi primit măcar condamnare. Din cei aflaţi în închisoare, 215 sunt în arest în așteptarea procesului, doar 27 de jurnaliști au fost condamnați, ispăşindu-şi pedeapsa în închisorile din Turcia. Un număr remarcabil de mare de mandate de arestare preventivă au fost emise în numele a 138 de jurnaliști din exil sau care rămân ascunşi în Turcia.

Deținând zeci de mii de persoane pe baza unor presupuse legături cu mișcarea Gülen, guvernul a închis peste 180 de posturi media ori organe de presă, în urma controversatului puci eşuat.

SURSA:  https://stockholmcf.org/report-turkish-government-detained-at-least-187-journalists-in-2017/

 

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.