duminică, ianuarie 29, 2023

Presa în Turcia: 1 jurnalist ucis și 39 închiși după gratii în 2022

Un jurnalist turc a fost ucis și alți 65 au făcut obiectul unor atacuri fizice, în timp ce 39 au fost închiși după gratii în Turcia în 2022, relatează Turkish Minutes.

Conform raportului elaborat de Asociația Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) din Diyarbakır, numărul jurnaliştilor din spatele gratiilor din Turcia a crescut la 87 odată cu cele mai recente arestări anul trecut.

Jurnalistul care a fost ucis în Turcia în 2022 a fost Güngör Arslan, editor al site-ului de știri local Ses Kocaeli, care a fost atacat de un bărbat înarmat la biroul său din Izmit, în februarie 2022. Arslan a fost vizat după ce a scris pe larg despre presupusa corupție din Municipiul Izmit.

Raportul a arătat că jurnaliştii au fost supuşi unor atacuri fizice din partea poliţiei, mai ales în timpul protestelor şi demonstraţiilor când doreau să facă fotografii sau să filmeze incidente.

Anul trecut, procurorii au declanşat cercetări asupra a 68 de jurnaliști în urma activităţilor lor profesionale, dintre care 65 au fost inculpaţi. 76 au fost judecați și au primit pedepse care au inclus și închisoare pe viață, pe lângă impunerea de daune în valoare de 8,1 milioane de lire (430.000 USD).

„Legea dezinformarii”

Cea mai mare lovitură adusă libertății presei în Turcia în 2022 a fost „legea  dezinformare” propusă de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul său electoral, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), se arată în raport.

Legea, numită „lege a cenzurii” de criticii săi, a intrat în vigoare în octombrie, după ce a fost semnată de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

AKP și MHP spun că legea urmărește să reglementeze publicațiile online, să protejeze țara și să combată dezinformarea, cu toate acestea, turcii se tem că va paraliza și mai mult libertatea de exprimare în țară.

Prima arestare

În decembrie, într-o mișcare care a confirmat temerile criticilor legii, Turcia a văzut prima arestare a unui jurnalist în temeiul legii dezinformarii.

Sinan Aygül, redactor-șef al Bitlis News și șeful Asociației Jurnaliștilor Bitlis, a fost ținut în detenție preventivă pentru mai mult de o săptămână pentru că ar fi răspândit „dezinformare” cu privire la un caz de abuz asupra copiilor în provincia Bitlis, predominant kurdă, în estul Turciei.

Turcia, care este unul dintre cei mai mari prizonieri ai jurnaliştilor din lume, s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de ţări în Indexul mondial al libertăţii presei 2022 Reporters Without Borders (RSF), publicat în mai.

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Turcia: Creștere record la benzină

O creștere record este așteaptă la benzină, în această seară, în Turcia

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.