joi, aprilie 25, 2024

Preşedintele Azerbaidjanului şi-a numit soţia prim-vicepreşedinte al republicii

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi-a numit soţia, Mehriban Alieva, prim-vicepreşedinte al republicii, anunţă serviciul de presă al şefului statului azer, citat de agenţia de presă RIA Novosti în pagina sa electronică.

Potrivit Constituţiei azere, prim-vicepreşedintele republicii preia atribuţiile preşedintelui, în cazul în care acesta nu este în măsură să le exercite.

În septembrie trecut, în Azerbaidjan a avut loc un referendum privind modificarea Constituţiei, care a fost contestat de opoziţie şi diferite organizaţii pentru apărarea drepturilor omului. Printre modificările votate figurează extinderea mandatului preşedintelui de la cinci la şapte ani, instituirea funcţiei de prim-vicepreşedinte al republicii şi scăderea la 35 de ani a vârstei de la care o persoană poate candida la funcţia de preşedinte al ţării.

Funcţia de prim-vicepreşedinte, ale cărei prerogative le depăşesc pe cele ale premierului, a fost vacantă până la numirea soţiei lui Aliev.

Ilham Aliev (56 de ani), conduce cu o mână de fier Azerbaidjanul de la decesul tatălui său, Gheidar Aliev, în 2003. Acesta din urmă s-a aflat la putere timp de zece ani, începând cu 1993.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.