vineri, aprilie 19, 2024

PROBLEMA CATALANĂ. VREMURI DIFICILE PENTRU SPANIA.

Noul şef al diplomaţiei spaniole, Josep Borrell, a estimat joi, în discursul de preluare a funcţiei, la Madrid, că separatismul catalan supune Spania ‘celei mai mari probleme cu care poate fi confruntată o ţară’, informează AFP.

‘Sunt vremuri dificile. Spania se confruntă poate cu cea mai mare problemă cu care se poate confrunta o ţară, cea a integrităţii sale teritoriale’, a declarat Borrell în timpul ceremoniei de preluare a prerogativelor de la predecesorul său Alfonso Dastis, într-o aluzie implicită la criza catalană.

Catalan, Borrell se opune în mod vehement independenţei regiunii sale natale şi s-a aflat în prima linie în timpul manifestaţiilor din toamna trecută pentru unitatea Spaniei, la Barcelona, înainte de tentativa de secesiune a separatiştilor catalani. De altfel, aceştia din urmă au criticat vehement numirea sa în funcţie.

‘UE se confruntă cu o criză de încredere’, a adăugat Borrell, fost preşedinte al Parlamentului European din 2004 până în 2007. ‘Dacă m-ar fi adormit în 2007 şi m-ar fi trezit 11 ani mai târziu, nu aş mai fi recunoscut Europa (…). În 2007, aveam vântul în pupa, iar astăzi avem o criză de încredere în proiectul politic’, a adăugat el.În toiul pregătirilor pentru Brexitul Marii Britanii şi în timp ce Italia tocmai s-a dotat cu un guvern eurosceptic, şeful guvernului socialist Pedro Sanchez a făcut alegeri proeuropene marcante, numindu-i pe Borrell şi pe Nadia Calvino, până acum responsabilă pentru Buget în cadrul Comisiei Europene, în fruntea Ministerului Economiei în Spania https://www.thelocal.es/20180605/josep-borrell-new-foreign-minister

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.