duminică, iunie 23, 2024

Profesoară reținută pentru discursul ținut cu ocazia Centenarului Republicii Turcia

Poliția turcă a reținut temporar o profesoară pe motiv că „ a îndemnat publicul la ură și dușmănie” în discursul ei cu ocazia Centenarului Republicii Turcia, conform Gazete Duvar.

Profesoară de literatură, Emine Karakaș, din provincia Antalya a susținut că valorile republicii se deteriorează pe măsură ce fabricile și cetățenia turcă erau vândută străinilor.

„Unde sunteți, în timp ce fabricile sunt vândute străinilor una câte unul, în timp ce se oferă cetățenia ca o gustare pentru toți cei care au bani, în timp ce străinii se bucură de privilegii, în timp ce funcționarii publici, medicii, lucrătorii și profesorii sunt tratați ca cetățeni de clasa a doua în propria lor țară și, cel mai important, tinerii caută cu disperare modalități de a părăsi țara?”, spune femeia.

După detenție, șeful filialei Eğitim-Sen (Uniunea Lucrătorilor din Educație și Știință) din Antalya, Nurettin Sönmez, a spus că li s-a cerut să fie profesori „care nu vorbesc, ci se supun”.

„Un profesor își exprimă gândurile gândindu-se la viitorul tinerilor și al țării. Fiecare profesor este responsabil pentru părinții, elevii și țara lor”, afirmă acesta.

Într-o declarație, Direcția de Securitate din Antalya a anunțat că a fost inițiată o anchetă cu privire la conținutul discursului „despre care s-a afirmat că vizează „secolul Turciei” și afișează o atitudine dezbinătoare, dăunând unității și solidarității”.

Pe 31 octombrie, un tribunal din Antalya a eliberat-o pe profesoară sub măsuri de control judiciar.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.