vineri, aprilie 8, 2022

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

280 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021, potrivit unui raport al unei platforme pentru drepturile femeilor publicat, conform Turkish Minutes.

Platforma We Will Stop Femicide a publicat raportul anual de date pentru 2021, care arată că 280 de femei au fost ucise de bărbați în 2021, din care 124 au fost ucise de soți, 37 de iubiți, 24 de cunoscuți, 21 de foști soți, 16 de rude, 13 de foști iubiți, 13 de tați, 11 de fii, șase de frați, trei de autori neidentificați și unul de un urmăritor. Nu s-au putut obține informații despre relația dintre femeie și ucigașul ei în 11 cazuri de feminicid.

Raportul a indicat că majoritatea dintre crime au fost comise în locuință, restul având loc în alte locații diferite.

Crime suspecte

În raportul său, platforma a menționat că în 33 de cazuri de feminicid din 2021, victimele au depus plângeri oficiale la poliție sau parchet sau au primit ordine de protecție din partea instanțelor.

Platforma a spus că numărul deceselor suspecte a crescut de când autorii au încercat să facă crimele lor să pară suspecte, știind că autoritățile nu își vor face treaba în mod corespunzător.

„În fiecare moarte suspectă, ne întrebăm ce s-a întâmplat cu adevărat. Dar oficialii refuză să răspundă la întrebările noastre. Vom continua să punem aceste întrebări. Nu vom lăsa moartea vreunei femei să rămână suspectă. Oficialii trebuie să-și facă treaba pentru a face lumină asupra deceselor femeilor”, se arată în declarația organizației.

Violența de gen este o problemă serioasă în Turcia. Potrivit unui raport publicat anterior de Sezgin Tanrıkulu, un apărător al drepturilor omului, aproape 7.000 de femei au fost victime ale feminicidului în cei 18 ani în care Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) a fost la putere.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.