marți, decembrie 10, 2024

Presa în Turcia: 1 jurnalist ucis și 39 închiși după gratii în 2022

Un jurnalist turc a fost ucis și alți 65 au făcut obiectul unor atacuri fizice, în timp ce 39 au fost închiși după gratii în Turcia în 2022, relatează Turkish Minutes.

Conform raportului elaborat de Asociația Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) din Diyarbakır, numărul jurnaliştilor din spatele gratiilor din Turcia a crescut la 87 odată cu cele mai recente arestări anul trecut.

Jurnalistul care a fost ucis în Turcia în 2022 a fost Güngör Arslan, editor al site-ului de știri local Ses Kocaeli, care a fost atacat de un bărbat înarmat la biroul său din Izmit, în februarie 2022. Arslan a fost vizat după ce a scris pe larg despre presupusa corupție din Municipiul Izmit.

Raportul a arătat că jurnaliştii au fost supuşi unor atacuri fizice din partea poliţiei, mai ales în timpul protestelor şi demonstraţiilor când doreau să facă fotografii sau să filmeze incidente.

Anul trecut, procurorii au declanşat cercetări asupra a 68 de jurnaliști în urma activităţilor lor profesionale, dintre care 65 au fost inculpaţi. 76 au fost judecați și au primit pedepse care au inclus și închisoare pe viață, pe lângă impunerea de daune în valoare de 8,1 milioane de lire (430.000 USD).

„Legea dezinformarii”

Cea mai mare lovitură adusă libertății presei în Turcia în 2022 a fost „legea  dezinformare” propusă de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul său electoral, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), se arată în raport.

Legea, numită „lege a cenzurii” de criticii săi, a intrat în vigoare în octombrie, după ce a fost semnată de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

AKP și MHP spun că legea urmărește să reglementeze publicațiile online, să protejeze țara și să combată dezinformarea, cu toate acestea, turcii se tem că va paraliza și mai mult libertatea de exprimare în țară.

Prima arestare

În decembrie, într-o mișcare care a confirmat temerile criticilor legii, Turcia a văzut prima arestare a unui jurnalist în temeiul legii dezinformarii.

Sinan Aygül, redactor-șef al Bitlis News și șeful Asociației Jurnaliștilor Bitlis, a fost ținut în detenție preventivă pentru mai mult de o săptămână pentru că ar fi răspândit „dezinformare” cu privire la un caz de abuz asupra copiilor în provincia Bitlis, predominant kurdă, în estul Turciei.

Turcia, care este unul dintre cei mai mari prizonieri ai jurnaliştilor din lume, s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de ţări în Indexul mondial al libertăţii presei 2022 Reporters Without Borders (RSF), publicat în mai.

9 protestatari arestați după ce au întrerupt discursul lui Erdogan: „Nu mai alimentați genocidul”

Incidentul a avut loc vineri, în timpul discursului televizat al lui Erdogan la Forumul Mondial TRT de la Istanbul. În timp ce președintele s-a adresat audienței, protestatarii au acuzat administrația sa de ipocrizie, strigând sloganuri precum „Navele poartă bombe în Gaza” și „Sioniștii își continuă operațiunile în mările și porturile noastre”.