sâmbătă, aprilie 20, 2024

Președintele Erdogan validează o revizuire a Constituției pentru a-și consolida puterea

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a validat vineri o revizuire constituțională menită să-i întărească puterile și care ar urma să fie supusă unui referendum în data de 16 aprilie, a anunțat vicepreședintele turc Numan Kurtulmus, informează AFP.

Referendumul „este prevăzut pentru 16 aprilie”, a declarat Kurtulmus în timpul unei alocuțiuni transmise în direct, adăugând că „dacă Allah va dori, Turcia va intra într-o nouă eră în seara lui 16 aprilie”, după scrutin.

Reforma constituțională, votată luna trecută de parlamentul turc, este menită să înlocuiască sistemul parlamentar în vigoare în Turcia cu sistemul prezidențial.

Ea îi va permite șefului statului să numească și să revoce miniștri, să promulge decrete și să declare starea de urgență.

Funcția de premier va fi suprimată, fiind înlocuită de un sau mai mulți vicepreședinți.

Textul a fost adoptat de parlamentul Turciei datorită unei alianțe între partidul islamo-conservator aflat la putere AKP și partidul dreptei naționaliste MHP.

Erdogan estimează că această revizuire, care i-ar putea permite să rămână la putere până cel puțin în 2029, este necesară pentru a garanta stabilitatea la vârf a Turciei, care se confruntă cu un val fără precedent de atentate și probleme economice.

Totodată, textul suscită îngrijorare în rândul opoziției și organizațiilor neguvernamentale, care îl acuză pe șeful statului turc de derivă autoritară, în special după puciul eșuat din iulie, care a fost urmat de epurări de mare amploare.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.