vineri, martie 29, 2024

EuroImpact – Impactul şi rezultatele politicii de coeziune în România.

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a afirmat luni că îşi propune ca în restul de mandat care i-a mai rămas să aibă un dialog permanent cu Guvernul României, pentru a încerca să contribuie la îmbunătăţirea unor lucruri, precum calitatea slabă a infrastructurii din ţara noastră.

„În propun ca în restul de mandat care mi-a mai rămas – deja se fac patru ani de când am fost învestită comisar european – să am acest dialog permanent cu Guvernul României, cu autorităţile naţionale, mai ales că avem de la 1 ianuarie Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene. Voi fi un susţinător al unei Preşedinţii de succes şi mă angajez ca, în această perioadă care a mai rămas, să încercăm să îmbunătăţim lucrurile care sunt de îmbunătăţit. De pildă, calitatea slabă a infrastructurii o cunoaştem cu toţii, este o situaţie resimţită de către toţi cetăţenii. Această calitate slabă limitează perspectivele de creştere economică pentru România, în special în sectoarele de transporturi, mediu şi energie, şi, tocmai de aceea, de fiecare dată, discut cu autorităţile să urgenteze proiectele în domeniu”, a declarat Corina Creţu.

foto 2 corina cretu euroimpact
Comisarul european a vorbit şi despre investiţiile europene în domeniul deşeurilor. „S-au închis 299 de depozite de deşeuri. Din păcate, singura condiţionalitate ex-ante neîndeplinită la această oră de către România se referă la acest domeniu al deşeurilor”

Oficialul european a precizat că, în ultima perioadă, au fost intensificate eforturile de identificare şi de aplicare a măsurilor necesare creşterii gradului de utilizare a fondurilor UE şi a calităţii proiectelor de finanţare.

„A venit timpul să încurajăm mai mult iniţiativele regionale şi actorii regionali să vină cu propuneri de proiecte pentru dezvoltarea propriilor zone administrative”, a spus Corina Creţu.

De asemenea, ea a subliniat că, în perioada 2007-2013, au fost sprijinite, în România, 14.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, fapt care a generat 51.000 de noi locuri de muncă.

„Putem spune practic că fondurile europene au minimizat efectele crizei economice şi Politica de Coeziune a lucrat pentru modernizarea economiei. 2.000 de proiecte de cercetare şi dezvoltare au fost sprijinite în perioada 2007-2013. Politica de Coeziune a ajutat, de asemenea, cetăţenii de rând, pentru că 40.000 de apartamente au beneficiat de investiţii în eficienţa energetică”, a arătat Corina Creţu.

Comisarul european a vorbit şi despre investiţiile europene în domeniul deşeurilor. „S-au închis 299 de depozite de deşeuri. Din păcate, singura condiţionalitate ex-ante neîndeplinită la această oră de către România se referă la acest domeniu al deşeurilor (…). România a fost sancţionată de Curtea Europeană de Justiţie şi cred că trebuie să accelerăm îndeplinirea acestei condiţionalităţi ex-ante, pentru că plătim în fiecare zi sancţiuni la Curtea Europeană de Justiţie”, a afirmat Corina Creţu.Potrivit comisarului european, Politica de Coeziune a investit şi în infrastructura de transport.

„În ciuda, sigur, alarmelor pe care le-am tras în legătură cu proiectele majore de transport, Politica de Coeziune a investit masiv în infrastructura de transport, mai ales în drumuri judeţene. De asemenea, în infrastructura educaţională şi de sănătate – 2.488 de şcoli au internet datorită fondurilor europene în ultimii zece ani; au fost modernizate 100 de policlinici şi spitale (…). Referindu-mă la sistemul sanitar, am aprobat cu puţin timp în urmă modificarea Programului Operaţional Regional (…). Prin această modificare (…), prin care am alocat 73 de milioane de euro pentru achiziţionarea de ambulanţe în toată ţara, serviciile medicale – sper – vor fi mult mai bune”, a mai spus Corina Creţu.

 


 

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.