joi, aprilie 25, 2024

Situaţie tensionată între oficialii UE şi preşedintele Turciei Erdogan ameninţă Cipru şi stabilitatea în Egee

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marţi cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare a Turciei în Cipru şi în Marea Egee pentru a apăra drepturile ţării sale în zonă în acelaşi mod în care o face în Siria, relatează agenţia de presă EFE.

Erdogan a avertizat marţi cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare a Turciei în Cipru şi în Marea Egee.

‘Drepturile noastre în Marea Egee şi în Cipru sunt pentru noi la fel ca cele din Afrin (Siria). Navele noastre de război şi forţele noastre aeriene urmăresc situaţia îndeaproape pentru a efectua orice tip de intervenţie’, a avertizat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara.

Afrin este o enclavă în nordul Siriei, unde Turcia a lansat o operaţiune militară la 20 ianuarie împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) pe care Ankara o consideră drept ‘teroristă’ şi aliată gherilei Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară de peste trei decenii o insurecţie în Turcia.

Anterior, compania italiană Eni a anunţat că platforma sa Saipem 12000 a fost blocată de nave militare turceşti pentru a nu ajunge în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca. Platforma urma să efectueze activităţi de forare în apele din zona economică exclusivă a Ciprului, de la care compania italiană a obţinut licenţe de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi. Ankara îşi exprimase anterior îngrijorarea cu privire la activităţile companiei italiene în Cipru.

În iulie, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, avertizase că Turcia va lua măsuri dacă Republica Cipru va începe lucrările de foraj la zăcământul de gaze ‘Afrodita’. Ankara insistă că acesta ‘aparţine tuturor părţilor, inclusiv ciprioţilor turci’.

Declaraţia lui Erdogan survine după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, lansase un apel luni Turciei să evite escaladarea tensiunilor legate de explorările unui zăcământ de gaz natural în largul coastelor Ciprului, ţară membră a UE, potrivit dpa.

https://fr.news.yahoo.com/erdogan-met-chypre-en-garde-contre-la-prospection-155832642–finance.html

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org