miercuri, noiembrie 29, 2023

Profesoară reținută pentru discursul ținut cu ocazia Centenarului Republicii Turcia

Poliția turcă a reținut temporar o profesoară pe motiv că „ a îndemnat publicul la ură și dușmănie” în discursul ei cu ocazia Centenarului Republicii Turcia, conform Gazete Duvar.

Profesoară de literatură, Emine Karakaș, din provincia Antalya a susținut că valorile republicii se deteriorează pe măsură ce fabricile și cetățenia turcă erau vândută străinilor.

„Unde sunteți, în timp ce fabricile sunt vândute străinilor una câte unul, în timp ce se oferă cetățenia ca o gustare pentru toți cei care au bani, în timp ce străinii se bucură de privilegii, în timp ce funcționarii publici, medicii, lucrătorii și profesorii sunt tratați ca cetățeni de clasa a doua în propria lor țară și, cel mai important, tinerii caută cu disperare modalități de a părăsi țara?”, spune femeia.

După detenție, șeful filialei Eğitim-Sen (Uniunea Lucrătorilor din Educație și Știință) din Antalya, Nurettin Sönmez, a spus că li s-a cerut să fie profesori „care nu vorbesc, ci se supun”.

„Un profesor își exprimă gândurile gândindu-se la viitorul tinerilor și al țării. Fiecare profesor este responsabil pentru părinții, elevii și țara lor”, afirmă acesta.

Într-o declarație, Direcția de Securitate din Antalya a anunțat că a fost inițiată o anchetă cu privire la conținutul discursului „despre care s-a afirmat că vizează „secolul Turciei” și afișează o atitudine dezbinătoare, dăunând unității și solidarității”.

Pe 31 octombrie, un tribunal din Antalya a eliberat-o pe profesoară sub măsuri de control judiciar.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.