vineri, martie 29, 2024

Macron: o exprimare ”plastică” referitoare la conținutul discuțiilor cu Trump

Preşedintele francez Emmanuel Macron a refuzat să comenteze în legătură cu tonul convorbirii telefonice avute cu omologul său american Donald Trump săptămâna trecută, explicând că discuţiile sale cu Trump şi cu alţi lideri sunt precum cârnaţii: e mai bine să nu le fie cunoscut conţinutul, notează Reuters.

Marţi, în timpul unei conferinţe de presă în compania premierului israelian Benjamin Netanyahu, Macron a fost întrebat despre o relatare de luni a CNN conform căreia o discuţie telefonică cu Trump săptămâna trecută a decurs ‘îngrozitor’.

Împrumutând un citat faimos din cancelarul prusac Otto von Bismarck, Macron şi-a rezumat politica de a se abţine de la comentarii ‘off-the-record’ despre discuţiile sale cu liderii altor state. ‘Aşa cum Bismarck obişnuia să spună, dacă le-am explica oamenilor cum sunt făcuţi cârnaţii, e puţin probabil că i-ar mai mânca’, a răspuns Macron.

‘Aşadar, îmi place atunci când oamenii văd preparatul servit, dar nu sunt convins că comentariile din bucătărie ajută la livrarea sau consumarea lui’, a adăugat preşedintele francez.Un comunicat al preşedinţiei franceze despre discuţia de săptămâna trecută nota că Macron i-a transmis lui Trump că decizia sa de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu din statele aliate ale SUA este atât ‘ilegală’, cât şi ‘o greşeală’.

Comunicatul mai scurt al Casei Albe despre aceeaşi convorbire afirma că ea s-a axat pe comerţ şi imigraţie, fără a da alte detalii.

‘Macron a crezut că va putea să-şi spună părerea, bazându-se pe relaţia lor. Dar Trump nu poate suporta să fie criticat în felul ăsta. A ieşit rău. A fost groaznic’, a citat postul CNN o sursă neidentificată.

Macron, îngrozit de frecventele comentarii ‘off-the-record’ ale predecesorului său Francois Hollande către jurnalişti, a ţinut presa la distanţă după alegerea sa în 2017 şi le-a interzis colaboratorilor săi să dea amănunte din culise despre preşedinţia sa.

‘Puteţi merge să-i întrebaţi pe oameni care fac comentarii, dar aici, la Paris, nu facem comentarii despre cum s-au petrecut lucrurile sau despre cât de fierbinţi, reci, calde sau groaznice sunt. Pur şi simplu mergem înainte şi acţionăm’, a afirmat Macron.

Preşedintele francez a mai spus că va avea o discuţie ‘utilă’ şi ‘sinceră’ cu omologul său american la summitul G7 din Canada, din zilele de 7-8 iunie, atât în privinţa temelor în care sunt de acord, cât şi a celor în dezacord.

https://fr.reuters.com/article/topNews/idFRKCN1J12OG-OFRTP

 

 

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.