vineri, martie 29, 2024

„Ramura de măslin” face multe victime şi printre turci. 31 morţi,143 răniţi

Treizeci şi unu de soldaţi turci au fost ucişi şi 143 au fost răniţi de la începutul ofensivei Ankarei în nord-vestul Siriei, a anunţat luni Statul Major al armatei turce, la două zile după o zi extrem de sângeroasă, informează AFP.

De la începutul acestei operaţiuni, denumită „Ramura de măslin”, la 20 ianuarie, „31 dintre camarazii noştri au căzut martiri, 143 au fost răniţi”, a precizat Statul Major turc pe site-ul său.

Turcia a lansat această ofensivă contra miliţiei kurde numită Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), grup pe care ea îl consideră „terorist”, dar care este susţinut de SUA în lupta sa împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI).

Luptele dintre, pe de o parte, armata turcă şi aliaţii săi arabi sirieni, şi pe de altă parte YPG se desfăşoară în regiunea Afrin, bastion kurd situat în nord-vestul Siriei.

Armata turcă a înregistrat pierderi grele în ultimele zile, fără a reuşi o avansare decisivă. Sâmbătă, 11 militari turci au fost ucişi, dintre care doi în urma doborârii unui elicopter.

În afară de soldaţii turci, cel puţin 165 de combatanţi arabi sirieni înarmaţi de Ankara au fost ucişi de la începutul ofensivei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
De asemenea, armata turcă a afirmat luni că a „neutralizat cel puţin 1.369 de terorişti” până acum, cifră ce nu poate fi verificată în mod independent şi mult superioară celei avansate de OSDO, de 152 de membri YPG ucişi.

OSDO, organizaţie neguvernamentală care se bazează pe o vastă reţea de surse pe teren, mai informează că cel puţin 74 de civili au fost ucişi la Afrin din 20 ianuarie până în prezent, majoritatea în atacuri turce. Ankara afirmă la rândul său că nu vizează civili.

http://information.tv5monde.com/en-continu/syrie-31-soldats-turcs-tues-depuis-le-debut-de-l-offensive-selon-l-armee-220052

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.