duminică, aprilie 14, 2024

Faimoasa avocată din Turcia, printre cele trei femei laurate a Premiului Olof Palme din Suedia 2023

O proeminentă avocată kurdă și activistă pentru drepturile omului din Turcia, se numără printre cele trei femei laureate a Premiului Olof Palme din Suedia 2023, relatează Turkish Minutes.

Eren Keskin, alături de Marta Chumalo, expertă de gen și psiholog din Ucraina, și Narges Mohammadi, jurnalist și activist pentru drepturile omului din Iran, sunt cele trei femei laureate.

„Pentru eforturile lor în lupta pentru a asigura libertatea femeilor, într-o epocă în care drepturile omului sunt amenințate de război, violență și opresiune. De-a lungul vieții și prin acțiunile lor, aceste trei femei, împreună cu multe dintre surorile lor aflate în luptă, i-au inspirat pe alții și au deschis calea pentru tinerele și bărbații curajoși să continue să lupte pentru drepturile fundamentale ale omului ale tuturor oamenilor”, se arată pe site-ul Fondului Memorial Olof Palme, numit după un prim-ministru suedez care a fost asasinat în 1986.


Eren Keskin, activist și avocat

Keskin este o avocată pentru drepturile omului care a petrecut zeci de ani apărând pe cei discriminați în țara ei: minorități etnice, persoane LGBTQI+ și refugiați, a spus fondul memorial, adăugând că a fost supusă acuzațiilor și amenințărilor cu moartea, precum și sute de urmăriri penale și închisă pentru convingerile ei.

La începutul carierei sale de avocat, Keskin s-a implicat în Asociația Turciei pentru Drepturile Omului (İHD), prima organizație neguvernamentală înființată după o lovitură de stat militară din 1980. Astăzi, IHD este o organizație proeminentă pentru drepturile omului și este frecvent vizată de partidul de la conducere.

Despre premiul Olof Palme

Sven Olof Joachim Palme a fost un politician și om de stat suedez care a servit ca prim-ministru al Suediei între 1969 și 1976 și 1982 până în 1986. Palme a condus Partidul Social Democrat Suedez din 1969 până la asasinarea sa în 1986.

Palme a jucat un rol important în democrația suedeză, având un angajament puternic față de libertatea internațională și față drepturile egală a oamenilor.

Un premiu Olof Palme anual este acordat pentru o realizare remarcabilă în spiritul Olof Palme, care va fi ales de consiliul de administrație al fondului.

Premiul constă într-un premiu și 100.000 USD. O ceremonie de premiere va avea loc la Sala de concerte din Stockholm pe 1 februarie. Ceremonia va fi transmisă și în direct pe site-ul fondului memorial www.palmefonden.se

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.