luni, octombrie 2, 2023

Faimoasa avocată din Turcia, printre cele trei femei laurate a Premiului Olof Palme din Suedia 2023

O proeminentă avocată kurdă și activistă pentru drepturile omului din Turcia, se numără printre cele trei femei laureate a Premiului Olof Palme din Suedia 2023, relatează Turkish Minutes.

Eren Keskin, alături de Marta Chumalo, expertă de gen și psiholog din Ucraina, și Narges Mohammadi, jurnalist și activist pentru drepturile omului din Iran, sunt cele trei femei laureate.

„Pentru eforturile lor în lupta pentru a asigura libertatea femeilor, într-o epocă în care drepturile omului sunt amenințate de război, violență și opresiune. De-a lungul vieții și prin acțiunile lor, aceste trei femei, împreună cu multe dintre surorile lor aflate în luptă, i-au inspirat pe alții și au deschis calea pentru tinerele și bărbații curajoși să continue să lupte pentru drepturile fundamentale ale omului ale tuturor oamenilor”, se arată pe site-ul Fondului Memorial Olof Palme, numit după un prim-ministru suedez care a fost asasinat în 1986.


Eren Keskin, activist și avocat

Keskin este o avocată pentru drepturile omului care a petrecut zeci de ani apărând pe cei discriminați în țara ei: minorități etnice, persoane LGBTQI+ și refugiați, a spus fondul memorial, adăugând că a fost supusă acuzațiilor și amenințărilor cu moartea, precum și sute de urmăriri penale și închisă pentru convingerile ei.

La începutul carierei sale de avocat, Keskin s-a implicat în Asociația Turciei pentru Drepturile Omului (İHD), prima organizație neguvernamentală înființată după o lovitură de stat militară din 1980. Astăzi, IHD este o organizație proeminentă pentru drepturile omului și este frecvent vizată de partidul de la conducere.

Despre premiul Olof Palme

Sven Olof Joachim Palme a fost un politician și om de stat suedez care a servit ca prim-ministru al Suediei între 1969 și 1976 și 1982 până în 1986. Palme a condus Partidul Social Democrat Suedez din 1969 până la asasinarea sa în 1986.

Palme a jucat un rol important în democrația suedeză, având un angajament puternic față de libertatea internațională și față drepturile egală a oamenilor.

Un premiu Olof Palme anual este acordat pentru o realizare remarcabilă în spiritul Olof Palme, care va fi ales de consiliul de administrație al fondului.

Premiul constă într-un premiu și 100.000 USD. O ceremonie de premiere va avea loc la Sala de concerte din Stockholm pe 1 februarie. Ceremonia va fi transmisă și în direct pe site-ul fondului memorial www.palmefonden.se

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.