luni, martie 25, 2024

Nominalizări la Premiile Gopo 2018

Peste 20 de filme documentare şi de ficţiune lansate în cinema în 2017 sunt eligibile pentru a fi nominalizate la Premiile Gopo 2018, informează Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Pentru ”Cel mai bun film românesc” al anului 2017 sunt eligibile „Ana, mon amour”, câştigătorul Ursului de Argint pentru cea mai bună contribuţie artistică la Berlinale, „Fixeur”, propunerea României la Premiile Oscar, „Octav”, „Ghinionistul”, „6,9 pe scara Richter”, „Hawaii” sau „Un pas în urma serafimilor”. În lista filmelor eligibile se regăsesc anul acesta patru documentare lansate în 2017 – „Planeta Petrila”, „Ţara moartă”, „Ouăle lui Tarzan” şi „Lovesc, deci exist”. Gala Premiilor Gopo, ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, va avea loc la sfârşitul lunii martie în Bucureşti.

Pentru ”Cel mai bun film românesc” al anului 2017 printre filmele care sunt eligibile , „Ana, mon amour”, câştigătorul Ursului de Argint pentru cea mai bună contribuţie artistică la Berlinale

Conform sursei citate, sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, ce au avut premiera pe marile ecrane din ţară în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile ”Cel mai bun film documentar”, ”Cel mai bun scurtmetraj”, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de juriul care va decide nominalizările.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie format din profesionişti din domeniu. După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism asigurat de PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanţele cineaştilor români.

În 2017, „Sieranevada”, filmul cu cele mai multe nominalizări, şi-a adjudecat şase statuete, printre care cele mai importante trofee ale serii – „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” (Cristi Puiu), „Cel mai bun scenariu” (Cristi Puiu), „Cea mai bună actriţă în rol principal” (Dana Dogaru), „Cea mai bună actriţă în rol secundar” (Ana Ciontea) şi „Cel mai bun montaj” (Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi).

Să ne reamintim că în 2017, „Sieranevada”, filmul cu cele mai multe nominalizări, şi-a adjudecat şase statuete, printre care cele mai importante trofee ale serii – „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” (Cristi Puiu), „Cel mai bun scenariu” (Cristi Puiu), „Cea mai bună actriţă în rol principal” (Dana Dogaru), „Cea mai bună actriţă în rol secundar” (Ana Ciontea) şi „Cel mai bun montaj” (Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi).

Şase trofee Gopo a câştigat şi „Câini”, filmul regizat de Bogdan Mirică – „Premiul pentru cel mai bun film de debut”, „Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal” (Gheorghe Visu), „Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar” (Vlad Ivanov), „Premiul pentru cea mai bună imagine” (Andrei Butică), „Premiul pentru cea mai bună muzică originală” (Codrin Lazăr, Sorin Romanescu), „Premiul pentru cel mai bun sunet” (Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette).

„Doar o răsuflare”, filmul regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, a câştigat trofeul pentru „Cel mai bun documentar”, iar premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj” a fost câştigat de „4:15 P.M. Sfârşitul lumii” (regia Cătălin Rotaru, Carmen Virginia Şarga). Gala Premiilor Gopo 2018 – ediţia a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.