vineri, noiembrie 25, 2022

Primarul Istanbulului riscă să fie interzis 5 ani din politică și 4 ani de închisoare. Procesul amânat pentru 14 decembrie

Primarul Municipiului Metropolitan din Istanbul (IMM), Ekrem İmamoğlu, s-a prezentat în fața judecătorului vineri, 11 noiembrie, sub acuzații de insultă a membrilor Colegiului Suprem Electoral (YSK), conform presei turcești.

Instanța amânat decizia pentru 14 decembrie, însă procurorul a cerut o pedeapsă maximă pentru defăimare, de 4 ani și o lună. Dacă va fi găsit vinovat, İmamoğlu riscă să fie 5 ani interzis din politică.

„Acesta este un caz de justiție și nu vom renunța niciodată la această luptă. Dorim să le mulțumim liderilor partidelor noastre politice, deputaților noștri, primarilor, artiștilor, jurnaliștilor, intelectualilor și tuturor cetățeni care m-au susținut în timpul acestui proces”, a scris edilul Istanbulului, după ce a ieșit de la audieri.

Rechizitoriul împotriva lui İmamoğlu susține că primarul a insultat 11 membri ai Înaltului Comitet Electoral (YSK) al Turciei în timp ce vorbea despre decizia consiliului de a anula și relua alegerile din 31 martie 2019.

YSK nu a recunoscut victoria inițială a lui İmamoğlu la alegerile locale din 2019 și a ordonat un vot repetat pe care primarul l-a câștigat din nou cu o diferență mai mare față de oponentul său, candidatul AKP, Binali Yıldırım.

Meci de replici dure: Cine este idiotul?

 „Îi spun idiotului care a mers la Parlamentul European și s-a plâns de Turcia, că această națiune te va face să plătești pentru asta. Să-i fie rușine”, a susținut Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, 4 noiembrie 2019, făcând referință la İmamoğlu.

Ca răspuns, İmamoğlu a spus că „Cei care anulează alegerile din 31 martie sunt idioți”, referindu-se la membrii YSK care nu au recunoscut victoria inițială a lui İmamoğlu.

İmamoğlu este una dintre figurile vizate frecvent de Erdoğan și de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, încă de la victoria sa decisivă la alegerile din Istanbul din 2019.

Din 2014, anul în care Erdoğan a devenit președinte, au fost declanșate 160.169 de anchete pentru insultarea președintelui, au fost depuse 35.507 dosare și au existat 12.881 de condamnări.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Erdogan a dat mâna cu Sisi, președintele Egiptului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a strâns mâna cu omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, cu ocazia Cupei Mondiale din Qatar, pe...

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Faimosul baschetbalist turc, Enes Kanter, a primit premiul pentru „Cel mai valoros patriot”, în SUA

Kanter și-a sacrificat cariera pentru a vorbi împotriva ipocriziei NBA cu privire la problemele drepturilor omului în țări cu care liga are afaceri, precum China și Turcia.

ONU apel urgent către Turcia! Cazul profesoarei arestate încalcă drepturile omului

La sfârșitul lunii decembrie 2018, o instanță locală a condamnat-o pe Alakuş la șapte ani și șase luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, pe baza faptului că ea a depus bani la Bank Asya, care a fost afiliată Mișcării Gülen și a descărcat aplicația ByLock pe telefonul ei și a participat la un miting pașnic.

Turcia: Un post de știri a difuzat imagini cu casa unui jurnalist exilat în Suedia

Ca răspuns reporterului TRT Haber, Keneş a postat pe Twitter că crede că Boyraz este un jurnalist tânăr şi fără experienţă şi că îşi distruge propriul nume.