joi, februarie 2, 2023

Faimoasa avocată din Turcia, printre cele trei femei laurate a Premiului Olof Palme din Suedia 2023

O proeminentă avocată kurdă și activistă pentru drepturile omului din Turcia, se numără printre cele trei femei laureate a Premiului Olof Palme din Suedia 2023, relatează Turkish Minutes.

Eren Keskin, alături de Marta Chumalo, expertă de gen și psiholog din Ucraina, și Narges Mohammadi, jurnalist și activist pentru drepturile omului din Iran, sunt cele trei femei laureate.

„Pentru eforturile lor în lupta pentru a asigura libertatea femeilor, într-o epocă în care drepturile omului sunt amenințate de război, violență și opresiune. De-a lungul vieții și prin acțiunile lor, aceste trei femei, împreună cu multe dintre surorile lor aflate în luptă, i-au inspirat pe alții și au deschis calea pentru tinerele și bărbații curajoși să continue să lupte pentru drepturile fundamentale ale omului ale tuturor oamenilor”, se arată pe site-ul Fondului Memorial Olof Palme, numit după un prim-ministru suedez care a fost asasinat în 1986.


Eren Keskin, activist și avocat

Keskin este o avocată pentru drepturile omului care a petrecut zeci de ani apărând pe cei discriminați în țara ei: minorități etnice, persoane LGBTQI+ și refugiați, a spus fondul memorial, adăugând că a fost supusă acuzațiilor și amenințărilor cu moartea, precum și sute de urmăriri penale și închisă pentru convingerile ei.

La începutul carierei sale de avocat, Keskin s-a implicat în Asociația Turciei pentru Drepturile Omului (İHD), prima organizație neguvernamentală înființată după o lovitură de stat militară din 1980. Astăzi, IHD este o organizație proeminentă pentru drepturile omului și este frecvent vizată de partidul de la conducere.

Despre premiul Olof Palme

Sven Olof Joachim Palme a fost un politician și om de stat suedez care a servit ca prim-ministru al Suediei între 1969 și 1976 și 1982 până în 1986. Palme a condus Partidul Social Democrat Suedez din 1969 până la asasinarea sa în 1986.

Palme a jucat un rol important în democrația suedeză, având un angajament puternic față de libertatea internațională și față drepturile egală a oamenilor.

Un premiu Olof Palme anual este acordat pentru o realizare remarcabilă în spiritul Olof Palme, care va fi ales de consiliul de administrație al fondului.

Premiul constă într-un premiu și 100.000 USD. O ceremonie de premiere va avea loc la Sala de concerte din Stockholm pe 1 februarie. Ceremonia va fi transmisă și în direct pe site-ul fondului memorial www.palmefonden.se

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.