duminică, iunie 23, 2024

Presa în Turcia: 1 jurnalist ucis și 39 închiși după gratii în 2022

Un jurnalist turc a fost ucis și alți 65 au făcut obiectul unor atacuri fizice, în timp ce 39 au fost închiși după gratii în Turcia în 2022, relatează Turkish Minutes.

Conform raportului elaborat de Asociația Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) din Diyarbakır, numărul jurnaliştilor din spatele gratiilor din Turcia a crescut la 87 odată cu cele mai recente arestări anul trecut.

Jurnalistul care a fost ucis în Turcia în 2022 a fost Güngör Arslan, editor al site-ului de știri local Ses Kocaeli, care a fost atacat de un bărbat înarmat la biroul său din Izmit, în februarie 2022. Arslan a fost vizat după ce a scris pe larg despre presupusa corupție din Municipiul Izmit.

Raportul a arătat că jurnaliştii au fost supuşi unor atacuri fizice din partea poliţiei, mai ales în timpul protestelor şi demonstraţiilor când doreau să facă fotografii sau să filmeze incidente.

Anul trecut, procurorii au declanşat cercetări asupra a 68 de jurnaliști în urma activităţilor lor profesionale, dintre care 65 au fost inculpaţi. 76 au fost judecați și au primit pedepse care au inclus și închisoare pe viață, pe lângă impunerea de daune în valoare de 8,1 milioane de lire (430.000 USD).

„Legea dezinformarii”

Cea mai mare lovitură adusă libertății presei în Turcia în 2022 a fost „legea  dezinformare” propusă de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul său electoral, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), se arată în raport.

Legea, numită „lege a cenzurii” de criticii săi, a intrat în vigoare în octombrie, după ce a fost semnată de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

AKP și MHP spun că legea urmărește să reglementeze publicațiile online, să protejeze țara și să combată dezinformarea, cu toate acestea, turcii se tem că va paraliza și mai mult libertatea de exprimare în țară.

Prima arestare

În decembrie, într-o mișcare care a confirmat temerile criticilor legii, Turcia a văzut prima arestare a unui jurnalist în temeiul legii dezinformarii.

Sinan Aygül, redactor-șef al Bitlis News și șeful Asociației Jurnaliștilor Bitlis, a fost ținut în detenție preventivă pentru mai mult de o săptămână pentru că ar fi răspândit „dezinformare” cu privire la un caz de abuz asupra copiilor în provincia Bitlis, predominant kurdă, în estul Turciei.

Turcia, care este unul dintre cei mai mari prizonieri ai jurnaliştilor din lume, s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de ţări în Indexul mondial al libertăţii presei 2022 Reporters Without Borders (RSF), publicat în mai.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.