Fondatorul și președintele rețelei educaționale, Sapat, care funcționează în Kirghizstan a dispărut luni în fața casei sale din Bishkek. Familia se teme că ar fi fost răpit de agenția de spionaj a Turciei din cauza presupuselor sale legături cu mișcarea Gülen, conform Turkish Minutes.
Orhan İnandı a fost contactat ultima dată de familia sa la ora 18, luni, după ce și-a părăsit casa pentru o întâlnire la o cafenea din apropiere. Un automobil Lexus, care aparținea lui İnandı, a fost găsit într-o zonă aproape de casa lui, cu ușile deschise, marți, la 3 dimineața.
Familia sa a anunțat imediat poliția kârgâză, în legătură cu dispariția profesorului, cerând o anchetă urgentă.
„Jacheta și cele două telefoane erau în mașină. Deși nu am martori oculari, bănuiesc că a fost răpit și dus în Turcia și sunt îngrijorată de siguranța vieții sale”, a declarat soția lui, İnandı într-o declarație de presă.
Familia crede că acesta a fost răpit și dus în Turcia, unde este urmărit penal, după ce au aflat că două avioane au așteptat pe aeroporturile din Bishkek, care nu sunt pe listele de zbor ale niciunei companii aeriene care operează pe aceste aeroporturi.
Rețeaua de instituții de învățământ Sapat (fost Sebat) funcționează în Kârgâzstan din 1992. Din 2017, rețeaua școlară este condusă de Republica Kârgâzstan. Există 16 licee, o universitate internațională, o școală internațională și trei școli primare care funcționează.
İnandı a lucra în Kârgâzstan din 1995 și a fost președintele școlilor din 2001. În declarația școlilor Sapat se spunea că İnandı a primit titlul de „Excelență în educația Republicii Kârgâzstan” în 2002 și a primit Diploma de Onoare a Republica Kirghiză, în 2003 medalia „Dank” a Republicii Kirghiz pentru contribuția sa la îmbunătățirea sistemului de învățământ din țară.İnandı a dobândit, de asemenea, cetățenia Republicii Kârgâzstan.
Răpirea profesorului face parte dintr-un șir de dispariției forțate, în urma cărora 30 de persoane au fost readuce în Turcia pentru cu legături cu mișcarea Gülen.