vineri, ianuarie 7, 2022

Proiect al Asociaţiei Transilvane pentru Cultură din Târgu Mureş, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Cinci dintre cei mai titraţi artişti folk ai momentului, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi şi Emeric Imre, au închis, duminică seara, cel mai mare proiect cultural derulat în judeţul Mureş cu ocazia Centenarului Unirii, „100 de ani în 10 zile”, al Asociaţiei Transilvane pentru Cultură din Târgu Mureş, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Alături de cei cinci mari folkişti ai României, dintre care trei – Mircea Vintilă, Victor Socaciu şi Vasile Şeicaru – au o carieră de 50 de ani, pe scena din Cetatea Medievală din Târgu Mureş s-au mai aflat trupele rock Compact, Vunk, Gândul mâţei, din Republica Moldova, precum şi Holograf.

” Este o seară minunată şi mă bucur teribil că sunt în Târgu Mureş. Am fost de foarte multe ori la Alba Iulia, la Blaj şi în toate oraşele din ţară, este o mare bucurie pentru mine că şi eu, prin ceea ce am făcut, prin cântecele mele, am contribuit şi contribui în continuare la minunăţia aceasta de sărbătoare., a declarat Mircea Vintilă.

„Dacă ne cheamă lumea, venim, că venirea noastră a coincis acum cu acest uriaş eveniment este pentru noi o bucurie foarte mare. Faptul că oamenii au venit aici pentru folk este, de a asemenea, o mare bucurie. Suntem fericiţi că lumea vine să ne vadă şi că nu ne-a uitat. (…) Venim cu unele piese care au peste 40 de ani şi vedem că lumea ne iubeşte. Nouă ne dă linişte şi ne dă speranţa că putem crea în continuare. Când nu mai există reacţia de feedback de la public, artistul trebuie să se ocupe de altceva. Atunci când ţi se aud paşii la ieşirea de pe scenă, trebuie să te laşi. Gata, ţi-ai făcut treaba! Dar dacă există reacţia aceasta la public, pe care o constatăm la noi, de a întoarce artistul în scenă după atâţia ani, ce poate fi mai frumos? Dacă spui Şeicaru, lumea vede un om musai cu o chitară în mână. Dacă spui Socaciu, la fel. S-a legat genul acesta de muzică de noi şi noi de el”, a afirmat Vasile Şeicaru.Artistul a spus că la vârsta de 16 ani a fost cooptat în trupa Cristal, în 1968, la Galaţi, a cântat la festivaluri studenţeşti, iar apoi s-a alăturat Cenaclului Flacăra şi de atunci nu a mai coborât de pe scenă.

La rândul său, Victor Socaciu consideră că în aceşti 50 de ani petrecuţi pe scenă folkiştii generaţiei sale şi-au îndeplinit misiunea, deşi din reacţia publicului reiese că sunt încă departe de a-şi încheia cariera.

„Acest timp de 50 de ani în care noi am funcţionat pe scenele României a însemnat mult pentru noi, pentru că am simţit cu toţii că ne-am îndeplinit misia. Faptul că încă sunt dorite cântecele noastre ne motivează şi mai mult pentru ceea ce urmează. Eşti un om trecut de 60 de ani, dar parcă atunci când vezi că aceste cântece sunt în sufletele oamenilor, viitorul este mai încrezător şi speranţa noastră este că vom reuşi să ţinem aproape publicul de acest gen care pare nemuritor, muzică şi poezie. Ne onorează că am fost aleşi pentru proiectul ‘100 de ani în 10 zile’ din atâţia artişti pe care această ţară cu generozitate îi are şi fireşte că am răspuns cu bucurie, cu sufletul plin şi iată-ne aici. Reacţia publicului este surprinzătoare şi îmbucurător este faptul că în public vedem mulţi tineri. (…) E poate cea mai frumoasă colaborare între public şi artist atunci când publicul îţi cunoaşte repertoriul atât de în detaliu încât te surprinde şi normal că te simţi flatat”, a declarat Victor Socaciu.

„M-am gândit în acest an nu că mi-am adus contribuţia la acest moment centenar, ci că în aceşti peste 40 de ani nu am stat degeaba. Din punct de vedere cultural am o mică parte, dar ceea ce am făcut, am făcut cu credinţă, am făcut fără să îmi uit rădăcinile, tot timpul Maramureş a fost în prim plan, eu de acolo provin şi lucrul acesta nu l-am uitat. De câte ori am cântat în străinătate le-am spus românilor de acolo să nu uite niciodată locurile de unde au plecat şi rădăcinile lor. Cred că asta este important atunci când vorbeşti de aniversarea de 100 de ani (…) Proiectul ‘100 de ani în 10 zile’ a fost o idee extraodinară şi mă bucur foarte mult că m-au invitat. (Ducu Bertzi.)

„Şi în vremea noastră au fost foarte mulţi artişti care au apărut şi după aceea s-au pierdut pe drum. Timpul este cel care cerne, care aduce confirmări sau infirmări. (…) Publicul este foarte, foarte exigent, întotdeauna a fost, te judecă dacă eşti natural, dar şi dacă eşti fals, dacă încerci să păcăleşti. Atunci, în funcţie de asta, te aşează într-o categorie. Întotdeauna în creaţia mea am avut grijă să nu fac rabat de la calitate, am mers pe lucruri care după aceea s-au confirmat ani de zile şi am spus că dacă am obişnuit publicul cu astfel de lucruri, nu are sens să fac rabat numai de dragul unui succes facil, de-o vară. Cred că şi lucrul acesta contează foarte mult în cariera mea”, a subliniat Bertzi.

„Juniorul” echipei folk de la concertul „100 de ani în 10 zile”, Emeric Imre, care a împlinit 35 de ani de carieră muzicală, a ţinut să prezinte publicului din Târgu Mureş mai multe piese cunoscute din cele peste 260 de compoziţii ale sale, între care şi trei dintre cele mai populare, cu versuri aparţinând lui Adrian Păunescu, „Nebun de alb”, „Bună varianta rea” şi „Oraţie de nuntă”.
 


 

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă