Restaurantul numit „Turk” este singurul local care a primit două stele Michelin pentru „bucătăria sa excepțională”, conform Euro News.
Situat în cartierul Şişli, din partea europeană, Turk „oferă o scenă modernă şi sofisticată pentru gurmanzii care caută arome tipic turceşti”, se arată în ghidul Michelin.
„Preparatele culinare, care prezintă adesea note delicate acre și afumate, semnătura bucătarului, sunt directe, precise și, mai important, exprimă dragostea bucătarului pentru regiunea și rădăcinile sale”, a adăugat acesta.
Pentru bucătarul Fatih Tutak, cele două stele acordate restaurantului său sunt o oportunitate de a arăta că „Bucătăria turcească nu este doar despre kebab”.
„De fapt, bucătăria turcească este multiculturală. Kebab face parte din ea, poate 5%, dar există mult mai mult decât kebab. Suntem o țară mare, avem o mulțime de civilizații care trăiesc în jurul Turciei”, afirmă Tutak.
„Ne hrănim din rădăcini”
Mai mult, Tutak afirmă că tradiția bucătăriei turcești este inspirațională pentru echipa sa.
„Când creăm noi feluri de mâncare, ne hrănim din rădăcini. Călătoresc de 16 ani ani în jurul Asiei și, după cum știți, civilizația turcilor vine din Asia Centrală cu mulți ani în urmă. Așa că atunci când creăm feluri de mâncare, ne uităm mereu la istoria și cultura noastră și ne inspirăm, dar dezvoltăm noi tehnici.”, explică Tutak.
Directorul internațional al Ghidului Michelin, Gwendal Poullennec, a prezentat premiile bucătarilor turci pe 8 octombrie, la Istanbul.
Poullennec a fost foarte entuziasmat de o nouă listă a Ghidului Michelin pentru restaurantele din Istanbul: „Gastronomia turcească este deja cunoscută în lume pentru raportul calitate-preț excelent pentru bucătăria simplă”.
53 de restaurante din Istanbul au ajuns în ghidul culinar Michelin. Istanbulul a devenit a 38-a destinație internațională în Ghidul Michelin.