O profesoară care a fost concediată de la locul de muncă printr-un decret prezidențial, a fost reangajata la doi ani după ce murise deja din cauza cancerului, relatează Stockholm Center for Freedome.
Emine Yürükçü a fost concediată în august 2016, împreună cu soțul ei, Musa Yürükçü, pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen.
Musa a anunțat pe contul său de Twitter că aceasta suferea de cancer când a fost concediată și a reacționat printr-o postare când a primit anunțul că femeia a fost reangajată, la doi ani după moartea sa, pe 12 iunie 2019.
„Unde sunt cei care spuneau că nu ar fi fost concediată dacă nu ar fi vinovată?Cei care spuneau că ”veți fi reintegrați dacă sunteți nevinovați”. Justiția întârziată este justiția refuzată”, a scris bărbatul pe Twitter.
După lovitura de stat eșuată, guvernul turc a declarat starea de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor de stat împotriva adversarilor săi politici. Guvernul turc condus de președintele turc Reccep Tayip Erdogan îl acuză pe clericul turc, autoexilat în SUA, Fethullah Gulen de orchestrarea puciului. Cu toate că Gulen a negat orice acuzație, guvernul turc a impus o campanie de represiuni asupra adepților Mișcării Gulen.
Peste 130.000 de funcționari publici și 29.444 de membri ai forțelor armate au fost concediați prin decret prezidențial.Victimelor nu li s-a permis să conteste deciziile în instanță.
Comisia OHAL a fost înființată ca un organ de contestație sub presiunea Consiliului Europei pentru a scuti Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de o cantitate uriașă de muncă provenită de la zeci de mii de solicitanți turci care nu au putut să își ducă cazurile în Turcia la instanțele de judecată.
La 31 decembrie 2020, Comisia a luat decizii cu privire la 112.310 dintr-un total de 126.630 de cereri. A decis în favoarea reclamanților în doar 13.170 din cazuri.