O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Victor Babeș” din Timișoara au lansat în premieră națională, proiectul intitulat ‘‘Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate” (NutriGen), finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate (FEDR) 2014.
”NutriGen este o premieră națională în domeniul nutrigenomicii, fiind primul care își propune să dezvolte și apoi să implementeze principiile nutriției de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezității la adulți și la copii. Concret, proiectul va utiliza identificarea variațiilor genetice pentru a le prescrie adulților și copiilor supraponderali un tratament cu alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale”, declară dr. Mihai Niculescu, director de proiect, într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Ipoteza științifică a medicilor timișoreni este aceea că administrarea acestor alimente dietetice va optimiza răspunsul la tratamentul medicamentos al indivizilor supraponderali și obezi, cu scopul normalizării parametrilor clinici asociați dereglărilor metabolice asociate.
Valoarea totală a proiectului este de 8,760 milioane de lei, cota de asistență financiară nerambursabilă este de 8,430 milioane de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 7,119 milioane de lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 1,311 milioane de lei. Valoarea neeligibilă este de 330.000 de lei.
Proiectul va fi implementat în Timișoara pe o durată de 36 de luni, până în august 2019.
Impactul economic al obezității pe plan mondial este estimat anual la două trilioane de dolari americani (USD) cuprinzând, pe lângă cheltuielile medicale aferente, și costurile economice indirecte (morbiditate și mortalitate crescute, reducerea productivității și a calității vieții etc.). Ministerul Sănătății din România, în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020 (Sănătate pentru Prosperitate) identifică dieta/obezitatea drept factori comportamentali individuali cu impact major asupra stării de sănătate, iar obezitatea, ca pe o problemă majoră de sănătate publică și socială, susțin medicii timișoreni.
Dr. Mihai Niculescu are experiență atât în cercetare, cât și în implementare, experiență practică, economică, de valorificare a rezultatelor cercetării, vizând transferul rezultatelor proiectului în economia românească.
Obiectivul principal este de a promova inovația, ceea ce îmbunătățește starea de sănătate a individului și a comunității, prin promovarea investigațiilor care accelerează descoperirile științifice.
Terapia personalizată și prescrierea de medicamente inovatoare în această eră post – genomică este acum un obiectiv realist în mai multe discipline, mai susține sursa citată.