sâmbătă, ianuarie 8, 2022

TREİSPREZECE PİCTURİ MAİ PUŢİN CUNOSCUTE ALE LUİ GUSTAV KLİMT

Treisprezece picturi mai puţin cunoscute ale marelui pictor modernist Gustav Klimt, destinate să împodobească arcadele Muzeului de Istorie a Artei din capitala Austriei, vor putea fi de acum admirate de aproape de către public.

Deschis în 1891 din dorinţa împăratului Franz Joseph, colosalul Kunsthistorisches Museum (KHM) din Viena nu urma doar să găzduiască una dintre cele mai importante colecţii de artă din Europa, ci şi să fie decorat de cei mai de seamă pictori şi sculptori vienezi.

Printre artiştii selectaţi să împodobească acest muzeu figura şi Gustav Klimt, considerat la acel moment, la vârsta de 28 de ani, drept cel mai promiţător continuator al academismului neoclasic austriac.

Însă lucrările sale, situate deasupra arcadelor monumentalei scări de marmură a muzeului nu puteau până acum fi admirate decât de la distanţă de cei 1,4 de milioane de vizitatori care treceau anual pragul muzeului.

2
Sala de teatru a castelului Peleş: pictura plafonului si friza decorativa de aici sunt semnate de Gustav Klimt si Frantz Matsch.

Acest neajuns a fost însă în prezent depăşit: inaugurată luni, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia centenarului morţii pictorului, la 6 februarie 1918, o pasarelă specială – poreclită „Stairway to Klimt” – o aluzie la piesa Led Zeppelin, „Stairway to Heaven” – permite vizitatorilor să admire aceste lucrări la nivelul ochilor.

Ansamblul – un omagiu adus clasicismului veneţian, roman şi florentin al Quatroccento-ului, dar şi artei egiptene – aflat într-o stare extrem de bună de conservare relevă maturitatea artistică a tânărului Klimt şi pune bazele viitoare mişcări artistice vieneze „Secession”. Într-una dintre aceste picturi se remarcă nudul unei zeiţe egiptene – „o pictură care merge destul de departe pentru o clădire oficială”, după cum povesteşte Daniel Uchtmann, istoric al artei angajat la muzeu.

Între Klimt și România a existat o legătură importantă.

În 1879, Gustav Klimt împreună cu fratele său Ernst și Franz Matsch, au fondat propria școală de artă decorativă: Künstler-Compagnie. Iar în anul 1883 cei trei aveau să primească prima lor mare comandă. O comandă venită de la Regele Carol I al României. Comanda consta în executarea a a trei programe tematice, destinate decorării castelului Peleş din Sinaia.

 

 

 

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),