joi, octombrie 15, 2020

Raport: Guvernul turc a dispus deținerea a minim 187 de jurnaliști în 2017

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost deținuți, la ordinul guvernului turc, în anul 2017, potrivit unui raport publicat de Inițiativa Jurnaliștilor Liberi (ÖGİ) din Diyarbakır miercurea aceasta. 

La conferința de presă organizată miercuri la filiala Diyarnakır a Uniunii Jurnaliștilor Turci (TGS), ÖGİ a prezentat „Raportul privind încălcarea libertății mass-mediei în 2017”, atât în ​​limba turcă, cât și în limba kurdă. În timp ce versiunea kurdă a raportului a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al ÖGİ Hakkı Boltan, versiunea turcă a fost anunțată de jurnalistul Ömer Tur.

S-a adus la cunoştinţă că accesul la site-urile a 4 agenţii media a fost blocat de autoritățile turce cu doar câteva ore înainte de anunțarea raportului; s-a mai subliniat că presiunile exercitate asupra presei în 2017 continuă și în 2018.

OGI și-a dezvăluit constatările în ceea ce privește constrângerile vizând jurnaliștii și mass-media din Turcia, după cum urmează:

Cel puțin 187 de jurnaliști au fost deținuți de guvernul turc pe anul 2017. Majoritatea jurnaliștilor au fost fie luați în custodie imediat după publiccarea unui articol critic, fie în urma unei razii efectuate asupra casei lor pe baza unuor informatori. Cel puțin 58 de jurnaliști au fost arestați, ajungând în instanțele turcești – iar cei mai mulți dintre acești jurnaliști arestați sunt în închisoare, în timp ce încă li se demarează procesele. Articolelepublicate și o serie de fotografii au fost prezentate drept dovezi de procurorii turci.

Până în prezent, cel puțin 165 de jurnaliști au ajuns în închisoare în întreaga Turcie. În 2017, 189 de jurnaliști au dați în judecată de autorități. Cel puțin 81 de jurnaliști au fost obligați să plătească amenzi, fiind și închişi pe deasupra. Instanțele judecătorești au dat pedepse de 183 de ani, 4 luni, 18 zile de închisoare per total; iar amenzile se ridică la 333,120 de lire turceşti – plătite de 81 de jurnaliști în 2017. Cel puțin 373 de jurnaliști au fost totuși judecați. Cel puțin 18 jurnaliști au fost atacați cât îşi făceau munca. Un jurnalist a fost răpit și amenințat cu moartea. Un altul a fost amenințat cu arme de foc, pentru simplul motiv că se afla la serviciu. Unul a fost chiar ucis.

Cel puțin 35 de agenții media au fost închise de guvernul turc, prin hotărâri executive (KHK), în conformitate cu starea de urgență neîntreruptă din 2016. Activele agenţiilor media care au fost închise de guvern în 2016 au fost vândute de către Fondul de Asigurări şi Depozite al Turciei (TMSF), aparţinând statului.

De asemenea, guvernul turc a interzis 3 canale de televiziune critice de la TURKSAT. Guvernul a revocat licența de funcţionare a 5 canale de televiziune critice. Guvernul a blocat accesul la 37 site-uri mass-media. Cel puțin 5 jurnaliști străini au fost deportați. Cel puțin 25 de jurnaliști au fost concediați, iar cel puțin 100 de cărți de identitate ale jurnaliștilor au fost anulate.

Statul turc este cel mai mare temnicer al jurnaliștilor din lume. Cele mai recente cifre înregistrate de către SCF sunt după cum urmează: 242 de jurnaliști și alţii care lucrează în domeniul presei se aflau în închisoare pe 30 decembrie 2017, cel mai mulţi dintre aceştia fiind în detenție provizorie, înainte de a li se fi intentat proces, zăcând în notoriile închisori turcești, fără să fi primit măcar condamnare. Din cei aflaţi în închisoare, 215 sunt în arest în așteptarea procesului, doar 27 de jurnaliști au fost condamnați, ispăşindu-şi pedeapsa în închisorile din Turcia. Un număr remarcabil de mare de mandate de arestare preventivă au fost emise în numele a 138 de jurnaliști din exil sau care rămân ascunşi în Turcia.

Deținând zeci de mii de persoane pe baza unor presupuse legături cu mișcarea Gülen, guvernul a închis peste 180 de posturi media ori organe de presă, în urma controversatului puci eşuat.

SURSA:  https://stockholmcf.org/report-turkish-government-detained-at-least-187-journalists-in-2017/

 

Biden îi cere lui Erdogan să schimbe decizia asupra Hagia Sophia

Biden i-a cerut lui Erdogan să revoce decizia asupra Hagia Sophia și să o schimbe în muzeu,  relatează Duvar English.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Cuplu torturat cu electroșocuri: Polițiștii au scris „trădător” pe fruntea soțului

Un cuplu a fost torturat de către poliția turcă cu electroșocuri în timpul detenției lor de 14 zile, potrivit femeii.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.